Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Δείτε ποια είναι τα δύο "κόλπα" Βορίδη για να μην μειωθούν οι τιμές σειράς φαρμακευτικών σκευασμάτων...

Από Βασίλη Βενιζέλο - VIRUS.COM.GR

Μία νέα υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων είναι έτοιμος να υπογράψει τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και το ygeia360.gr παρουσιάζει, κατ' αποκλειστικότητα και σύμφωνα με τις πολύ καλά πληροφορημένες πηγές μας στο υπουργείο Υγείας, τα δύο "κόλπα", βάσει των οποίων θα αποφευχθεί η μείωση των τιμών σε σειρά φαρμακευτικών σκευασμάτων:

1. Πως αποφεύγεται η μείωση των τιμών των ορών στα νοσοκομεία

Όλα τα φάρμακα παίρνουν άδεια κυκλοφορίας σύμφωνα με την κατηγορία αίτησης που κάνουν οι εταιρίες π.χ. πρωτότυπα, αντίγραφα κ.τ.λ. Μεταξύ αυτών υπάρχει και η κατηγορία αίτησης « καλώς καθιερωμένη χρήση». Στην κατηγορία αυτή ανήκουν προϊόντα που δεν χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση πλήρους φακέλου γιατί περιέχουν δραστικές ουσίες παλιές οι οποίες έχουν καθιερωθεί ως αποτελεσματικές λόγω της μακρόχρονης χρήσης τους.

Η νέα Υπουργική απόφαση ορίζει ότι τα προϊόντα που έχουν αδειοδοτηθεί με τον προαναφερθέντα τρόπο θα ανατιμολογηθούν με την μέθοδο του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών της ΕΕ. Τα περισσότερα από αυτά παρασκευάζονται αποκλειστικά για τα νοσοκομεία, είναι τα διαλύματα μεγάλου όγκου, πως λοιπόν θα βρεθούν οι τιμές των άλλων κρατών της ΕΕ αφού δεν κυκλοφορούν σε άλλη χώρα εκτός της Ελλάδος? Απλά θα αποφύγουν τις οριζόντιες μειώσεις και θα παραμείνουν στην τρέχουσα τιμή.

2. Με ποιο τρόπο αυξάνεται το σύνολο των μοναδικών φαρμακευτικών προϊόντων και αποφεύγεται η μείωση των off patent προϊόντων

Πως ορίζεται ένα φάρμακο ως μοναδικό ? όταν δεν υπάρχει άλλο ουσιωδώς όμοιο προϊόν με πωλήσεις στην αγορά. Οι πωλήσεις των προϊόντων μέχρι πριν την νέα Υπουργική απόφαση υπολογιζόταν σύμφωνα με τις δηλώσεις των πωλήσεων στα μηνιαία δελτία που καταθέτουν οι εταιρίες στον ΕΟΦ που περιλαμβάνει το σύνολο των πωλήσεων δηλαδή πωλήσεις σε νοσοκομεία, πωλήσεις μέσω ασφαλιστικών ταμείων και πωλήσεις μέσω ιδιωτικής κατανάλωσης. Με μια αριστοτεχνική μικρή αλλαγή η νέα υπουργική απόφαση περιορίζει το σύνολο των πωλήσεων μόνο στις πωλήσεις που είναι καταγεγραμμένες στο ΕΟΠΥΥ και αποκλείει τις πωλήσεις των νοσοκομείων και της ιδιωτικές πωλήσεις και έτσι αυξάνει το πλήθος των μοναδικών φαρμάκων .

Είναι ένα φτηνό κόλπο των εταιριών που βρίσκει σύμφωνη την ηγεσία του Υπουργείου υγείας για να αυξηθεί το πλήθος των μοναδικών προϊόντων και ως εκ τούτου να μην μειώνεται η τιμή τους. Αυτό γίνεται ως εξής σύμφωνα με την ΥΑ όταν ένα φάρμακο δεν είναι μοναδικό και είναι off patent υπόκειται στις οριζόντιες μειώσεις που σημαίνει μείωση της τιμής σε κάθε περίπτωση, αν το ίδιο φάρμακο χαρακτηρισθεί μοναδικό τότε η τιμή του καθορίζεται σύμφωνα με το μέσω όρο των χαμηλότερων τιμών των χωρών της ΕΕ που σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση καμιά μείωση της τιμής του. Αυτό δεν πλήττει μόνο την τσέπη του καταναλωτή αλλά αυξάνει και την δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου