Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Πλαφόν ανά πάροχο: Ανακούφιση για τα μικρά εργαστήρια - Επόμενο βήμα, η Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας



Θετικός και ανακουφιστικός είναι ο απόηχος από την ενεργοποίηση της υπουργικής απόφασης του καλοκαιριού (ΦΕΚ 2243Β υπουργική απόφαση της 18ης Αυγούστου 2014) για το πλαφόν ανά πάροχο στους κλινικοεργαστρηριακούς γιατρούς, θέμα το οποίο τακτοποιεί σε μεγάλο βαθμό την αταξία που υπήρχε στον κλάδο.

Με την ενεργοποίηση της απόφασης αυτής ευνοούνται σε μεγάλο βαθμό τα μικρά και μεσαία εργαστήρια αλλά και οι νέοι γιατροί, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν καταδικασμένοι σε αφανισμό.

Τη θετική τους αντίδραση αλλά και ανακούφιση για την έκβαση της υπόθεσης εκφράζουν και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος αλλά και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην ανάδειξη του θέματος. Ο κ. Βλασταράκος αναφέρει πως αυτό που επίσης ζητάμε είναι αύξηση του πλαφόν σε λογικά όρια κυρίως για τους γιατρούς οι οποίοι έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν ιατρεία τα τελευταία πέντε χρόνια. Και εφόσον, όπως αναφέρει, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστός (ανέρχεται πλέον σε 352 εκατ. ευρώ, την ώρα που στις χώρες του ΟΟΣΑ το ποσό αγγίζει τα 570 εκατ. ευρώ), θα πρέπει να εφαρμοσθεί μία σειρά από άλλα εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση του ελέγχου της συνταγογράφησης.

Διότι το μείζον ζήτημα εδώ, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είναι να υπάρξει σωστός εξορθολογισμός και σοβαρή εποπτεία και παράλληλα να μην επιβαρύνεται ούτε ο ασθενής αλλά ούτε και ο γιατρός -και ειδικά ο τελευταίος να μην αισθάνεται ότι επικρέμεται από πάνω του η δαμόκλειος σπάθη του ανάλγητου «κόφτη». Τέτοια εργαλεία είναι τα Διαγνωστικά και θεραπευτικά Πρωτόκολλα, οικατευθυντήριες Οδηγίες και η αναβάθμιση της ΗΔΙΚΑ, στοιχεία τα οποία μπορούν να συνοδευτούν από την Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας του ασθενούς.

Όλα αυτά φυσικά, καταλήγει ο κ. Βλασταράκος, απαιτούν βούληση και σοβαρή σκέψη αλλά και μια αγαστή συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας, των γιατρών και όλων των παρόχων υγείας, μια συνεργασία η οποία θα φέρει την σφραγίδα της εμπιστοσύνης, της δικαιοσύνης και της αξιοπιστίας από όλες τις πλευρές.

11 σχόλια:

  1. Ο καθορισμός του πλαφόν έγινε με προχειρότητα και ίσως ιδιοτέλεια. Δεν έχει ληφθεί μέριμνα για νεοϋδρυθέντα τμήματα εργαστηρίων το 2ο εξάμηνο του 2013, ώστε να εκτιμηθεί το πλαφόν τους με κριτήριο τις συγκριτικές υποβολές των 1ων εξαμήνων του 2013 και του 14. Το στοιχείο αυτό μπορεί να αποτελέσει αντικειμενικό κριτήριο για την δυναμική του εργαστηρίου και τον προσδιορισμό του πλαφόν, όπως ορίζει η υπουργική απόφαση. Τώρα τα εργαστήρια αυτά είναι καταδικασμένα να οδηγηθούν σε αφανισμό προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H υγεία γίνεται σιγά σιγά "ιδιωτική" - στο νεο αυτό μοντέλο ποιός πιστεύει ότι θα επιβιώσουν οι μικρότεροι ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. που ειναι οι κοφτες ρε κ οι λοιπες οδηγιες ...... ουστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είστε τρελοί;;;;ΕΧετε καταλάβει τι πλαφόν έχουν οι νέοι εργαστηριακοί;;ταφόπλακα ....κλαίμε και βρίζουμε τους ανεύθυνους συνδικαλιστές ,τους διαπραγματευτές που μας πούλησαν και ουδέποτε ασχολήθηκαν με εμάς τους νέους..ντροπή σας ντροπή σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποια ανακούφιση για τα μικρά εργαστήρια....αφου τα νέα εργαστήρια είναι καταδικασμένα να αφανιστούν με αυτό γιατί δεν τους δίνετε η δυνατότητα να αυξήσουν το τζίρο τους ποτε...όλη η πίτα θα παραμείνει στα μεγάλα εργαστήρια....ΤΕΛΟΣ για τα νέα εργαστήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνάδελφοι να πούμε τα κάλαντα για να μαζέψουμε το πλαφόν! Συγχαρητήρια στους συνδικαλιστές
    μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιος γράφει ότι το πλαφόν για τα νέα εργαστήρια είναι ευνοϊκό;;ενημερωθείτε πρώτα και μετα να γράφετε αυτές τις μαλ...ΟΙ νέοι καταστρέφονται!!!Δεν ξέρουν τι τους γίνεται.οι νέοι έχουν ´πολυ χαμηλό πλαφόν.ούτε για πωποχαρτο δε φτάνει.ΔΕν ασχολήθηκε κανένας με τα νέα εργαστήρια.Πουλημενοι ανευθυνοι!ΤΗν επόμενη φορά να προσέχετε τι γράφετε και να επιβεβαιώνεται η πηγή.Κρίμα να παίζουμε με τη καταστροφη νεων Συναδέλφων.ΛΙγος σεβασμός.Ακόμη δεν ανοίξαμε τα ιατρεία μας τολμούν να μας δουλεύουν οι αχαρακτηριστοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποιο πλαφόν .Το πλαφόν του2014 δεν φτανει για τον μικρότερο προυπολογισμο του 2015.Το πλαφόν του 2015 θα μας το δώσουν τον Δεκέμβριο του2015; Σα δε ντρεπεστε κύριοι της ΠΕΕΒΙ που τοσο ευκολα και με τόσο λίγα αναστελλετε επισχεσεις. Είναι ολοφάνερο οτι ή σας δουλεύει ο Βοριδης ή εσείς δουλευετε εμας.ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ. ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΙ ΝΕΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΦΤΙΑΖΟΥΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ.
    ΟΣΟΙ ΚΛΕΒΑΝΕ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΠΑΛΙ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟ ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΙSO , ΟΛΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.
    ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΤΗΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1) Δηλαδή για να καταλάβω παίρνουν πίσω το rb+clb που μας ενημέρωσαν πριν λιγο καιρο για το πρωτο εξάμηνο ή ισχύουν αυτά + το πλαφον ??????
    2) Πόσο κορόιδα είμαστε για να δεχόμαστε αναδρομική ισχύ !! Στις 10 ΔΕΚ ανακοινώνεται το πλαφον από 1/1 ?? και μερικοί είναι και ευχαριστημένοι??
    3) Κύριοι που αποφασίζετε για να σας δω στις 19/12 τι θα πείτε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΟΠΥΥ

    ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ Ή ΟΧΙ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ.
    ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΤΕΒΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΟΝ ΑΣΧΕΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ Ή ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ.
    ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΑΣΗ Ή ΠΛΑΦΟΝ ΚΑΙ ΤΟ 2015 ΣΕ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΔΗΛΑΔΗ.
    ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΑΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΑΥΡΙΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ (ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΧΙ) Η΄ΜΕΤΑ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
    ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΟΡΙΟ.
    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ , ΑΝ ΟΙ ΙΕΕ ΚΟΨΟΥΝ ΚΑΤΙ ΛΙΓΟ Ή ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ !!!!!

    Κ.Π.
    ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή