Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Τι χαράτσια έφερε το μνημόνιο στις τσέπες μας! Δείτε όλους τους αριθμούς στην Υγεία

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
health report.gr

Βαρύ φορτίο φέρουν οι Έλληνες ασθενείς στις τσέπες τους από την ημέρα που το μνημόνιο μπήκε στη ζωής μας. 

Ανεξάρτητα εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει ή όχι να τηρεί τους όρους των μνημονίων, η Υγεία είναι ένας τομέας που ήδη έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα τα τελευταία χρόνια.
 
Οι συμμετοχές για τους ασθενείς διπλασιάσθηκαν -σε κάποιες περιπτώσεις τριπλασιάσθηκαν κιόλας- ενώ ταυτόχρονα η ποιότητα των υπηρεσιών φθίνει συνεχώς. 

Χαρακτηριστική η περίπτωση των φαρμάκων. Προ μνημονίου οι συμμετοχή για την αγορά φαρμάκων ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις μηδενική ειδικά στα σοβαρά και χρόνια νοσήματα. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις η συμμετοχή άγγιζε το 25%. 

Μεσοσταθμικά μέχρι το 2012 η συμμετοχή είχε διαμορφωθεί στο 12%. Λίγο αργότερα το 2013 εκτοξεύθηκε στο 24% με βάση τα επίσημα στοιχεία. 
Πλέον όμως ανεπίσημες πληροφορίες μιλούν για ένα ποσοστό της τάξης του 29%. 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς λόγω των περιβόητων ασφαλιστικών τιμών (τιμές αποζημίωσης) είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν ακόμη και το 50% της αξίας του φαρμάκου. 

Και δεν είναι μόνο αυτό. Το χαράτσι του μνημονίου ήρθε στις τσέπες μας και μέσω των διαγνωστικών εξετάσεων. Ενώ στο παρελθόν οι περισσότεροι ασφαλισμένοι των Ταμείων δεν κατέβαλαν συμμετοχή, ο ΕΟΠΥΥ επέβαλε για όλους 15%. Ποσό καθόλου μικρό αν σκεφτεί κανείς πως πολλές διαγνωστικές εξετάσεις είναι υψηλού κόστους. 

Και στα νοσοκομεία όμως η συμμετοχή λόγω μνημονίων έφερε «παγωνιά» στις τσέπες των ασθενών. 

Πλέον και στα άλλοτε δωρεάν δημόσια νοσοκομεία οι ασθενείς καταβάλουν χρήματα όχι άμεσα για νοσηλείες αλλά για διάφορες άλλες υπηρεσίες που τους παρέχονται. Άλλωστε δωρεάν απογευματινή λειτουργία δεν υπάρχει είτε για μια απλή εξέταση σε γιατρό είτε για διαγνωστικές εξετάσεις. 

Όλα αυτά βεβαία χωρίς να υπολογίσει κανείς το μαύρο χρήμα που κινείται ακόμη στην Υγεία εν μέσω τρόικας και μνημονίων. Με βάση πρόσφατες έρευνες περίπου 4 στους 10 ασθενείς που καταφεύγουν στο ΕΣΥ δίνουν φακελάκι για να εξυπηρετηθούν είτε στο γιατρό είτε σε υπηρεσίες («γρηγορόσημο»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου