Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Τι θα γίνει με το πλεόνασμα του 2014;

Του Γεράσιμου Λειβαδά, Γ.Γ. Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ)

virus.com.gr

Το πρωτογενές πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού του έτους 2013 ανήλθε στο €1,4 δις, ενώ μετά από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, πάνω από €500 εκ. δόθηκαν ως κοινωνικό μέρισμα σε ενδεείς πολίτες με κριτήριο τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους στοιχεία. Ένα εκατομμύριο Έλληνες ευεργετήθηκαν από την απόφαση αυτή.

Από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος προκύπτει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Κυβέρνησης για το 2014 επιτυγχάνονται και το πρωτογενές πλεόνασμα του έτους θα είναι τουλάχιστον διπλάσιο από το περσινό.

Ο ΕΟΠΥΥ ισχυρίζεται ότι η εικόνα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του σε συνδυασμό με την υστέρηση απόδοσης των εσόδων του δεν δημιουργούν σε καμία περίπτωση δημοσιονομικούς κινδύνους στον κρατικό προϋπολογισμό και καμιά ανησυχία για την βιωσιμότητα του Οργανισμού για τους ασφαλισμένους του. Τελικά, μάλλον διαψεύδεται, αφού αναγκάζεται με τα rebate και clawbackνα προσφύγει σε ληστρικές, καταστροφικές, πλην «νόμιμες» λύσεις για να καλύψει την περίθαλψη των ασφαλισμένων του. 
Το αποτέλεσμα είναι να προσφεύγουν οι πάροχοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, την απειλή επίσχεσης των κλινικών και των εργαστηρίων αλλά και των ιδιωτών γιατρών.

Ο κίνδυνος να οδηγηθεί ο κλάδος της Υγείας σε θάνατο λόγω ασφυξίας συνηγορεί σε μια αίτηση που είχε κάνει ο Υπουργός Υγείας ώστε να περιληφθεί ο ΕΟΠΥΥ στην λίστα των αποδεκτών του κοινωνικού μερίσματος με το αιτιολογικό ότι μέσω αυτού θα ωφεληθούν πολλοί περισσότεροι συνάνθρωποί μας από το 1 εκατ. που ωφελήθηκαν από το περσινό πλεόνασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου