Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Οικονομική “ασφυξία” (και) στα μικροβιολογικά εργαστήρια της Κρήτης προκαλεί ο ΕΟΠΥΥ



Τα εργαστήρια κλείνουν φέτος με οικονομική ζημιά, επομένως πολλοί γιατροί σκέφτονται ότι δεν αξίζει να συνεχίσουν την συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ.

IATRONET


Το φάσμα της οικονομικής κατάρρευσης αντιμετωπίζουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια στο Ηράκλειο.

Τα κόστη για προμήθεια αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, ξεπερνούν τις οφειλές των Ταμείων, τα οποία συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ.

Ο Οργανισμός έχει οφειλές από το 2009, ενώ την ίδια ώρα επιβάλλει υποχρεωτική έκπτωση (rebate) και αυτόματο μηχανισμό επιστροφής υπερβάσεων (claw back), που το πρώτο εξάμηνο του 2014 φτάνουν στο 60% του τζίρου κάθε εργαστηρίου.

Στις επιβαρύνσεις προστίθεται η εφαρμογή “πλαφόν” για κάθε πάροχο, το οποίο έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2014.

Η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικροβιολόγων Ηρακλείου Μαρία Τσακίρη και Άρια Χουρδάκη είπαν στην εφημερίδα “Πατρίς” ότι τα εργαστήρια βρίσκονται σε δραματική κατάσταση.

Φέτος, κλείνουν με οικονομική ζημιά, επομένως πολλοί σκέφτονται ότι δεν αξίζει ως κλάδος να συνεχίσουν την συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ.

Από την έναρξη της κρίσης οι εργαστηριακοί:

Δεν έχουν αποπληρωθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2009 από επιμέρους Ταμεία, τα οποία εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ οφειλές για εξετάσεις που έχουν εκτελεστεί.

Με την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ στις (από το1991 καθηλωμένες τιμές του κρατικού τιμολογίου) υπήρξαν μειώσεις, στην κοστολόγηση των εξετάσεων.

Μείωση

Σε σύντομο χρόνο, έγινε δεύτερη μείωση με τη θέσπιση ασφαλιστικών τιμών από τον ΕΟΠΥΥ (εξέταση με αναγραφή κόστους στο παραπεμπτικό 4 ευρώ ο παροχής να την πληρώνεται 3 ευρώ), με αποτέλεσμα να περιορίζεται η αξία του παραπεμπτικού.

Η μείωση του προϋπολογισμού και η ηθελημένη κίνηση του ΕΟΠΥΥ να μην θέσει σε λειτουργία ελεγκτικό μηχανισμό στην έκδοση και εκτέλεση παραπεμπτικών, είχε σαν αποτέλεσμα αύξηση των δαπανών για τις παρακλινικές εξετάσεις για το 2013.

Σε απάντηση αυτού, ο ΕΟΠΥΥ θέσπισε την εφαρμογή της έκπτωσης “rebate” και της επιστροφής χρημάτων “claw back”, μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο του 2013, αλλά με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013.

2 σχόλια:

  1. Εάν ήθελαν οι διοικούντες να θέσουν σε λειτουργία τους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα το είχαν κάνει εδώ και καιρό. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ όμως, απ' ότι φαίνεται, να εφαρμόσουν τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν γιατί θα στεναχωρήσουν τους διαπλεκόμενους φίλους και ημέτερούς τους. Η τρόικα "επιβάλλει" νόμους και οι ανάξιοι τους ψηφίζουν χωρίς να μπορούν να τους εφαρμόσουν. Είναι ντροπή να θυσιάζουν ελεύθερους επαγγελματίες (και ειδικά νέους) στο βωμό της διαπλοκής. Μετά από πέντε χρόνια θυσίες του λαού ιδού τα χάλια τους. Άραγε όλα αυτά δεν τα γνωρίζει ο κ. Πρωθυπουργός που τόσο ωραία τα λέει στις ομιλίες του; Είναι άραγε περήφανος για τα "μπουμπούκια" που έχρισε υπουργούς υγείας τα τελευταία χρόνια; Αυτούς τους φανφάρες, λαλίστατους και είρωνες χαζο-υπουργούς που δεν μπορούν να διανείμουν με δικαιοσύνη τα 350εκ. του "κλειστού" προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ;
    Ας μας πείτε κ. Πρωθυπουργέ που μας τρομοκρατείτε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε αναγκαστικό δανεισμό των καταθέσεων, εσείς δε μας αναγκάσατε να εξαντλήσουμε τα λιγοστά μας αποθέματα κάνοντας δωρεάν εξετάσεις στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ; Έγραφε σε κάποιο άρθο η σύμβασή μας με τον ΕΟΠΥΥ οτι θα εκτελούμε "ιεραποστολικό" έργο; Σας πληροφορώ οτι θα προτιμούσα να είχα συμμετάσχει σε αναγκαστικό δανεισμό (που ίσως κάποτε μου επέστρεφε το κράτος) παρά να κάτσω και να με ληστεύετε με 65% claw back και rebate που δεν πρόκειτε ποτέ να μου επιστρέψετε. Αυτά για να μην κοροϊδευόμαστε άλλο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΖΕΣΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΒΟΥΛΩΣΕΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΙ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΜΗΠΩΣ ΒΡΟΥΜΕ ΑΚΡΗ,ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ.

      Διαγραφή