Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Η χρονιά του…δράκου το 2015 για τα δημόσια Νοσοκομεία! Πόσο κουρεύτηκαν τα χρήματα



Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2015

Γράφει: Έλενα Μπρέγιαννη
HEALTH REPORT

Μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά φαίνεται πως είναι αυτή που ξεκίνησε για το ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία.

Χωρίς ρευστό, υλικά και προπαντός προσωπικό, μπήκε το νέο έτος για τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία αιμορραγούν καθημερινά. 

Τα χρήματα που θα διατεθούν φέτος με βάση τον προϋπολογισμό θα είναι κουρεμένα κατά πολύ.

Και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για την ελληνική κοινωνία που χρειάζεται λόγω οικονομικής στενότητας τις δωρεάν νοσηλείες στα δημόσια νοσοκομεία. 
Τα 160 εκατ. ευρώ που κουρεύτηκαν από τα ταμεία των δημοσίων νοσοκομείων κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο τραγική σε σχέση με το 2014. 


Άλλωστε η χρηματοδότηση των δημοσίων νοσοκομείων θα φθάσει μόλις το 1,1 δις ευρώ τσεκουρωμένη κατά 22,9% σε σύγκριση με το 2014. 
Δεν είναι τυχαίο πως οι διοικήσεις των νοσοκομείων κόβουν πλέον από όπου βρουν προκειμένου να μην ξεφύγουν από τους προϋπολογισμούς που τους έχουν τεθεί και …δυσαρεστηθεί η τρόικα.

Δεν είναι τυχαίο επίσης πως εκτός από υλικά και φάρμακα που αγοράζονται με το σταγονόμετρο πλέον ακόμη και βασικά αγαθά μπαίνουν στο …ζύγι και κόβονται όπως όπως. 
Ενδεικτική είναι άλλωστε η περίπτωση των γευμάτων των γιατρών που προσφέρονται στις εφημερίες και θυμίζουν περισσότερο… συσσίτιο. Γεύματα κατοχικά ακόμη και τις εορταστικές ημέρες. 

Γι αυτό άλλωστε προκάλεσε αίσθηση σε όλο τον ιατρικό κόσμο η αποκάλυψη τουhealthreport.gr με τίτλο «Κούρεψαν και τα γεύματα των γιατρών στο ΕΣΥ! Τι έφαγαν την Πρωτοχρονιά σε μεγάλο νοσοκομείο; (ΚΛΙΚ ΕΔΩ για ανάγνωση), που έδειχνε το πιο θλιβερό πρόσωπο του ΕΣΥ εν μέσω εορτών. 

Όμως για τους αρμόδιους αυτό δε φαίνεται να παίζει κανέναν ρόλο καθώς ελέω εκλογών ουδεμία παρέμβαση έγινε από το υπουργείο Υγείας και τον Μάκη Βορίδη για να βελτιωθούν έστω λίγο οι συνθήκες για τους εφημερεύοντες. 

Όσο για τους ασθενείς, έχουν συνηθίσει πια τα φτωχικά γεύματα που πλέον περιλαμβάνουν όλο και λιγότερα τρόφιμα, ανεξάρτητα εάν επηρεάζεται ή όχι η κατάσταση της υγείας τους. 

Άγνωστο παραμένει εάν με τις εκλογές διαφοροποιηθεί κάπως η χρηματοδότηση του ΕΣΥ ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου