Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Νίκος Νικολόπουλος: "Μνημείο μνημονιακής αποτυχίας η κατάρρευση του συστήματος Υγείας"


Newsbomb

«Το μεγαλύτερο μνημείο της μνημονιακής τραγωδίας που έζησε η Ελλάδα θα είναι η κατάρρευση του συστήματος Υγείας και του συστήματος Παιδείας. Αυτοί οι δύο τομείς που θα έπρεπε να θωρακιστούν από την κρίση, όχι μόνο δεν προστατεύτηκαν, αλλά σαρώθηκαν πρώτοι» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με τον εκλογικό συνδυασμό των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογραφικό site newsbomb.

Ο Ν. Νικολόπουλος εκτίμησε ότι μετά τις 25 Ιανουαρίου η χώρα θα αλλάξει πορεία, αλλά υπογράμμισε πως ο ελληνικός λαός, μετά την τραγωδία της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, δεν μπορεί να εμπιστευτεί την τύχη του «αποκλειστικά σε μία αριστερή «συγχορδία», που μάλιστα πολλές φορές... φαλτσάρει» αλλά σε μία εθνική συμμαχία, με τους ΑΝΕΛ σε ισχυρή ρυθμιστική θέση, ώστε να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων και παρουσίασε συνοπτικά τις προτάσεις του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στην συμμαχία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για την Υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε: «Αποτελεί παράνοια και μόνο το γεγονός ότι ενώ υποτίθεται επιδιώκουμε την συγκράτηση των δαπανών υγείας, εντούτοις αποδεκατίζουμε τις μεθόδους πρόληψης. Διότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι δαπάνες από το να προλαμβάνεις το κακό. Γι’ αυτό και πρώτιστη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την προληπτική ιατρική. Και σε πρώτη φάση τουλάχιστον, θα πρέπει το κράτος να υιοθετήσει πανελλήνια προγράμματα προληπτικών εξετάσεων, τουλάχιστον σε νοσήματα με υψηλές επιπτώσεις και μεγάλη συχνότητα, όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος μαστού, κλπ. 

Επιπλέον» απάντησε ο Ν. Νικολόπουλος «ότι οφείλουμε να βάλουμε μία τάξη στο καθεστώς των γενόσημων φαρμάκων, ώστε ναμην καταστεί η Ελλάδα μία τεράστια αποθήκη φαρμάκων αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Θα επιδιώξουμε λοιπόν την δημιουργία ενός Εργαστηρίου Βιοϊσοδυναμίας με τη συμμετοχή των πανεπιστημίων μας και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα κάθε φαρμάκου που θα μπαίνει στην αγορά.

Τάξη πρέπει να μπει και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε να μην μετατραπεί σε μηχανισμό που μέσω πλαφόν θα… απαγορεύει στους πολίτες να λαμβάνουν τις αναγκαίες θεραπείες, αλλά μόνο ως μηχανισμός που αφενός θα γλιτώνει κόπο και χρόνο μια αφετέρου θα επιτηρεί και θα παρεμβαίνει σε περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης.

Θέλουμε γιατρούς – καριερίστες!

Σε σχέση με τις ανάγκες σε γιατρούς» επεσήμανε «οφείλουμε να επαναξιολογήσουμε τις ανάγκες μας ως χώρα, ώστε ο αριθμός των εισακτέων στις ιατρικές σχολές να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Ακόμα, οφείλουμε να εισαγάγουμε στην δημόσια υγεία, την σχέση «εξέλιξης – καριέρας». Με άλλα λόγια, η ιεραρχική εξέλιξη των γιατρών δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα ηλικίας ή προϋπηρεσίας, αλλά και αποτέλεσμα της αποτελεσματικότητας και της αξίας του γιατρού.

Θέλουμε γιατρούς – καριερίστες!

Υπό ολική επανεξέταση οφείλουμε να θέσουμε και το ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων.

Η ένταξη όλων σε έναν φορέα (ΕΟΠΥΥ) δεν είναι δυνατόν να λάβει χώρα ως μια γενικευμένη υποβάθμιση υπηρεσιών. Δεν είναι δυνατόν να εξετάζει ένας γιατρός 50 ασθενείς την ημέρα· πρόκειται για υποβάθμιση τόσο του ασθενούς, όσο και του ιατρού. Ούτε επίσης είναι δυνατόν να δημιουργούνται νησίδες αποκλειστικής ή προνομιακής συνταγογράφησης ή εμμέσως να καλλιεργούνται ανομολόγητες πελατειακές σχέσεις υπό τη σκέπη της ανταποδοτικής (και όχι δωρεάν ) περίθαλψης.

Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν νέο εθνικό φορέα που θα αμβλύνει τις ανισότητες και θα λύσει ουσιώδη προβλήματα των ασφαλισμένων, όπως η αδιαφορία και η συναλλαγή που βίωσε επί δεκαετίες η Ελληνική κοινωνία στα Ιατρεία, π.χ. του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ.

Ακόμα, ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να δώσουμε στους τοξικο- εξαρτημένους και στα προγράμματα θεραπείας. Απαιτούνται νέα προγράμματα στους τομείς πρόληψης, αντιμετώπισης και θεραπείας, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων πέραν του Υπουργείου Υγείας, όπως π. χ. του Υπουργείου Παιδείας και των διαφόρων μέσων μαζικής ενημέρωσης στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Επίσης, ειδικό κεφάλαιο αποτελεί για μας και η αντιμετώπιση των ΑμεΑ, των φορέων του AIDS και άλλων ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, για τις οποίες το σύστημα υγείας οφείλει να δημιουργήσει εξειδικευμένες δομές.

Τέλος, ο Νίκος Νικολόπουλος παρουσίασε τον οδικό χάρτη που κατέθεσε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος για την μεταρρύθμιση στην υγεία, που πρέπει να ακολουθήσει η αυριανή κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Με πέντε βήματα αλλάζουμε τον σελίδα στην Υγεία

Αυξάνουμε άμεσα τον προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την αξιοπρέπεια στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Θεραπεύουμε τις αδικίες της μνημονιακής πολιτικής, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς, αμοιβές και συντάξεις για τους ιατρούς και υγειονομικούς.

Προγραμματίζουμε άμεσα μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ / ΠΕΔΥ, και ενισχύουμε τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, ανάλογες με τις επείγουσες υφιστάμενες ανάγκες.

Δρομολογούμε διαρθρωτικές αλλαγές σε συνεργασία με τους ιατρικούς θεσμικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, με στόχο τη στρατηγική ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Νοσοκομειακής περίθαλψης.

Οργανώνουμε τη δομή λειτουργίας του υπάρχοντος υγειονομικού χάρτη, ώστε να υπάρχει έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας(πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία).

Αξιοποιούμε το ιατρικό δυναμικό της χώρας, μειώνουμε την ανεργία και τη μετανάστευση των υγειονομικών, ενισχύουμε τον ιατρικό τουρισμό και εντάσσουμε άμεσα την υγεία σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Το βίντεο της συνέντευξης του Νίκου Νικολόπουλου : «Ο τομέας της υγείας αντί να προστατευθεί διαλύθηκε...»

Ο τομέας της υγείας αντί να προστατευθεί διαλύθηκε...

Συνέντευξη Ν.Νικολόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου