Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

«Πνίγηκε» από την αιθαλομίχλη ξανά η Αθήνα

PROTOTHEMA. Οι Αθηναίοι άναψαν και χθες τα τζάκια τους

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα - Δεν έβαλαν μυαλό οι Αθηναίοι - Τι πρέπει να προσέχουν οι ευπαθείς ομάδες - Επαναλαμβάνει τις συστάσεις του το ΥΠΕΚΑ

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και το εορταστικό πνεύμα των ημερών φαίνεται ότι οδήγησαν αρκετούς πολίτες να ανάψουν τα τζάκια τους το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων αλλά και Ανήμερα, με αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή της εκ νέου στην Αττική η αιθαλομίχλη.

Για τρίτη ημέρα το γκρίζο «σύννεφο» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κάλυψε όλη την Αττική, καθώς οι ημέρες ήταν ευνοϊκές για τη συσσώρευση αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.


Το τσουχτερό κρύο τις νύχτες, σε συνδυασμό με τις γιορτινές βραδιές φαίνεται πως οδήγησε πολλούς να ανάψουν το τζάκι για λόγους... θαλπωρής.

Έτσι, σε πολλές περιοχές της Αττικής, τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπέρασαν το όριο συναγερμού, καθώς καταγράφονται συγκεντρώσεις της τάξης των 100 μικρογραμμαρίων/ κυβικό μέτρο.

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας έχουν απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να περιορίσουν κατά το δυνατόν την άσκοπη χρήση τζακιών, τόσο για περιβαλλοντικούς λόγους, όσο και για λόγους υγείας κυρίως εκείνων με αναπνευστικά προβλήματα (άσθμα) και καρδιοπάθειες.

Όπως τονίζει το ΥΠΕΚΑ, με την ανταπόκρισή τους στη σύσταση αυτή, οι πολίτες συνεισφέρουν στην προστασία της υγείας όλων.

Παράλληλα, σε συνέχεια της κοινής ανακοίνωσής του με το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Περιβάλλοντος σημείωνε χθες ότι το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, για το 24ωρο της 24/12/2014, κατέγραψε στην Αττική υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, μεγαλύτερα από 100 μg/m3.

Συγκεκριμένα, στους σταθμούς Πειραιά 123μg/m3, Αριστοτέλους 107 μg/m3, Μαρούσι 108 μg/m3.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24ωρη βάση και θα προβούν σε νεότερη ανακοίνωση.

1 σχόλιο: