Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: Η βαριά υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, μοιραία για τους πολίτες

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Λάρισα 5 Δεκεμβρίου 2014 
«Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
Ν.Π.Δ.Δ.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο      Τ Υ Π Ο Υ

Η βαριά υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, μοιραία για τους πολίτες 

Δυστυχώς οι συνολικές δαπάνες του Υπουργείου Υγείας προϋπολογίζονται μειωμένες το 2015, σε σύγκριση μ’ αυτές του 2014.

Η χρηματοδότηση των νοσοκομείων εμφανίζεται μειωμένη κατά 22,8%, ενώ αντίστοιχα η κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ μειωμένη κατά 17%, σε σύγκριση με το 2014. Το κονδύλι δε του ΕΟΠΥΥ, για τις λοιπές παροχές ασθενείας (αναλώσιμα, ιατρικά βοηθήματα, παραφαρμακευτικά προϊόντα) εμφανίζεται μειωμένο κατά 354 εκατ. ευρώ σε σύγκριση πάντα με το 2014. 

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένει η ίδια με το 2014, παρότι το 2015 θα καλύπτονται και 2.5-3 εκατ. ανασφάλιστοι, άρα στην πράξη θα είναι μειωμένη.

Από το ΕΣΥ λείπουν 5.000 γιατροί και 10.000 νοσηλευτικό προσωπικό.

Απ’ την άλλη μεριά, οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίζονται ελαφρά αυξημένες, με τους πολίτες να παραπαίουν στις δημόσιες δομές υγείας για να βρουν γιατρό και φάρμακα, ενώ κάθε φορά του έρχονται σε επαφή με το δημόσιο σύστημα υγείας, αναγκάζονται να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη τους, ακόμα και γι’ αυτά που δικαιούνται δωρεάν.

Οι απογυμνωμένες ΜΕΘ ενηλίκων, οι υποστελεχωμένες Εξειδικευμένες Μονάδες, Κλινικές και Τμήματα που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες και νοσηλεία σε ανώτερο επίπεδο, μαζί με τις ανύπαρκτες ΜΕΘ παίδων, συνθέτουν ένα μαύρο σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνον, με μοιραία αποτελέσματα πολλές φορές για τους πολίτες.

Από την θεσμική αυτή θέση ευθύνης που κατέχουμε, κάνουμε έκκληση προς την Πολιτεία, έστω και την τελευταία στιγμή, να αναμορφώσει το κονδύλι για την Υγεία στον προϋπολογισμό του 2015, πριν είναι πολύ αργά.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι αρμόδιοι θα είναι διαχρονικά υπεύθυνοι και υπόλογοι, για κάθε ζωή που χάνεται, όπως αυτή του 5χρονου αγοριού προχθές, που ταλανίστηκε μέσα σ’ ένα σύστημα με τραγικές ελλείψεις.

Τέλος, επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά, ότι θεμέλιος λίθος ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας, αποτελεί ο μακροχρόνιος σχεδιασμός στη βάση των συγκεκριμένων υγειονομικών προτεραιοτήτων της Χώρας και όχι οι αποσπασματικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες χωρίς συνέχεια.

Οι προτάσεις μας έχουν διατυπωθεί και δημοσιοποιηθεί επανειλημμένα, είναι ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΛ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου