Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΣΚΕ: ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΦΕΚ 79/2015 ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
(ΠΟΣΚΕ)
ΚΑΥΚΑΣΟΥ 8, ΑΘΗΝΑ Τ.Κ 11362
ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854
Email: poske2013@gmail.com
Δνση Επικοινωνίας : Χαρ.Τρικούπη 12
Ηλιούπολη                                                                                                            
 Αθήνα 21/01/2015
                       
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΦΕΚ 79/2015  ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ 79/19-1-2015 όπου μεταξύ των καθηκόντων των νοσηλευτών αναφέρεται και η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων όπως , ήπια αναλγητικά – αντιπυρετικά, βιταμίνες, σίδηρο, φυσιολογικό ορό 0,9%, αντιβηχικά σιρόπια, υπακτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιεμετικά, επιδεσμικό υλικό, οξυζενέ, αντισηπτικά διαλείμματα, επιθέματα, σύριγγες, συσκευές ορού, υλικό καθετηριασμού ουροδόχου κύστης, three way, spray κατακλίσεων και τραυμάτων. Επίσης, στην ίδια υπουργική απόφαση αναφέρεται και η δυνατότητα παραπομπής για άλλες διαγνωστικές εξετάσεις (χωρίς να κατονομάζονται) από νοσηλευτές που εργάζονται στα ΤΕΠ και στα εξωτερικά ιατρεία, βάσει θεραπευτικών νοσηλευτικών πρωτοκόλλων ή κατόπιν ιατρικής υπόδειξης.

Ειλικρινά είναι απορίας άξιον πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται η συνταγογράφηση φαρμάκων και παραπομπή εξετάσεων από μη ιατρούς, όταν την ίδια στιγμή  με απόφαση του υπουργείου απαγορεύεται στους εργαστηριακούς ιατρούς η συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, αλλά και από ιατρούς κλινικών ή κλινικοεργαστηριακών ειδικοτήτων φάρμακα που δεν ανήκουν στην ειδικότητα τους (π.χ. αντιδιαρροικά  από τους καρδιολόγους).


Κατόπιν των ανωτέρω ζητούμε την άμεση απόσυρση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης και την διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα του ιατρικού σώματος πριν από την έκδοση αποφάσεων που άπτονται της  δημόσιας  υγείας και της επαγγελματικής δραστηριότητας των ιατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου