Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Κατώτερο των προσδοκιών της συγκυβέρνησης το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για Πρόεδρο Δημοκρατίας

160 βουλευτές ψήφισαν «ναι» στον Σταύρο Δήμα και 135 «παρών» - Σαμαράς: Ελπίζω οι βουλευτές να αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να μπούμε σε περιπέτειες - Τσίπρας: Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται - Μπακογιάννη: Αμεσες πρωτοβουλίες από τον Πρωθυπουργό - Στις 23 Δεκεμβρίου η δεύτερη ψηφοφορία

ΤΟ ΒΗΜΑ

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στην οποία υποψήφιος ήταν ο κ. Σταύρος Δήμας. 

Στην πρώτη αυτή ψηφοφορία, όπου απαιτούνταν 200 ψήφοι για την εκλογή, έλαβαν μέρος 295 βουλευτές, και ο κ. Δήμας έλαβε 160 «ναι» ενώ 135 βουλευτές ψήφισαν «παρών» και 5 απόντες. To αποτέλεσμα αυτό έστω και αν είναι η πρώτη ψηφοφορία θεωρείται κατώτερο των προσδοκιών που έτρεφε η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη εξερχόμενη της Βουλής μετά την ψηφοφορία έκανε για απαραίτητες πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει ο Πρωθυπουργός άμεσα, για να αλλάξει το κλίμα και να πεισθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν θετικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν εκτός των βουλευτών της ΝΔ και ΠαΣοκ οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Κατερίνα Μάρκου.

«Παρών» ψήφισαν οι Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκη Φούντα, Βασίλης Οικονόμου, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Παναγιώτης Μελάς, Ραχήλ Μακρή, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Κουράκος. 

Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν υπάρχει η συνήθης διάκριση ανάμεσα στο «παρών» και το «όχι».

Από τη διαδικασία απουσίαζε ο βουλευτής Ημαθίας, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ,Κώστας Γιοβανόπουλος -απουσία που θεωρείται ότι είναι με νόημα.

Επίσης απουσίαζε ο άρτι αποφυλακισθείς, ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από τη ΧΑ,Στάθης Μπούκουρας, καθώς και ο συνάδελφός του Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Δικαιολογημένα απών από τη διαδικασία ήταν ο Γιώργος Κασαπίδης.

Ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Ηλίας Κασιδιάρης ψηφίζοντας είπε: «παρών με φυλακή τον Σαμαρά».

«Δήλωση θα κάνω μετά την τρίτη ψηφοφορία» δήλωσε πριν από την έναρξη της διαδικασίας στην Ολομέλεια της Βουλής ο Σταύρος Δήμας.

Η δεύτερη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται και πάλι 200 θετικές ψήφοι για την εκλογή Προέδρου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι. Σε περίπτωση που και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος η τελευταία ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 180 ψήφοι θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου.

Αν και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές.

Σαμαράς: Ελπίζω οι βουλευτές να αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να μπούμε σε περιπέτειες

Ελπίζω οι βουλευτές να αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, αποχωρώντας από τη Βουλή μετά την πρώτη ψηφοφορία. 

«Θέλω να συγχαρώ τους ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν τον Στ.Δήμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να εκλεγεί Πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία.

Τσίπρας: Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος της Βουλής μετά το πέρας της πρώτη ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε τα εξής: «Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε. Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Σύντομα ο ελληνικός λαός θα είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Τα διέξοδα θα τα δώσει ο ελληνικός λαός και η δημοκρατία»

Καμμένος: Απέτυχε η επιχείρηση τρομοκράτησης

«Η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε, θα προχωρήσουμε με δημοκρατικές διαδικασίες σε αντικατάσταση της κυβέρνησης» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, αποχωρώντας από τη Βουλή μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου.

Σε ερώτηση σχετικά με το ραντεβού με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, απέκλεισε την πιθανότητα να αλλάξει άποψη.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να ψηφίσουν στις υπόλοιπες διαδικασίες υπέρ του Σταύρου Δήμα, κατέληξε.

Δηλώσεις βουλευτών μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια

Σε διαφορετική ανάγνωση του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προχώρησαν, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οι βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις οι μεν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν στην πλειοψηφία τους το αποτέλεσμα ως αναμενόμενο και προσβλέπου στην τρίτη ψηφοφορία, οι δε αντιπολιτευόμενοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο στόχος των 180 βουλευτών είναι πλέον ανέφικτος και ότι η χώρα «βαδίζει» προς εκλογές.

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα τόνισε όμως ότι το αποτέλεσμα ήταν μικρότερο από εκείνο που και η ίδια περίμενε προσθέτοντας με νόημα ότι χρειάζεται πλέον να αναληφθούν πρωτοβουλίες.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος σχολιάζοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA το αποτέλεσμα είπε ότι δεν δημιουργείται δυναμική εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και χαρακτήρισε τον αριθμό των 160 βουλευτών "φτωχό" προσθέτοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για εθνική συνεννόηση.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι η τρίτη θα είναι η κρίσιμη ψηφοφορία προβλέποντας ότι τα χαρακτηριστικά της θα είναι εντελώς διαφορετικά με αυτά της πρώτης. Τόνισε δε πως το σενάριο αλλαγής υποψηφίου αδικεί τον Σταύρο Δήμα.

Ο Σπ. Λυκούδης που εξ αρχής είχε δηλώσει πως θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε πως το αποτέλεσμα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει τελικά συνεννόηση.

«Υπάρχει περιθώριο για πολιτικές κινήσεις και διακομματικές ζυμώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την υπάρχουσα Βουλή», εκτίμησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας είπε ότι «το αποτέλεσμα θα είναι στις 29 Δεκεμβρίου, όχι σήμερα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος τόνισε ότι το αποτέλεσμα είναι «μπετόν αρμέ. Περίμενα κάτι παραπάνω. Στην τρίτη ψηφοφορία όλα παίζονται, εκτός από αλλαγή προσώπου. Δεν νομίζω ότι ο Σταύρος Δήμας είναι ένα πρόσωπο που το πολίτευμα θα έπρεπε να του συμπεριφερθεί έτσι».

Ερωτηθείς για τα σενάρια κυβερνήσεων ειδικού σκοπού και ορισμό ημερομηνίας εκλογών με αντάλλαγμα την εκλογή Προέδρου, ο κ. Γρηγοράκος είπε ότι «όλα συζητούνται. Πρέπει να πάμε σε συναινετικό κλίμα. Πρέπει όλοι να ρίξουμε νερό στο κρασί μας. Από κει και πέρα «ίδωμεν». Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε συναινετική διαδικασία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, ερωτηθείς για το πώς κρίνει το αποτέλεσμα απάντησε με ποδοσφαιρικούς όρους: «Δοκάρι! Η μπάλα δεν βγήκε έξω αλλά ούτε στα δίχτυα μπήκε».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε ότι «το ζητούμενο είναι να υπάρχει στην τρίτη ψηφοφορία η απαιτούμενη πλειοψηφία». Στο ερώτημα εάν ήταν χαμηλότερο των προσδοκιών το αποτέλεσμα είπε ότι «εξαρτάται από το που έβαζε ο καθένας τον πήχη. Πιστεύω ότι μέχρι την τελευταία ψηφοφορία οι βουλευτές θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε ότι «το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των κυβερνητικών προσδοκιών. Είναι ανέφικτος ο στόχος των «180». Το παρασκήνιο πρέπει να πάρει τέλος. Η μόνη ομαλότητα είναι οι εκλογές».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης είπε ότι «το αποτέλεσμα είναι ένα πρώτο βήμα κατάρρευσης της κυβέρνησης. Νομίζω ότι η κυβέρνηση περίμενε πιο πολλές ψήφους, τουλάχιστον 165 για να δημιουργήσει επικοινωνιακό κλίμα, ένα κλίμα ότι μέχρι την τρίτη ψηφοφορία μπορεί να επιτευχθεί το «180». Νομίζω ότι σήμερα ήταν η αρχή του τέλους της κυβέρνησης. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για εκλογές τις οποίες εμείς ζητάμε και θα τις κερδίσουμε».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης, που ψήφισε υπέρ του Στ.Δήμα, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «εντυπωσιακό αλλά αναμενόμενο. Η κυβέρνηση περίμενε μία-δύο ψήφους παραπάνω. Νομίζω ότι θα αλλάξουν πολλά στις επόμενες δύο ψηφοφορίες». Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξει το πρόσωπο του υποψήφιου Πρόεδρου, είπε ότι δεν το ξέρει και ότι «θα δούμε».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής που επίσης υπερψήφισε τον Στ.Δήμα, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι την τρίτη ψηφοφορία. Η χώρα δεν πρέπει να πάει για εκλογές. Εγώ αυτό διαβάζω. Ή να πάει για εκλογές εφόσον η αντιπολίτευση που θέλει να μείνει στην Ευρώπη πει την αλήθεια στον κόσμο: Να συνεχίσει το νήμα, από εκεί που το αφήνει η άλλη (κυβέρνηση). Δηλαδή να υπογράψει μνημόνιο ή κάποιου είδους τέτοια συμφωνία. [...] Εκτιμώ ότι κάτι θα αλλάξει στις επόμενες ψηφοφορίες από αυτά που άκουσα, ιδιαίτερα στην τρίτη (ψηφοφορία). Πρόσωπο δεν θα αλλάξει αλλά πιστεύω ότι από την επόμενη (σ.σ. δεύτερη) ψηφοφορία το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό».

Η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου, που στήριξε την υποψηφιότητα Δήμα, απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, είπε: «Αυτό πρέπει να το απευθύνετε σε κάποιον κυβερνητικό. Εγώ ψήφισα υπέρ, η πρόθεσή μου ήταν να ψηφίσω υπέρ. Το είχα πει. Έχω στείλει και σχετική επιστολή και σας παραπέμπω σε αυτήν. Μπορεί κάτι να γίνει και να αλλάξει την τελευταία στιγμή».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου που δήλωσε «παρών» είπε ότι «το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Ήταν χαμηλός ο αριθμός των βουλευτών υπέρ του κ. Δήμα, ωστόσο έχουμε δύο ψηφοφορίες ακόμα».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Βύρων Πολύδωρας , που και αυτός δήλωσε «παρών» περιορίστηκε να δηλώσει ότι το αποτέλεσμα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου