Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ



ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΕΠΙΣΧΕΣΗ 

( Απάντηση στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κο Δ. Κοντό σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στις 4 Δεκεμβρίου 2014 )

Τα διαγνωστικά εργαστήρια της χώρας αποφάσισαν επίσχεση εργασίας , λόγω της τακτικής του Υπουργείου Υγείας εδώ και δύο να επιβάλλει rebade και claw back. 

Οι ξενικοί όροι έχουν επιλεγεί από τον ΕΟΠΥΥ όχι γιατί η ελληνική γλώσσα είναι φτωχή , αλλά για να μην κατανοήσουμε όλοι τι συμβαίνει. 

Ο όρος rebade σημαίνει έκπτωση κι ακούγεται ως ένα λογικό οικονομικό μέτρο στις ημέρες της δυσμενέστατης οικονομικής συγκυρίας που όλοι βιώνουμε. Ο όρος όμως claw back σημαίνει αρπάζω πίσω χρήματα από τους παρόχους μου ,δηλαδή τα διαγνωστικά εργαστήρια , αφού πρώτα τους ‘εχω υποχρεώσει να εκτελούν καθημερινά εξετάσεις για όλους τους ασφαλισμένους χωρίς κανέναν έλεγχο στη συνταγογράφηση. Να υπενθυμίσουμε σε όσους θέλουν να το παραβλέψουν εντέχνως , ότι τα διαγνωστικά εργαστήρια εκτελούν εξετάσεις και δεν συνταγογραφούν . 

Ετσι λοιπόν το claw back , δηλώνει αφενός την παντελή αδυναμία του κράτους να καλύψει οικονομικά τις ανάγκες για διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του κι αφετέρου την έλλειψη ειλικρίνειας και πολιτικού θάρρους να το ομολογήσει.

Επι δυο ολόκληρα χρόνια τα εργαστήρια όλης της χώρας ‘εχουμε υποστεί την οικονομική λεηλασία του κράτους . Ετσι για το έτος 2013 οι όροι claw back και rebade σημαίνουν αρπαγή πίσω του 44 % των δεδουλευμένων μας και για το έτος 2014 το 55 % αυτών . Φυσικά φορολογηθήκαμε και πληρώσαμε τους φόρους , που αντιστοιχούν στα εισοδήματα που μας άρπαξαν πίσω. 

Η επίσχεση λοιπόν των διαγνωστικών εργαστηρίων δεν στρέφεται όπως είπε ο κος Κοντός κατά των ασφαλισμένων , διότι εμείς κύριε πρόεδρε στην κυριολεξία πληρώνουμε πια μέρος των εξετάσεών τους. Δεν στηρίζουμε μόνο τους ασφαλισμένους , αλλά και το προσωπικό μας και τους προμηθευτές μας , που με καθημερινές οικονομικές προσωπικές πια θυσίες καταφέρνουμε να τους αποπληρώνουμε. Σε αντίθεση με το κράτος που τους έχει αφήσει απλήρωτους επι χρόνια. 

Αναφερθήκατε στον προυπολογισμό του 2015 και τον χαρακτηρίσατε προυπολογισμό επάρκειας κι όχι σπατάλης . Για το 2014 η δαπάνη κατά άτομο για διαγνωστικές εξετάσεις σύμφωνα με τον προυπολογισμό ήταν μόλις 27 ευρώ. Για το 2015 το αντίστοιχο ποσό θα είναι κάτι λιγότερο από 20 ευρώ . Τα ποσά αυτά αφορούν τη δαπάνη κατά ατομο στη διάρκεια όλου του έτους. Είναι λοιπόν κατανοητό σε όλους ότι και ο προυπολογισμός του 2015 είναι πενιχρός , ελλειμματικός κι εξοντωτικός γι ασφαλισμένους και παρόχους. Είναι πολύ κατώτερος από τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ και το γνωρίζετε. 

Στη συνέντευξή σας μιλήσατε για υπερβάλλουσα και προκλητή ζήτηση εξετάσεων. Η συνήθης τακτική σας για να στιγματιστεί μια ολόκληρη τάξη επαγγελματιών στη συνείδηση του κόσμου και να καλυφθεί η αδυναμία ή η απροθυμία του κράτους να πράξει το αυτονόητο . Να επιβάλλει θεσμικούς κανόνες και κριτήρια ελέγχου. 

Αναφερθήκατε για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα είναι σε κατάταξη στις πρώτες θέσεις του ΟΟΣΑ σε εκτέλεση μαγνητικών κι αξονικών εξετάσεων . Αν είναι έτσι ( και δεν έχουμε κανένα λόγο να το αμφισβητούμε ) γιατί πρόσφατα καταργησατε με την Γ.Π οικ922110 4/10/2013 τα θεσμοθετημένα κριτήρια για τις άδειες σκοπιμότητας μηχανημάτων ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών ? Με την απόφασή σας αυτή το 2013 δόθηκαν 130 νέες άδειες λειτουργίας αξονικών και μαγνητικών τομογράφων. 

Μιλήσατε για τη θέσπιση κατευθυντήριων οδηγιών για τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων και σκοπίμως παραλείψατε να αναφέρετε , ότι το μέτρο αυτό παρόλο που ήταν επί χρόνια αίτημά μας , το νομοθετήσατε μόλις τον Αύγουστο του 2014 , αλλά ακόμη και μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση . Με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε να εκτελούμε επιπλέον εξετάσεις , διότι έτσι μας υποχρεώνει η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ , αλλά να μην αποζημιώνονται γιατί είναι εκτός αριθμητικών ορίων .

5, Να σας υπενθυμίσουμε επίσης , ότι το ελληνικό κράτος μας οφείλει από το 2009 χρήματα για εξετάσεις που εκτελέσαμε σε ασφαλισμένους ταμείων που το 2012 εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. 

Συμπερασματικά μας χρωστάτε και μας έχετε εξαντλήσει οικονομικά ! Καλλιεργείτε συστηματικά ή νομίζετε πως το καταφέρνετε , στη συνείδηση του κόσμου , ότι όλοι οι πάροχοι είμαστε ανέντιμοι κι ανειλικρινείς . Μας εκβιάζετε με εξώδικο που στείλατε για την επίσχεση και διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. 

Δεν λαμβάνετε υπόψιν σας ότι σε μια χώρα που βρίσκεται επι πέντε χρόνια σε βαθιά ύφεση , οι πολίτες της χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτε΄ και δυστυχώς συχνότερα τις δομές υγείας , οποίες πρέπει να είναι πλήρεις , άρτιες κι εξυγιανσμένες για όλους ασφαλισμένους κι ανασφάλιστους . 

Αναρωτιόμαστε , όταν θα έχετε κλείσει με τις άστοχες επιλογές σας και τις καθυστερήσεις στη λήψη κι εφαρμογή των σωστών αποφάσεων τα εργαστήριά μας , που θα γίνονται οι εξετάσεις ? Ποιος θα τις καλύπτει ? Γι αυτους που θα έρθουν θα βρει χρηματοδότηση ο ΕΟΠΥΥ ? 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΡΑΝΙΑ ΣΟΥΛΤΟΥΚΗ  ΛΙΛΙΑ ΧΕΛΙΔΩΝΗ

1 σχόλιο:

  1. ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ,ΑΦΟΥ ΟΜΩΣ ΤΟ 2015 Η ΕΤΗΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΑΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΘΑ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ 20 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ(ΟΛΟ ΤΟ 2014 ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ) ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΧΑΡΤΙΑ ΑΝΕΥ ΣΗΜΑΣΙΑΣ??ΖΗΤΗΣΤΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ-ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή