Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Αδειάζει κι άλλο το ΠΕΔΥ! Προς το ΕΣΥ οι γιατροί.

Γράφει: Έλενα Μπρέγιαννη - healthreport.gr

Συνεχίζεται η διαδικασία της ένταξης των γιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο ΕΣΥ μετά και το κλείσιμο των ιδιωτικών τους ιατρείων. 

Στο ΕΣΥ περνούν οριστικά οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (του ΠΕΔΥ) όπου και θα ορισθούν οι θέσεις τους άρα και η μισθολογική τους κατάταξη. 

Η μάχη ωστόσο για το πώς θα ορισθούν οι θέσεις των γιατρών συνεχίζεται από τον κλάδο δεδομένου πως το θέμα είναι ουσιαστικά ακόμη στον αέρα. 

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) με επιστολή του στον υπουργό Υγείας ζητά να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση για τους γιατρούς που αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ, εγκαταλείποντας το ιδιωτικό τους ιατρείο. 

Προτείνει μάλιστα συγκεκριμένη τροπολογία καθώς όπως τονίζει: «είναι κατεπείγουσα καθώς θα πρέπει να προηγηθεί της οριστικοποίησης των διαπιστωτικών πράξεων μεταφοράς των Ιατρών σε θέση ΕΣΥ και της δημοσίευσης τους σε ΦΕΚ».

Η τροπολογία που προτείνει ο ΙΣΑ προβλέπει: «Η κατάταξη των υποψηφίων σε βαθμό πραγματοποιείται σύμφωνα με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους, στα οποία προσμετράται και ο χρόνος υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου.

Με συνολική υπηρεσία μέχρι 10 έτη στον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητή Β΄. Με συνολική υπηρεσία άνω των 10 ετών και μέχρι τα 20 έτη στο βαθμό Επιμελητή Α΄. Με συνολική υπηρεσία άνω των 20 ετών στο βαθμό του Διευθυντή» Η ανησυχία των γιατρών εστιάζεται στο γεγονός ότι θα υπάρξουν ανισότητες στην αξιολόγηση καθώς επί της ουσίας είναι ακόμη ασαφες που «κλειδώνουν» οι θέσεις όσων θα μεταφερθούν. 

Στο μεταξύ όμως το περιβόητο ΠΕΔΥ συνεχίζει να αδειάζει καθώς μεταφέρονται ακόμη και σήμερα λίγες ημέρες πριν τις γιορτές, γιατροί από τα πολυιατρεία στα νοσοκομεία για να καλύψουν τα κενά. 

Χαρακτηριστικό είναι πως ήδη μεταφέρθηκαν οδοντίατροι ενώ κι άλλες ειδικότητες αναμένεται να πάνε στα νοσοκομεία τα οποία επίσης αναστενάζουν από τα κενά.

6 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ γιά το όψιμο ενδιαφέρον τού ιατρικού συλλόγου,πού ενδιαφέρεται τάχα για να γίνουμε διευθυντές.Η πραγματκή επιδίωξη τού δήθεν ιατρικού συλλόγου,είναι η καθυστέρηση καί εν όψει των πολιτικών εξελίξεων η ματαίωση της τοποθέτησης μας στό ΕΣΥ.Με ποιόν άραγε από εμάς πού έχουμε κλείσει το ιατρείο μας συννενοήθηκε ο δήθεν ιατρικός σύλλογος γιά να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία;Προφανώς με κανέναν,αλλά σίγουρα συννενοήθηκε με αυτούς πού διατηρούν το ιατρείο τους με ασφαλιστικά μέτρα καί το μόνο πού τούς ενδιαφέρει είναι να παραμείνουν τα πράγματα σε εκκρεμότητα,ελπίζοντας σε ανατροπή της κυβέρνησης καί ματαίωση τού όλου συστήματος.Να σας χαιρόμαστε κύριε(τρόπος τού λέγειν)Πατούλη πού σας έχουμε.Μετά από αυτήν την πάσα στην κυβέρνηση μπορεί να σας κάνει υπουργό υγείας ακόμη καί οΤσίπρας,πού ξέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΠΕΣΤΑ ΜΕΓΑΛΕ ........................

      Διαγραφή
  2. Δεν αδειάζει κι άλλο το ΠΕΔΥ! (αρκετά άδειασε ήδη)
    Ποιος και που το λέει ότι θα μπουν στο ΕΣΥ;
    Μισθολογικά θα εξισωθούν με τους ΕΣΥτες, όμως θα ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ στο ΠΕΔΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μας πειράζει πού θα μείνουμε στό ΠΕΔΥ,μας πειράζει να μην μείνουμε στον αέρα.Όσο γιά σας πού επιλέξατε τα ασφαλιστικά καί το ιατρείο ,καλή τύχη.

      Διαγραφή
  3. Βλέπω πολύ σύντομα απογευματινά ιατρεία στο ΠΕΔΥ όπως υπάρχουν και στο ΕΣΥ , καλά κάνουν οι συνάδελφοι και οργανώνονται, σε λίγο το ΠΕΔΥ θα ναι εξαιρετικά δελεαστικο, σαν το ΕΣΥ χωρίς το βάρος της κλινικής, μόνο εξωτερικά ιατρεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ πάλι βλέπω ότι πολύ σύντομα εκτός ΠΕΔΥ η ΕΣΥ θα υπάρχει η TASKFORCE με πολύ δελεαστικές αμοιβές γιά τούς μεγαλογιατρούς πού θα μείνουν έξω [μη σού πώ καί 400 μπορεί καί 500 ευρώ το μήνα].Στα πολυιατρεία αυτά,φυσικά δεν θα υπάρχει συγκεκριμμένο ωράριο καί θα πρέπει πάντα ο γιατρός να είναι ευγενικός,χαρούμενος καί να δείχνει χορτάτος.Όταν δε έχει ελεύθερο χρόνο θα πρέπει να σκουπίζει καί να καθαρίζει τον χώρο του,πάντα με προθυμία.Οι αμοιβές βέβαια πού προανέφερα αφορούν τον λίγο χρόνο πού θα είμαστε ακόμη στό ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή