Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Σε αδυναμία καταβολής συντάξεων οδηγούν το ΤΣΑΥ η αδιαφάνεια και η κακοδιαχείριση

Για να γίνει βιώσιμο, το ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις εισφορών πάνω από 70% ή μειώσεις συντάξεων κατά 40,9%

Σοκ και ερωτήματα σχετικά με το εάν το Ταμείο των υγειονομικών θα συνεχίζει να δίνει συντάξεις σε χιλιάδες υγειονομικών, προκαλεί πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και Υγείας στο ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ.

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται: Αδυναμία είσπραξης εισφορών και δύο μέτρα και δύο σταθμά στη χορήγηση συντάξεων: Άλλες χορηγούνται σε δύο χρόνια και άλλες αυθημερόν “με εντολή προέδρου”.

Εντοπίστηκαν, επίσης, απευθείας αναθέσεις προμηθειών, αναδρομικές συμβάσεις και αναξιόπιστα στοιχεία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”, η κακοδιαχείριση και η έλλειψη διαφάνειας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Μελέτη

Παλαιότερη αναλογιστική μελέτη έδειξε ότι για να γίνει βιώσιμο, το ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις εισφορών πάνω από 70% ή μειώσεις συντάξεων κατά 40,9%.

Οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν ενδελεχή διαχειριστικό και διοικητικό έλεγχο, εξαιτίας αδυναμίας να επιβεβαιώσουν την αξιοπιστία των στοιχείων που τούς δόθηκαν.

Στο Ταμείο – τονίζουν – δεν συντάσσονται ισολογισμοί (ο τελευταίος συντάχθηκε το 2001), δεν γίνεται απογραφή και δεν τηρούνται λογιστικά βιβλία.

Δεν ενημερώνονται οι λογαριασμοί εξόδων στο δημόσιο λογιστικό, ενώ η μηχανοργάνωση λογιστηρίου ουσιαστικά δεν χρησιμοποιείται.

Εντολή

Οι προσωρινές συντάξεις και οι συντάξεις χηρείας χορηγούνται σχετικά σύντομα, σε έναν έως τρεις μήνες, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που δίνονται ακόμη και αυθημερόν, “με εντολή προέδρου”.

Πολλές προμήθειες γίνονται με απευθείας ανάθεση και δαπάνες ενταλματοποιούνται με τιμολόγια που εκδίδονται αναδρομικά.

Έχουν χαθεί στοιχεία για προσφορές εταιρειών, φάκελοι προσφορών και πρακτικά επιτροπών, ενώ υπογράφονται αναδρομικά συμβάσεις, με τις εργασίες να ξεκινούν πριν υπογραφεί η σχετική απόφαση.

Δ.Κ. - IATRONET

2 σχόλια:

  1. Ανέκαθεν ήταν ενα ταμείο χάλια.Τώρα είναι οι συντάξεις πολύ χαμηλές.Αν τις κόψουν περισσότερο
    θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην λαική οργή.Γιατί η δικαιοσύνη δεν κάνει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟ ΤΣΑΥ-ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ.ΜΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή