Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Δείτε τι πρόστιμα θα πληρώνουν οι γιατροί που υπερσυνταγογραφουν! Όλες οι οριστικές ποινές

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014


Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου - health report.gr

Τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν πλέον τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν καθώς το «ποινολόγιο» Βορίδη ψηφίστηκε πλέον και αποτελεί νόμο του κράτους. 

Ανεξάρτητα τι θα γίνει με τις πολιτικές εξελίξεις, οι ποινές για τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν έχουν πλέον θεσμοθετηθεί μέσω του τελευταίου νομοσχεδίου του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Οι ρυθμίσεις προβλέπουν τόσο χρηματικά πρόστιμα όσο και πειθαρχικές ποινές. 
Ειδικότερα όσοι γιατροί υπερβαίνουν τα όρια της συνταγογράφησης που προβλέπονται για τον ΕΟΠΥΥ θα καλούνται να δίνουν εξηγήσεις. 

Αν οι απαντήσεις που θα δίνονται δε θα κρίνονται επαρκείς ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις.
Επανειλημμένη θα θεωρείται η υπερσυνταγογράφηση όταν θα γράφει περισσότερα φάρμακα σε ποσοστό πάνω από 20% αθροιστικά για τρεις 3 συνεχόμενους μήνες. 


Στις περιπτώσεις αυτές οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ θα ζητούν εγγράφως από τον γιατρό να εξηγήσει γιατί χορήγησε περισσότερα φάρμακα από ότι προβλέπονται,

Οι εξηγήσεις θα πρέπει να δίνονται εντός 10 ημερών από την προειδοποίηση. Αν όμως δε θεωρηθούν επαρκείς θα επιβάλλονται στους ιατρούς κυρώσεις, ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα της παράβασης.

Συγκεκριμένα μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο από 500 έως 5000 ευρώ ή
προσωρινός αποκλεισμός από την συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ο αποκλεισμός μπορεί να είναι από 2 έως και 12 μήνες. 

Το χειρότερο όμως είναι πως ο παραβάτης μπορεί να αποκλεισθεί και πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ καθώς ο νόμος προβλέπει ακόμη και οριστική καταγγελία της σύμβασης σε ιατρούς
συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή αποκλεισμός κάθε συνεργασίας με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τους μη συμβεβλημένους ιατρούς.

Βέβαια στη διαδικασία αυτή ο γιατρός μπορεί μέσα σε 30 ημέρες να προσφύγει στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ όπου και μπορεί να ανασταλεί η απόφαση προσωρινά μέχρι να εκδοθεί οριστική. 

Πάντως το μέτρο είναι αμφισβητούμενο καθώς με το πλαφόν που επιβλήθηκε στους γιατρούς τα όρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα ειδικά στις περιπτώσεις που ένας ελεύθερος επαγγελματίας καλύπτει μεγάλες γεωγραφικές περιοχές όπως π.χ. στην περιφέρεια.

2 σχόλια: