Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

4,22 δισ ευρώ χρωστάει το δημόσιο στους ιδιώτες

ΑΠΕ-ΜΠΕ.  Στα 4,22 δισ ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες

Στα 4,222 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Οκτώβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα έναντι 4,068 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο. Τον ίδιο μήνα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων παρέμειναν σταθερές στα 718 εκατ. ευρώ έναντι 713 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αυτά προκύπτουν από τα μηνιαία στοιχεία της γενικής κυβέρνησης που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος προαναγγέλλει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες «μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, λόγω των συμπληρωματικών πιστώσεων που έχουν ήδη διατεθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και της επίπτωσης των μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης υπερβάσεων υγειονομικών δαπανών». 

Σύμφωνα με το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,4 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος της χρονιάς, ύψους 1,5% του ΑΕΠ, όπως αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου