Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Νέες τιμές σε φάρμακα πριν τις εκλογές! Τι προωθεί ο Βορίδης

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
HEALTH REPORT

Βγει δε βγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης σκοπεύει να έχει ανατιμολογήσει φάρμακα και να δώσει τιμές σε νέα σκευάσματα. 

Μέσα στον Ιανουάριο σκοπεύει να έχουν ανατιμολογηθεί διάφορα φάρμακα αλλά και να εκδοθεί νέο δελτίο τιμών, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βοριδης. 

Μπορεί το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει αλλά ο υπουργός Υγείας επιδιώκει, όπως τουλάχιστον ο ίδιος επεσήμανε σε συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), να δωσει νέες τιμές σε φάρμακα. 

Με βάση τους προγραμματισμούς του, τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει και πάλι η επιτροπή τιμών φαρμάκων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να δώσει τιμή σε νέα σκευάσματα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά. 

Τα μέλη της επιτροπής τιμών θα ξεκινήσουν τις συνεδριάσεις προκειμένου να εξετάσουν ποιες τιμές θα πρέπει να πάρουν 25 νέα πρωτότυπα φάρμακα αλλά και 700 γενόσημα ώστε στη συνέχεια να τα εντάξουν και στη λεγόμενη θετική λίστα, στη λίστα δηλαδή των αποζημιώσεων. 

Πρόκειται για φάρμακα για τα οποία έχει αιτηθεί η τιμολόγηση τους από τις εταιρείες, σε ένα διάστημα μηνών από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2014. 
Τα νέα φάρμακα αφορούν βαριά νοσήματα όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, ηπατίτιδες αλλά και διάφορες μορφές καρκίνου. 

Ωστόσο άγνωστο παραμένει πότο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή δεδομένης και της κακής… συνεννόησης μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΕΟΦ. Όταν μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης τελεί υπό παραίτηση προκειμένου να πολιτευθεί στις επερχόμενες εκλογές. 

Και το ζήτημα είναι πως πολλά σκευάσματα τα οποία μάλιστα έχουν εξαιρετικά υψηλές τιμές, αφορούν σοβαρά και χρόνια νοσήματα και θα μπορούσαν να δώσουν ελπίδα σε ασθενείς. 
Βέβαια εξαιτίας ακριβώς αυτής της υψηλής τιμής επικρατεί και προβληματισμός σχετικά με την πιθανότητα αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Και δεν είναι λίγοι οι παράγοντες του υπουργείου Υγείας που εκφράζουν προβληματισμούς για την τιμολόγησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου