Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Ηλεία: Βάζουν από την τσέπη τους οι γιατροί!

Χάνουν από τον τζίρο τους και πληρώνουν ακόμα και οι ίδιοι για τις εξετάσεις

Με ζημία λειτουργούν πλέον τα μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια στην Αμαλιάδα που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, αφού χάνουν από το τζίρο τους και ουσιαστικά είναι αναγκασμένοι οι γιατροί να βάζουν και από την τσέπη τους για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων!

Για τους συμβεβλημένους εργαστηριακούς γιατρούς ο ΕΟΠΠΥ έχει προβλέψει ένα συγκεκριμένο ποσό «κλειστό προϋπολογισμό» σε ότι αφορά τις εξετάσεις τις οποίες διενεργούν στους ασφαλισμένους. Οι τιμές που έχει καθορίσει ο ΕΟΠΠΥ και οι περιορισμοί που έχει θέσει δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα να ξεπερνιέται κατά πολύ το πλαφόν σε μηναία βάση και φυσικά το ποσό που προβλέπει ο ΕΟΠΠΥ για τους γιατρούς δεν επαρκεί και το αποτέλεσμα είναι να χρεώνονται οι γιατροί για τις εξετάσεις ασθενών και αντί να έχουν κέρδος μπαίνουν και μέσα!

Τα πάνω- κάτω

Οι όροι «claw back» δηλαδή ποσό αυτόματης επιστροφής και «rebate» δηλαδή ποσό επιστροφής, έχουν μπει στη ζωή των εργαστηριακών γιατρών και πραγματικά έχουν φέρει τα πάνω- κάτω, αφού βλέπουν ότι καθημερινά χάνουν από το τζίρο τους στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους.

Μάλιστα, οι γιατροί στην Αμαλιάδα υπόκεινται σε μεγαλύτερη ζημία, αφού εκτός από τους ασφαλισμένους της Αμαλιάδας, που σε πολλές περιπτώσεις είναι και πελάτες τους χρόνια, καλύπτουν τις ανάγκες ασφαλισμένων από ολόκληρο το νομό, με δεδομένο ότι οι μικροβιολόγοι στον Πύργο δεν έχουν προχωρήσει σε συμβάσεις με τον ΕΟΠΠΥ.

Η ανακοίνωση

Χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστας Τσαούσης, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση και μάλιστα απειλεί και με την κατάθεση μηνυτήριων αναφορών.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας στηρίζει τους εργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι, παρά την άδικη μεταχείριση που υφίστανται από τον ΕΟΠΠΥ, με μεγάλο οικονομικό κόστος, παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ. Η λειτουργία των ατομικών εργαστηρίων επιβαρύνεται διαρκώς καθώς οι εργαστηριακοί ιατροί καταβάλλουν προσπάθεια να διατηρούν την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων επιστημονικών υπηρεσιών και την ατομική φροντίδα των ασφαλισμένων σεβόμενοι την ιατρική τους ιδιότητα και αποστολή. Σ’ αυτή την προσπάθεια καλούνται να συνδράμουν όλοι οι κλινικοί ιατροί αφ’ ενός ενημερώνοντας τους ασφαλισμένους για τους περιορισμούς που θέτει ο ΕΟΠΠΥ και αφ’ ετέρου στηρίζοντας την προσπάθεια των ατομικών εργαστηρίων με αντίστοιχη τεκμηριωμένη ζήτηση εξετάσεων από αυτά.

Η απαράδεκτη αρπαγή των αμοιβών από τον ΕΟΠΠΥ και η μη εφαρμογή επιστημονικά αποδεκτών μεθόδων περιορισμού της δαπάνης, ευνοούν τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού, που σε συνδυασμό με τον πενιχρό κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΠΥ οδηγούν τα ατομικά εργαστήρια σε μαρασμό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας υποστηρίζει ότι για τις διαγνωστικές εξετάσεις θα πρέπει να αποζημιώνονται οι ασθενείς από τα ασφαλιστικά τους ταμεία και όχι τα συμβεβλημένα εργαστήρια, που ήδη ‘εισπράττουν’ όλη τη ζημία από τις αυθαίρετες και αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate) αλλά και τις περικοπές αμοιβών (claw back) που επιβάλλει το αρμόδιο Υπουργείο, μέτρα για τα οποία έχουν ήδη γίνει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας, σχεδιάζει ήδη το επόμενο βήμα του που θα είναι η κατάθεση μηνυτήριων αναφορών για τα εξοντωτικά μέτρα του ‘claw back’ και του ‘rebate’, που επιβάλλουν εξοντωτικές περικοπές στις αμοιβές των διαγνωστικών εργαστηρίων, της τάξης έως και του 60%».

‘Παράνομη η σύμβαση’

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστας Τσαούσης σχολιάζοντας στην εφημερίδα ‘Πατρίς’ αυτό που συμβαίνει με τα διαγνωστικά εργαστήρια ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι παράνομη, προκλητική, άδικη , εξοντωτική και αναγκαστική η σύμβαση του ΕΟΠΠΥ με τους εργαστηριακούς γιατρούς. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας τι συμβαίνει, αναφορικά με το κόστος που καταβάλλουν οι γιατροί προς όφελος των πολιτών όλου του νομού».

Φυσικά αναμένονται οι περαιτέρω κινήσεις από την πλευρά του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας.

patrisnews.com

6 σχόλια:

  1. εδω και τρα χρονια γινεται αυτο εσεις τωρα το καταλαβατε???.ΜΠΡΑΒΟ ΝΩΡΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στον Πύργο υπάρχει μικροβιολογος που δέχεται.Τώρα τι και ποιων τα συμφεροντα εξυπηρετεί το παραπανω άρθρο...άγνωστο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο Μ,,,,,,ΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΕΙ ΕΟΠΥΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΕ.

      Διαγραφή
  3. Υπάρχει γιατρός τόσος ανορθόγραφος?
    Αυτός μάλλον είναι ο Μ.....ας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλόλογος ούσα δεν μπορώ να αντισταθώ παρόλο που θέλω πιστεύω ότι το ανωτέρω σχολιο δείχνει φιλική διάθεση εκ μέρους του γράφοντος και γι' αυτό και τα ορθογραφικά λάθη...
    Μ....ς ετυμολογία: Στα αρχαία ελληνικά η λέξη σήμαινε «άρρωστος». Η λέξη προέρχεται από το ρήματα μαλακιάω που σημαίνει μαλακώνω. Συνώνυμα ρήματα είναι τα καταμαλακίζω, πλαδαρούμαι και μαλακύνω. Ως ουσιαστικό η λέξη μαλακία είναι ιωνική και σημαίνει μαλακός. Στον Επιτάφιο του Περικλή του Θουκυδίδη υπάρχει η φράση «...φιλοκαλοῦμεν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας» όπου η λέξη σημαίνει την μαλθακότητα. Στα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη η λέξη χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την καρτερικότητα, Ως λατινική λέξη η malacia, υποδηλώνει την ήρεμη θάλασσα.Η σημασία «αυνανισμός» εμφανίστηκε τα μεσαιωνικά χρόνια.
    Στα νεότερα χρόνια η λέξη μαλακία ταυτίσθηκε με την διανοητική ανεπάρκεια ή εγκεφαλική δυσλειτουργία, εξού και η φράση «μαλάκυνση εγκεφάλου». Επίσης και στην εκκλησιαστική γλώσσα διαφαίνεται η ίδια σημασιοδότηση,[3] αντιδιαστέλλεται δηλαδή η σωματική («νόσος») από την νοητική («μαλακία») πάθηση: «από πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν» (Ματθ. Δ' 23, Θ' 35 και Ι' ).
    Σήμερα η προσφώνηση εκτός απο τον υποτιμητικό έχει και φιλικό χαρακτήρα.

    Επίσης, το ρήμα "γίνομαι" είναι αποθετικό, δηλαδη γράφεται με αι (γ' προσ.ενικού) αντί του ε (βλ. Νεοελληνική Γραμματική, Μ. Τριανταφυλλίδη, σελ.143).

    Στο "δια ταυτα" και σοβαρα.. ο δημοσιογραφικός κώδικας δεοντολογίας αναφέρει ρητώς (άρθρο 1 παρ. α-στ) "ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει ....να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει" κάτι που όπως φαίνεται απο το πρώτο σχόλιο δεν τηρήθηκε.

    Εξάλλου, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΙΣ Αμαλιάδος στην ανωτέρω δημοσίευση, οι γιατροί της Αμαλιάδας το κάνουν "σεβόμενοι την ιατρική τους ιδιότητα και αποστολή". Η αγαπητή συμπρωτεύουσα του νομού (κατ' εμέ) υπερέχει του Πύργου σε πολλά άλλα αλλά σε αυτό δεν έχει το μονοπώλιο (δεν είναι δηλαδη ΜΟΝΟ αυτοί οι μ.....ς, όπως αναφέρει ο φίλτατος ανώνυμος σχολιαστής - το συμπερασμα προκύπτει βάσει αριστοτέλειας Λογικής) . Και επειδή ο Μάης του 68 είναι πάντα επίκαιρος..επιτρέψτε μου την παραφραση του συνθήματος "Αν όχι στον Πύργο, πού?Αν όχι τώρα, πότε?"



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια στον Προεδρο της Αμαλιάδας που στηρίζει τα μέλη του!έτσι επρεπε να κάνουν όλοι αλλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή