Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Στην ΟΥΡΑ έως και τέσσερα χρόνια για να πάρουν σύνταξη

Ελλάς στο μεγαλείο σου

​Έως και τέσσερα χρόνια περιμένουν οι ασφαλισμένοι στην ουρά για να πάρουν έστω και την προσωρινή τους σύνταξη.

STAR.GR

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, χιλιάδες ασφαλισμένοι βρίσκονται εν αναμονή, προκαλώντας πραγματικό έμφραγμα στα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, το ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ.

Μέχρι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 163.000 αποφάσεις για την απονομή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε περίπου 90.000 δικαιούχους, ενώ η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη, αφού μέσα στην επόμενη χρονιά θα κάνουν αίτηση για σύνταξη επιπλέον 50.000 ασφαλισμένοι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ΙΚΑ, οι προσωρινές συντάξεις καθυστερούν ακόμα και τρεις μήνες, παρά το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να παίρνουν το 80% της σύνταξής τους εντός 45 ημερών αν έχουν μόνο ένα Ταμείο ασφάλισης και εντός 75 ημερών αν έχουν διαδοχική ασφάλιση.

Υπάρχουν μάλιστα ταμεία, όπως το ΤΑΠ-ΟΤΕ, που η προσωρινή σύνταξη κάνει να βγει πάνω από πέντε μήνες, ενώ η κανονική βγαίνει ενάμισι χρόνο μετά την αίτηση του ασφαλισμένου.

Καθυστερήσεις παρατηρούνται επίσης στον ΟΑΕΕ, ενώ οι καθυστερήσεις αυτές προκαλούν τεράστια προβλήματα στα ταμεία και με το κόστος των αναδρομικών, που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει την τελευταία διετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου