Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ανάγκη για αλλαγή πορείας στην υγεία, με έμφαση στην πρόληψη, στην ΠΦΥ & στην αυτοφροντίδα



Δεν αποτελεί καινούργιο νέο το γεγονός ότι η χώρα μας εμφανίζει τις υψηλότερες δαπάνες για νοσήλεια σε όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια (ΕΕ), ακόμη και στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία και την περίθαλψη στην Ευρώπη (Health at a Glance: Europe 2014), οι δαπάνες αυτές εκτιμάται ότι το 2012 άντλησαν το μισό σχεδόν του προϋπολογισμού για την υγεία. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει τη νέα κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα του συστήματος και ειδικά σήμερα που οι πόροι είναι μειωμένοι δραματικά και βαίνουν διαρκώς συρρικνούμενοι. Διότι εάν δεν υπάρχουν χρήματα καταστρέφεται όχι μόνο το πέπλο της ασφαλούς περίθαλψης αλλά το ίδιο δραματικά κινδυνεύει και η πρόληψη, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν αργότερα οι πολίτες και μάλιστα στο πολλαπλάσιο.

Όπως διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση οικονομολόγοι της Υγείας, το σύστημα υγείας χρήζει άμεσα αποσυμφόρησης και στο επίκεντρο της ανασυγκρότησής του πρέπει να τεθεί υποχρεωτικά η προαγωγή της πρόληψης στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Μια ΠΦΥ η οποία, ωστόσο, καταρρακώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, αφού το αγαπημένο «τέκνο» της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δεν στηρίχθηκε όπως θα έπρεπε.

Η Πρωτοβάθμια περίθαλψη ήταν και είναι επιβεβλημένη ως στρατηγική υγείας στην «πληγωμένη» οικονομικά Ευρώπη και ιδίως στην Ελλάδα, όπου καταγράφονται οι υψηλότερες νοσοκομειακές δαπάνες και τα σχετικά κονδύλια συνεχώς μειώνονται, επισημαίνουν οικονομολόγοι της Υγείας. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι για το λόγο αυτό θα πρέπει να δοθεί δέουσα έμφαση στην αυτοφροντίδα, η οποία συνδέεται άμεσα με την ΠΦΥ και προτάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως αποτελεσματικό μέσο προαγωγής της δημόσιας υγείας και συνεπώς περιορισμού της ασφαλιστικής δαπάνης.

Η αυτοφροντίδα, σύμφωνα με τους εξειδικευμένους επιστήμονες, διευκολύνει την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων από το ίδιο το άτομο με τη χρήση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.), ενώ συχνά λειτουργεί προληπτικά, αποτρέποντας πιο σοβαρές καταστάσεις και οδηγώντας στην αποσυμφόρηση του συστήματος. Δεδομένου μάλιστα ότι τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ δεν αποζημιώνονται, μέσα από τη διαδικασία αυτή προάγεται η υγεία και ευεξία των πολιτών χωρίς να επιβαρύνονται τα κρατικά ταμεία, ενώ αντιθέτως εξοικονομούνται πολύτιμοι υγειονομικοί πόροι και προστατεύεται η βιωσιμότητα του ευπαθούς συστήματος υγείας.

«Η Υγεία με μια Ματιά 2014»: Πανευρωπαϊκές συνέπειες της ύφεσης

Σύμφωνα με την Έκθεση του ΟΟΣΑ, η οικονομική κρίση έπληξε το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών κρατών, «σφίγγοντας» κατά συνέπεια τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Στον τομέα της Υγείας, κατά την τριετία 2009-2012, οι δαπάνες σε πραγματικούς οικονομικούς όρους (προσαρμοσμένες δηλαδή σε πληθωριστική βάση) στις μισές χώρες της ΕΕ μειώθηκαν, ενώ στις υπόλοιπες παρατηρήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση.

Αναλυτικά, στο διάστημα αυτό, τα κρατικά κονδύλια σημείωσαν υποχώρηση 0,6% ετησίως, η οποία αποτυπώθηκε σε περικοπές μισθών, προσωπικού και υπηρεσιών υγείας, αλλά και στην αυξημένη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Κι ενώ η κατάσταση φαίνεται να αποκαθίσταται σταδιακά σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη (π.χ. Αυστρία, Γερμανία, Πολωνία), στο νότο οι περικοπές συνεχίζονται.

Ο προϋπολογισμός του 2015 περιστέλλει εκ νέου τα κονδύλια για την υγεία, αυξάνοντας το ποσοστό της μείωσης από το 2008 έως σήμερα σε πλέον του 44%. Συγκεκριμένα, οι συνολικές δαπάνες για το αρμόδιο Υπουργείο ανέρχονται σε €4,2 δισ. περίπου, αντί των €4,74 δισ. για το 2014, ενώ τα νοσοκομεία χρηματοδοτούνται με €1,18 δισ. (μείωση 22,9%) και ο ΕΟΠΥΥ με μόλις €526 εκατ. (μείωση 17%).

Παράγοντες του κλάδου της Υγείας (γιατροί, φαρμακοβιομηχανία, πάροχοι υγείας αλλά και Σύλλογοι Ασθενών) χαρακτηρίζουν την πορεία αυτή υπό τις παρούσες συνθήκες μη βιώσιμη και κρίνουν επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει σαφής επαναπροσανολισμός της πολιτικής υγείας με στροφή προς την ΠΦΥ για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου