Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Διχάζει το άρθρο 43 για τους Νοσηλευτές



Υπέρ του άρθρου 43 του Νομοσχεδίου Βορίδη, με το οποίο δημιουργείται κλάδος Νοσηλευτών, Μαιών και Επισκεπτών ΕΣΥ Π.Ε. τάσσεται η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφράσει τις τελευταίες ημέρες ενώσεις γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ.


Τη Δευτέρα ψηφίζεται από τη Βουλή το νομοσχέδιου του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει το επίμαχο άρθρο και το οποίο, όπως φαίνεται, διχάζει τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Η ΕΝΕ χαιρετίζει το περιεχόμενο του άρθρου, δηλώνοντας πως θα στηρίξει τη νομοθετική πρωτοβουλία, που εκτιμάει ότι θα επιλύσει πολλά θεσμικά ζητήματα του κλάδου. Άρα, μοναδική λύση που προκρίνεται είναι η δημιουργία ενός αμιγούς κλάδου Νοσηλευτών ΠΕ και ΤΕ.

Όπως εξηγεί, η νομοθετική πρωτοβουλία μπορεί να «κατατείνει στη δημιουργία ενός αμιγούς κλάδου, στον οποίο θα ενταχθούν αποκλειστικώς και μόνον νοσηλευτές, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της συσσώρευσης ενός ανομοιογενούς πλήθους υπαλλήλων, που θα καταστήσει εν τοις πράγμασι αφενός τον κλάδο άνευ αντικειμένου, αφετέρου την όποια προσπάθεια θέσπισης κοινών κανόνων ανέφικτη και ανεδαφική». Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν πως οι ΔΕ βοηθοί νοσηλευτές είναι διαφορετικής κατηγορίας εργαζόμενοι (όπως οι Φαρμακοποιοί και οι Βοηθοί Φαρμακοποιοί) και χαρακτηρίζουν στρεβλή την άποψη περί της συμπερίληψης τους στο κλάδο νοσηλευτών του ΕΣΥ.

Όπως στον κλάδο των Φαρμακοποιών του ΕΣΥ, περιλαμβάνονται μόνον οι Φαρμακοποιοί και όχι οι Βοηθοί αυτών, στον κλάδο Ιατρών του ΕΣΥ, περιλαμβάνονται μόνον οι γιατροί και «στον κλάδο Νοσηλευτών του ΕΣΥ, πρέπει να περιλαμβάνονται μόνον Νοσηλευτές και όχι οι Βοηθοί τους», τονίζουν.

Την ίδια στιγμή, η Πα.Σ.Ο.Νο.Π., αφού ξεκαθαρίζει πως από το 2002 έχει καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία κλάδου που θα περιλαμβάνει όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, ΠΕ,ΤΕ και ΔΕ, Μαίες και Επισκέπτες Υγείας, εκτιμάει ότι τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα θα οδηγήσουν στην απόσυρση του άρθρου και στην απώλεια μιας ακόμη ευκαιρίας.

«Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για τη σύσταση Νοσηλευτικού Κλάδου, καταδεικνύουν ότι η εμμονή της ΠΑΣΥΝΟ – ΕΝΕ, αλλά και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ δια του Υπουργού Υγείας κ. Βορίδη, να εξαιρεθεί η ΔΕ κατηγορία των Βοηθών Νοσηλευτών από τον κοινό Κλάδο, την ώρα που τόσο το ΠΑΣΟΚ ως συγκυβέρνηση όσο και σύσσωμη η Αντιπολίτευση εισηγούνται το αντίθετο, θα οδηγήσει πιθανότατα στην απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου», αναφέρουν.

Προειδοποιεί, δε, πως αν δεν δημιουργηθεί κλάδος που θα περιλαμβάνει όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, Μαίες και Επισκέπτες Υγείας, θα καλέσει το Νοσηλευτικό προσωπικό να εκτελεί μόνο τα καθήκοντα που του αναλογούν.

Η ΠΑΣΟΝΟΠ βέβαια, όπως και η Νοσοκομειακοί Γιατροί Αθηνών Πειραιώς, ξεκαθαρίζουν πως η ψήφιση του άρθρου 43 ως έχει, εξαιρώντας δηλαδή τους νοσηλευτές ΔΕ, θα αποκλείσει 15 χιλιάδες βοηθούς νοσηλευτές, οι οποίοι προσφέρουν πραγματικό και πολύτιμο νοσηλευτικό έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου