Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών με επικίνδυνες απουσίες

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR

Εκτός του νέου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού εμβόλιο για την αντιμετώπιση τύπου της μηνιγγίτιδας που ευθύνεται για 4 θανάτους παιδιών, μόνο μέσα στον Ιανουάριο.

Εκκρεμότητες συνεχίζει να τακτοποιεί ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ακόμη και στο παρά πέντε των εκλογών. Αλλά ούτε η τελευταία πράξη, η Υπογραφή του νέου Εθνικού Προγράμματος Εμβολισμών είναι χωρίς γκρίζα σημεία.

Το πρόγραμμα αναφέρεται σε εμβόλια για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους και, όπως αναφέρει το Υπουργείο, διαμορφώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη των επιδημιολογικών στοιχείων της χώρας μας, τα πρόσφατα δεδομένα της εμβολιαστικής κάλυψης αλλά και τις σύγχρονες συστάσεις των διεθνών οργανισμών.

«Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην προστασία και των ενηλίκων με νέα εμβόλια», αναφέρει η ανακοίνωση, αλλά και πάλι το μοναδικό εμβόλιο που προλαμβάνει τη Μηνιγγίτιδα τύπου Β (Bexsero) είναι εκτός προγράμματος.

Η απουσία του εν λόγω εμβολίου λαμβάνει ακόμη πιο τραγικές διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς πως από τα 9 κρούσματα μηνιγγίτιδας, που έχουν καταγραφεί εντός του τρέχοντος μήνα, τα 5 αφορούσαν στον μηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας Β.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τύπος Μηνιγγίτιδας αποδεικνύεται ιδιαίτερα θανατηφόρος, αφού από τους 5 ασθενείς, 4 παιδιά έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Ένα αγόρι 4 ετών στα Χανιά, ένα αγόρι 3 ετών στην Κομοτηνή και δύο κορίτσια, 2 ετών και 11 ετών, στην Αθήνα...

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος που το εμβόλιο δεν εντάσσεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών σχετίζεται με το κόστος, ενώ στελέχη της αγοράς που το μελέτησαν διαπίστωσαν πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές στην προσέγγιση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Τα δύο έγγραφα του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών τόσο για παιδιά και εφήβους όσο και για ενηλίκους επισυνάπτονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου