Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Η προεκλογική επίσκεψη που συνοδεύτηκε από υποσχέσεις και αντιδράσεις


Η συνάντηση των επικεφαλής Γιατρών και Οδοντιάτρων με τον Πρωθυπουργό, ελάχιστες ημέρες πριν τις εκλογές, αποδείχθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Αντώνη Σαμαρά να μεταφέρει τις "προθέσεις" του για τους υγειονομικούς και οι αντιδράσεις, που ακολούθησαν, ήταν μάλλον αναμενόμενες.

Τη μεταστροφή του αρνητικού κλίματος που έχουν προκαλέσει στους Υγειονομικούς τα μέτρα των τελευταίων ετών στο χώρο της Υγείας επιχείρησε ο Αντώνης Σαμαράς υποδεχόμενος στο Μαξίμου τους προέδρους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).

Ίσως λοιπόν να μην προκαλεί έκπληξη πως, μερικές ημέρες πριν τις εκλογές, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε στους Υγειονομικούς προσλήψεις, αναλαμβάνοντας ο ίδιος πρωτοβουλία και προαναγγέλλοντας σχετικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΠΙΣ, Μ. Βλασταράκου μετά το πέρας της συνάντησης, όπου οι εκπρόσωποι των Υγειονομικών εξέθεσαν τα προβλήματα της Υγείας, «ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει προσωπική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή και κατενόησε πλήρως τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στα νοσοκομεία, στο ΠΕΔΥ, στον ΕΟΠΥΥ και ο ίδιος θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις».

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης διευκρίνισε πως ο κ. Σαμαράς προτίθεται να ανακοινώσει προσλήψεις, εκτιμώντας πως είναι σημαντικό να ξεκινήσει από τις ΜΕΘ, «όπου υπάρχουν κρεβάτια και χρειάζεται προσωπικό για να μπορέσουν τα επείγοντα περιστατικά να αναλαμβάνονται σύντομα και με ασφάλεια».

Ωστόσο, επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός στο αίτημα που μετέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Θ. Κατσίκης, για επαρκή ένταξη της οδοντιατρικής φροντίδας στις υπηρεσίες που παρέχει ο ΕΟΠΠΥ. Ερωτώμενος κατά πόσο ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε, ο κ. Κατσίκης διευκρίνισε πως «ο Πρωθυπουργός το είδε με καλό μάτι και είπε ότι “θα το προσπαθήσω” δεδομένου ότι αναγνώρισε και μάλιστα αυτή τη στιγμή η οποία για εμάς ήταν μια ευκαιρία να του δώσουμε να καταλάβει τη μεγάλη αξία την οποία έχει η οδοντιατρική και ιδιαίτερα η πρωτοβάθμια στο σύστημα υγείας».

Οι αντιδράσεις

Κοντή χαρακτήρισε τη μνήμη του κ. Σαμαρά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αναφερόμενος στις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού για προσλήψεις και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

«Ξέχασε πως με δική του εντολή απέλυσε χιλιάδες γιατρούς ο εκλεκτός του Άδωνις Γεωργιάδης, πως με δική του εντολή δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη στα Νοσοκομεία της χώρας; Ξέχασε πως ο προϋπολογισμός που ο ίδιος έφερε στη Βουλή πριν ένα μήνα ρίχνει σε επίπεδα υποσαχάριας Αφρικής τις λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ;», διερωτήθηκε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση της Παρασκευής ως «κίνηση ανάμεσα σε φάρσα και κωμωδία».

«Πριν ένα χρόνο ο κ. Σαμαράς είχε πάλι συναντηθεί με εκπροσώπους των ιατρικών φορέων. Ήταν παραμονές ψήφισης του νόμου για το ΠΕΔΥ, που διέλυσε ολοσχερώς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας. Και τότε του αναλύθηκε πως η χώρα οδεύει σε ανθρωπιστική κρίση, πως τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ συνεπάγονται ετησίως τόσους θανάτους όσους ο πληθυσμός μιας κωμόπολης, πως τα Νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάρρευση.

Τίποτα δεν έκανε ο κ. Σαμαράς για ν΄ αναστρέψει την τραγική κατάσταση στη δημόσια υγεία. Αίφνης ο κ. Σαμαράς συναντάται με συνδικαλιστές της ΝΔ και με μια κίνηση ανάμεσα σε φάρσα και κωμωδία υπόσχεται προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Μένουμε υπόχρεοι κ. Σαμαρά», κατέληξε ο κ. Βαρνάβας.

Τα βέλη του προέδρου της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) στράφηκαν εναντίον των ίδιων των επικεφαλής του ΠΙΣ, του ΙΣΑ και της ΕΟΟ.

Ο Γ. Ελευθερίου έκανε λόγο για «άκομψη εμπλοκή των θεσμικών οργάνων των ιατρών στην προεκλογική εκστρατεία», χαρακτηρίζοντας την απαράδεκτη και απόδειξη του χαμηλότατου επιπέδου των εκπροσώπων των γιατρών.

«Είναι απαράδεκτο τα θεσμικά όργανα να χρησιμοποιούνται με αυτόν τον χονδροειδή τρόπο ως μηχανισμοί αποπληρωμής προσωπικών οφειλών.

Εν μέσω φωτογραφιών και δήθεν αιτημάτων οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι έδωσαν άφεση αμαρτιών σε μία άθλια αντιϊατρική πολιτική που «κούρεψε», φτωχοποίησε, απέλυσε και εξευτέλισε το σύνολο του ιατρικού σώματος.

Χαρείτε λοιπόν τους 3 «Σωματοφύλακες» της ντροπής. Αίσχος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

1 σχόλιο: