Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Προβληματισμός από την έλλειψη κλινών στις ΜΕΘ ενόψει έξαρσης της γρίπης



Τριάντα κατά μέσο όρο συμπολίτες μας περιμένουν καθημερινά για μία κλίνη ΜΕΘ στην Αττική.

Η λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ τροποποιείται σε ονόματα και προτεραιότητες αλλά περιέχει κάθε μέρα από 25 έως 40 ονόματα σοβαρά τραυματιών, ασθενών με αγγειακά επεισόδια και βαριά πασχόντων, όπως είναι κάποιοι καρκινοπαθείς.

Αν σε αυτά προστεθούν και οι σοβαρές περιπτώσεις ασθενών με γρίπη τις τελευταίες εβδομάδες, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το γιατί υπάρχει προβληματισμός στον ιατρικό κόσμο από την έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας την ώρα που η νόσος δεν έχει φτάσει ακόμα στο "ζενίθ" των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό προ ημερών, το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμάει ότι σε περίπτωση που συνεχίσει να επικρατεί το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού της γρίπης (Η3Ν2 αντί για τον βασικό ιό Η1Ν1), αναμένεται κύμα εποχικής γρίπης με αυξημένη ένταση που θα αφορά κυρίως άτομα σε υποκείμενα νοσήματα και ηλικιωμένους.

Την ίδια στιγμή, έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα για το ΚΕΕΛΠΝΟ έδειξε ότι η συνολική εμβολιαστική κάλυψη φτάνει μόλις το 22% και από τους εμβολιασθέντες, μόνο το 41% ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", από τις 650 ανεπτυγμένες (δηλαδή πλήρως εξοπλισμένες) κλίνες ΜΕΘ τις οποίες διαθέτει η χώρα, λειτουργούν λιγότερες από 500 λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού, καθώς στις ΜΕΘ χρειάζονται περισσότεροι νοσηλευτές ανά κλίνη.

Οι γιατροί των ΜΕΘ εκτιμούν ότι χρειαζόμαστε στην Ελλάδα τουλάχιστον 2.000 κλίνες ΜΕΘ, που θα μπορούσαν να σώζουν κάθε χρόνο άλλες 27.000 ζωές, με βάση τα στάνταρ που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), υπολογίζοντας τις ελάχιστες ανάγκες στο 10% επί του συνόλου των κρεβατιών, που για τα νοσοκομεία της χώρας μας είναι 40.000 (δηλαδή 4.000 κλίνες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου