Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Η υγεία χρειάζεται μακροχρόνιο σχεδιασμό & όχι αποσπασματικά μέτρα



Την ανάγκη θεσμοθέτησης υγειονομικών προτεραιοτήτων τονίζουν με κάθε τρόπο παράγοντες του κλάδου της υγείας, επισημαίνοντας ότι θεμέλιο λίθο ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας αποτελεί ο μακροχρόνιος σχεδιασμός στη βάση των συγκεκριμένων υγειονομικών προτεραιοτήτων της χώρας. Επιπλέον, όσες προσπάθειες έγιναν τα τελευταία χρόνια, έγιναν αποσπασματικά και χωρίς συνέχεια, με αποτέλεσμα τελικά οι πολίτες να μην έχουν την περίθαλψη και τις υπηρεσίες που χρειάζονται αλλά και το κράτος συχνά να χάνει πολύτιμους πόρους. 

Οι ειδικοί του χώρου της υγείας, και ειδικότερα οι οικονομολόγοι της υγείας, είναι κατηγορηματικοί: Το ΕΣΥ εξακολουθεί να υποφέρει από στρεβλώσεις, καθώς η έλλειψη συνέχειας και η αποσπασματικότητα των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, έχουν κάθε άλλο παρά λειτουργήσει ευεργετικά προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας. Αν προσθέσουμε και τη δαιδαλώδη δομή των υπηρεσιών υγείας, διαμορφώνεται ένα αντιπαραγωγικό συνονθύλευμα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το γραφειοκρατικό σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Παράγοντες του κλάδου της υγείας κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι θεμέλιο λίθο ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας αποτελεί ο μακροχρόνιος σχεδιασμός στη βάση των συγκεκριμένων υγειονομικών προτεραιοτήτων της χώρας. Ιατρικοί κύκλοι τονίζουν, άλλωστε, ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με γηρασμένο πληθυσμό, η οποία επιδιώκει να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης, η ποιότητα του συστήματος υγείας αποτελεί προϋπόθεση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού, το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στην υψηλή παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες που θα ευνοήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και άρα την αύξηση του ΑΕΠ.

Επίσης, οι οικονομολόγοι της υγείας δε σταματούν να εφιστούν την προσοχή των αρμοδίων στις δυνατότητες ανάπτυξης του φαρμακευτικού κλάδου γενικότερα, αλλά και της κλινικής έρευνας ειδικότερα. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους εξειδικευμένους αυτούς επιστήμονες, διαθέτει τις κατάλληλες επιστημονικές δομές για την προσέλκυση εκατομμυρίων ευρώ από τη διεξαγωγή κλινικών μελετών, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα διαμορφωθεί και ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο. Παράγοντες της αγοράς επιβεβαιώνουν ότι ο κλάδος της υγείας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κινητήριο μοχλό της ελληνικής οικονομίας, αυξάνοντας τα κρατικά έσοδα και δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ιδίως, για υψηλά ειδικευμένο προσωπικό, συμβάλλοντας και στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Να θυμίσουμε ότι στις 2 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα τα αποτελέσματα μιας πρωτοποριακής κλινικής μελέτης με την ονομασία IMPROVE-IT της φαρμακευτικής εταιρείας MSD (Merck & Co. στις ΗΠΑ και τον Καναδά), η οποία διεξήχθη σε πάνω από 18.000 ασθενείς. Η παρουσίαση άναψε εκ νέου τη συζήτηση στους ιατρικούς κύκλους, οι οποίοι πιέζουν, όπως άλλωστε και οι φαρμακευτικές που λειτουργούν στην Ελλάδα, για τη δημιουργία φιλικού προς την κλινική έρευνα περιβάλλοντος, ώστε να επωφεληθούν και εδώ στην Ελλάδα ασθενείς και επιστήμονες, αλλά και το ΕΣΥ από τη διεξαγωγή τέτοιων κλινικών μελετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου