Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Αναίτιες ακτινολογικές εξετάσεις επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ

ΕΘΝΟΣ -  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί οι θεραπευτικές οδηγίες για το πότε πρέπει να πραγματοποιούνται διαγνωστικές εξετάσεις, όπως αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες. Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία παρέδωσε πριν από τρία χρόνια τα αποκαλούμενα «θεραπευτικά πρωτόκολλα» για 5.000 παθήσεις, αλλά η πολιτεία δεν τα έχει εντάξει στην καθημερινότητα του ΕΟΠΥΥ και του συστήματος Υγείας. Σκοπός των πρωτοκόλλων είναι να μη γίνεται κατάχρηση των συγκεκριμένων εξετάσεων, αλλά να διενεργούνται μόνον σε περιπτώσεις που αποδέχεται η διεθνής ιατρική πρακτική.

Τα παραπάνω ανέφεραν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, καθηγητής Κυριάκος Στριγγάρης και ο διευθυντής του ακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», Κώστας Λυμπερόπουλος, με αφορμή το 19ο Πανελλήνιο Ακτινολογικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται από την Παρασκευή έως την Κυριακή στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα εφαρμόζονται σε όλες τις υγειονομικά προηγμένες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα – είπε – δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, με την πολιτεία να αρκείται σε διοικητικά μέτρα, όπως οι εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές (claw back), όταν υπάρχουν υπερβάσεις της δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ.

Οι δύο επιστήμονες έκαναν λόγο για σημαντική πρόοδο στον τομέα της Ακτινολογίας, τονίζοντας ότι δεν έχει μόνον απεικονιστικό, αλλά και θεραπευτικό ρόλο. Την ώρα της εξέτασης, ο ακτινολόγος μπορεί επί τόπου να προχωρήσει σε παροχέτευση υγρών στην κοιλιά, σε ανεύρυσμα της κοιλιάς να τοποθετήσει στεντ, σε στένωση καρωτίδας να προχωρήσει σε διάνοιξη και σε εγκεφαλικό να πραγματοποιήσει εμβολισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ακτινολόγος μπορεί πλέον να πραγματοποιήσει αναίμακτη στεφανιογραφία σε καρδιοπαθή, με μαγνητικό τομογράφο. Η μέθοδος – είπαν – είναι πρώτη επιλογή σε άτομα με βεβαρυμένο καρδιολογικό ιστορικό, όπως οι εμφραγματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου