Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Το παράδειγμα της Ισπανίας στην υγεία και τι μπορεί να διδαχθεί η Ελλάδα



Γιατί τα κατάφερε η Ισπανία στο κομμάτι της υγείας και του εξορθολογισμού των δαπανών, αναρωτιούνται πολλοί και οι δράσεις της αλλά και η στόχευση της χώρας στο θέμα αυτό, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα και για την Ελλάδα.

Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το οργανωτικό πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιείται η διαδικασία παραγωγής –διανομής των υπηρεσιών αυτών. Η οργανωτική δομή, οι θεσμοθετημένες λειτουργίες αλλά και ο τρόπος εφαρμογής τους χαρακτηρίζουν το επίπεδο της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει το σύστημα υγείας.

Τα παραπάνω καταγράφονται σε μελέτη την οποία παρουσίασαν ο κ. Ευάγγελος Κλαϊνός και η κυρία Βίκυ Παπανικολάου απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κατά την διάρκεια του πρόσφατου 10ου συνεδρίου της ΕΣΔΥ με θέμα: «Από την Ρητορική στην τεκμηρίωση για το μέλλον του υγειονομικού τομέα».

Το Σχέδιο Ποιότητας που εφήρμοσε η Ισπανία στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με την μελέτη, οδήγησε στα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα και γνώρισε την αποδοχή από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας και τους αποδέκτες των υπηρεσιών.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την πρώτη αξιολόγηση του σχεδίου είναι ενθαρρυντικά αφού διαπιστώθηκε ότι στην πλειονότητά τους οι προγραμματισμένες δράσεις για τα έτη 2006-2008 είχαν επιτευχθεί και η πορεία του σχεδίου διατήρησε τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης.
Ομοίως οι ετήσιες εκθέσεις για το ΕΣΥ της Ισπανίας οι έρευνες – βαρόμετρο σχετικά με την υγεία και τα δεδομένα από τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά όργανα εμφανίζουν την Ισπανία να πρωτοπορεί σε πολλές κατηγορίες, να εμφανίζει πρόοδο στα στατιστικά της υγείας, να ακολουθεί κανόνες κλινικού ελέγχου να μειώνει τις ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου