Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Πλαφόν με το …σταγονόμετρο για νέους γιατρούς και εργαστήρια! Τι ρευστό «μοίρασε» ο ΕΟΠΥΥ. ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ 24 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ??? !!!



Γράφει: Έλενα Μπρέγιαννη - healthreport.gr

Μπορεί να ανακοινώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ το ατομικό πλαφόν για κάθε γιατρό και εργαστήριο δε σημαίνει όμως πως οι νέοι επαγγελματίες θα είναι ευνοημένοι. 

Τα μαγικά χαρτάκια με το ατομικό τους πλαφόν, πόσα δηλαδή χρήματα μπορούν να εισπράξουν από τον ΕΟΠΥΥ ανά μήνα, λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες οι γιατροί αλλά και τα εργαστήρια. 
Έτσι οι επαγγελματίες μπορούν να γνωρίζουν το όριό τους και να λειτουργούν ανάλογα καθώς μόλις αυτό το ξεπερνούν, δε θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για τις υπηρεσίες που θα παράσχουν. 

Ωστόσο αυτό που δε σκέφτηκαν οι αρμόδιοι είναι τι θα γίνει με τους νέους επαγγελματίες που άνοιξαν τώρα τα ιατρεία ή τα εργαστήριά τους και δεν υπήρχε ιστορικό χρεώσεων ώστε να καθορισθεί ο μέσος όρος.

Όπως επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) διά του προέδρου του Γιώργο Πατούλη: «Από την ενημέρωση που λάβαμε από νέους ιατρούς – μέλη μας που τους ανακοινώθηκε το μηνιαίο ατομικό τους όριο προκύπτει ότι κάθε άλλο παρά μέριμνα έχει ληφθεί για τα νέα εργαστήρια!»

Ο ΙΣΑ επισημαίνει πως είναι επιτακτική ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν τα ατομικά όρια ανά πάροχο για τους νέους ιατρούς, αφού «ληφθεί η σχετική μέριμνα για τα εργαστήρια που ξεκίνησαν να λειτουργούν από τις αρχές του 2011, άλλως αυτά θα οδηγηθούν σε αφανισμό».


Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πρόσφατα και το πλαφόν στα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα γεγονός που σημαίνει πως κάθε εταιρεία έχει συγκεκριμένο πακέτο χρημάτων που μπορεί να εισπράξει από τον οργανισμό. 

Το μεροκάματο του…τρόμου για τους νέους γιατρούς

Με 700 ευρώ και κάτι θα κληθούν να τα βγάλουν πέρα οι νέοι γιατροί και ειδικά οι εργαστηριακοί καθώς εκεί αποτιμάται το πλαφόν που τους δόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ. 

Όπως σημειώνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου σε επιστολή της στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ: «Η ανακοίνωση του απαράδεκτα χαμηλού ανώτατου ορίου του ΕΟΠΥΥ έσπειρε κυριολεκτικά τον πανικό στους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς της περιοχής μας, οι οποίοι διαπιστώνουν καθημερινά το τραγελαφικό αδιέξοδο της συνεργασίας τους με τον Οργανισμό, που αδυνατεί να εξασφαλίσει το κόστος αξιόπιστης και ασφαλούς λειτουργίας των ιατρείων και εργαστηρίων τους». 

Και βέβαια ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας υπογραμμίζει αυτό που …έπαθαν όλοι όσοι συνεργάστηκαν με τον ΕΟΠΥΥ. Παρείχαν υπηρεσίες 12 μήνες και πληρώθηκαν μόνο για τους 6 μήνες. 

Η κ.Μαστοράκου αναφέρει: «Τραγελαφικό το γεγονός ότι σε μερικούς ιατρούς θα ζητηθεί και επιστροφή χρημάτων, οδηγώντας τους με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία από την αδυναμία πληρωμής των τιμολογίων των αναλωσίμων φαρμάκων και της συντήρησης των μηχανημάτων από τις ανάγκες εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Καταγράφεται άλλο ένα σοβαρό και καίριο πλήγμα στη λειτουργία της πρόληψης και διάγνωσης στην καταποντισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τα 700-1500 ευρώ μηνιαία αποζημίωση που δίνει ο Οργανισμός στους νέους ιατρούς αποτελεί χαριστική βολή για ένα νέο ιατρείο που έχει να αντιμετωπίσει το κόστος απόκτησης των μηχανημάτων και των παγίων εξόδων».

3 σχόλια:

  1. ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΔ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΑΝ-ΑΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ(ΔΙΟΤΙ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ),ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΤΟ 30% ΑΣΘΜΕΝΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ 10% ΕΥΗΜΕΡΕΙΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΑΘΛΙΩΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΣΑΣ.ΗΗΗΗ......ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΑΡΑΥΤΑ ΤΟ PLAFON -ΛΟΥΚΕΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΤΑΧΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΚΑΤΕΒΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΗΡΩΑΣ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΣΠΟΥΔΑΣΑ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΣΟΥΤΣΕΚΙΑ ΝΑ ΜΕ ΒΑΖΟΥΝ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΥ. ΕΝΑΣ ΧΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΦΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 3500-4000€ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή