Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Γ.Ν. Ρόδου: Μόνο τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται στα χειρουργεία


Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο ενός από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα νησιά του Αγαίου, της Ρόδου, αφού, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα “Ροδιακή”, από την προσεχή Δευτέρα και για ένα μήνα θα μπει “λουκέτο” στα χειρουργεία, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, και θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Όπως κατήγγειλαν μιλώντας στην «Ροδιακή» ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής, διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής κ. Νικήτας Μόσχος και ο εκπρόσωπος των γιατρών στο δ.σ. του νοσηλευτικού ιδρύματος και διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής κ. Μιχάλης Σοκορέλος η κάθε κλινική λειτουργεί με έναν ή δύο γιατρούς και ακόμη και αυτές στις οποίες υπάρχουν τρεις, θα έπρεπε να λειτουργούν τουλάχιστον με πέντε γιατρούς.

Από τους 9 αναισθησιολόγους που είχε το νοσοκομείο έχουν μείνει τρεις για να καλύψουν εφημερίες ενός μηνός συν τα τακτικά ιατρεία, συν τα έκτακτα περιστατικά.

Τα προβλήματα αυτά επηρεάζουν φυσικά πρώτα απ’ όλα τους ίδιους τους ασθενείς. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στην Ορθοπεδική Κλινική -σύμφωνα με τον διευθυντή της- βρίσκονται στην αναμονή 600 ασθενείς με σοβαρά προβλήματα. Ως εκ τούτου ο όγκος των ασθενών ανεβαίνει επικίνδυνα αφενός γιατί μειώθηκαν τα χειρουργεία αφετέρου επειδή η προσέλευση του κόσμου αυξάνεται και έτσι οι λίστες είναι τεράστιες.

Το νοσοκομείο της Ρόδου χαρακτηρίζεται ως Περιφερειακό, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύπτει σε παροχές υπηρεσιών υγείας και τους κατοίκους των λοιπών νησιών αλλά και τα εκατομμύρια των επισκεπτών που την επιλέγουν κάθε χρόνο.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες κλινικές του νοσοκομείου όπου συνολικά εργάζονται 80 γιατροί του ΕΣΥ και περίπου 25 επικουρικοί, όταν πριν από μερικά χρόνια μόνο οι γιατροί του ΕΣΥ ξεπερνούσαν τους 100.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ψυχιατρική κλινική στην οποία εργάζεται ένας γιατρός, αλλά και η νευρολογική κλινική η οποία λειτουργεί με ένα νευρολόγο και έναν επικουρικό, ο οποίος θα φύγει, ενώ ισχύει απαγόρευση από τον Σεπτέμβριο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου να μην προσληφθούν άλλοι επικουρικοί.

Πηγή : rodiaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου