«Πέφτουν» οι υπογραφές για την εφαρμογή των γερμανικών κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (DRG΄s) βάσει των οποίων θα αποζημιώνονται πλέον τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία για υπηρεσίες που παρέχουν σε ασθενείς. Η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφή την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στην Κολωνία της Γερμανίας.
Για το λόγο αυτό ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης θα πραγματοποιήσει ταξίδι στην Κολωνία από 14 έως 16 Δεκεμβρίου. Τον υπουργό θα συνοδεύσουν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υποδιοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής κ. Χρυσόστομος Γούναρης και η νομικής σύμβουλος γραφείου υπουργού κ. Μερόπη Αθηνασά.


Η ελληνική πλευρά θα υπογράψει συμβάσεις με γερμανικά Ινστιτούτα για τα συστήματα ICD-10 & DRGs. Σημειώνεται ότι η ανώνυμη Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ) θα αναλάβει να προσαρμόσει στις ελληνικές συνθήκες τα γερμανικά DRG’s που ισχύουν από το 2001.Τα δικαιώματα χρήσης του συστήματος θα αγοραστούν με βάση τη συμφωνία που θα συνάψει το ελληνικό δημόσιο με το γερμανικό ινστιτούτο InEK. Το κόστος είναι 600.000 ευρώ και συνδέεται με το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΣΑΝ (1 εκατ).
Πρόκειται ουσιαστικά για την καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού επικαιροποίησης – αντικατάστασης των κλειστών ενοποιημένων νοσηλείων (ΚΕΝ  DRG’s) βάσει των οποίων αποζημιώνονται τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία για υπηρεσίες που παρέχουν σε ασθενείς. Δηλαδή για την εφαρμογή προσυμφωνημένου αντιτίμου (ανάλογα με τη διάγνωση) με το οποίο αποζημιώνονται τα νοσοκομεία για κάθε ιατρική και νοσηλευτική συνδρομή που παρέχουν στον ασθενή.
Το σύστημα των ομογενοποιημένων ομάδων (DRG’s) εφαρμόζεται επίσης στις Αυστρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιρλανδία, Εσθονία, Φινλανδία, Σουηδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ολλανδία, ενώ και η Κίνα προωθεί την ένταξή του στο σύστημα υγείας της χώρας.