Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΣτΕ: Στις 24 Φεβρουαρίου η προσφυγή του ΠΙΣ για το clawback



Για τις 24 Φεβρουρίου αναβλήθηκε τελικά η προσφυγή του ΠΙΣ στο ΣτΕ αναφορικά με το clawback για το 2014 (εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των δικηγόρων) θέμα το οποίο ενδεχομένως και να αποβεί θετικό για τον κλάδο των εργαστηριακών γιατρών, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος.

Και αυτό διότι μέχρι τότε, μπορεί να έχουν χαλαρώσει τα δημοσιονομικά μας και να μην απαιτείται τόσο μεγάλη πειθαρχία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θετικά μηνύματα από το μέτωπο αυτό που τόση ασφυξία έχει δημιουργήσει στους παρόχους υγείας και στην φαρμακοβιομηχανία. Όμως μέχρι τότε, ο πρόεδρος του ΠΙΣ συστήνει στους γιατρούς, να κρατούν... μικρό καλάθι!

Να σημειωθεί ότι το clawback που καλούνται να πληρώσουν οι εργαστηριακοί γιατροί για το 2014, ανέρχεται στο 50 έως 60% του συνολικού προϋπολογισμού, ο οποίος ήδη για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους καλύφθηκε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον ΕΟΠΥΥ, το δεύτερο εξάμηνο του έτους τα πράγματα θα είναι αρκετά καλύτερα, και η υπέρβαση του προυπολογισμού, θα μειωθεί στο 38%, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις για χαμηλό clawback. Να θυμίσουμε ότι ο προϋπολογισμός το 2014 για τον κλάδο ανέρχεται σε 328 εκατ. ευρώ, όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ το ποσό αυτό, αγγίζει τα 570 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως για να πάμε στην λογική του μειωμένου clawback αναφέρει στο on Med ο πρόεδρος του ΠΙΣ, θα πρέπει να έχουν λειτουργήσει όλα τα διαρθρωτικά μέτρα, όπως πλήρης ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος, αναβάθμιση της ΗΔΙΚΑ, Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα και Κατευθυντήριες Γραμμές αυτές όμως που έχει υποβάλλει ο ΠΙΣ.

Διευκρινίζει συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΙΣ:

«Η καθυστερημένη ανακοίνωση του ατομικού ορίου ανά πάροχο και νομό δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία των εργαστηρίων. Ήταν γενική απαίτηση όμως για ανακοίνωση έστω και καθυστερημένα. Η ανεπάρκεια του συστήματος της ΗΔΙΚΑ, η σκοπιμότητα του ΕΟΠΥΥ για καθυστέρηση και μη πλήρη εφαρμογή των Υπουργικών Αποφάσεων οδηγεί σε προβλήματα επιβίωσης τον κλάδο των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα αναζητήσει ευθύνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η συμφωνία για τη μη εφαρμογή ατομικού ορίου πλαφόν για τα πρώτα έτη λειτουργίας των νέων εργαστηριακών ιατρών δεν τηρήθηκε και πιστεύουμε να διορθωθεί το λάθος, σύμφωνα με την σχετική υπόσχεση την οποία έχει λάβει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, διαφορετικά τα προβλήματα τα οποία θα δημιουργηθούν, πέραν της επιβίωσης πολλών νέων συναδέλφων μας, θα οδηγήσουν σε σύγκρουση, η οποία δεν είναι η καλύτερη λύση για το θεσμικό ρόλο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος πρέπει να αναζητεί πάντα λύσεις μέσα από τη συνεργασία».

Ο κ. Βλασταράκος, δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει, ότι«το clawback αποτελεί πραγματική κλοπή για τον κλάδο και συγκεκριμένα για την τσέπη του εργαστηριακού γιατρού». «Κάθε παραπεμπτικό που αναγράφεται, συνταγογραφείται από τον κλινικό γιατρό και εκτελείται από τον εργαστηριακό θα πρέπει να εξοφλείται», αναφέρει χαρακτηριστικά, ακριβώς επειδή ο προϋπολογισμός είναι κλειστός.

Και ο πρόεδρος του ΠΙΣ επαναλαμβάνει την λογική του Συλλόγου, όπως την διατύπωσε πρόσφατα στην περιοδεία του στην Καρδίτσα:

«Εάν δεν αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία και εάν δεν εξασφαλισθεί χρηματοδότηση και από άλλες πηγές για την ενδυνάμωση της υγειονομικής περίθαλψης, εάν δεν εφαρμοστούν τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, εάν δεν καταργηθεί το απαράδεκτο clawback, καθώς και εάν δεν εφαρμοστεί ολοκληρωμένο και ενιαίο σύστημα υγείας και δεν υπογραφούν νέες αξιοπρεπείς συμβάσεις με τους ιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ ανοιχτές για όλους, εάν δεν ενδυναμωθούν τα Νοσοκομεία με προσωπικό και την αναγκαία υποδομή, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι το πρόβλημα να παρατείνεται και θα προσπαθούμε μόνον να καλύψουμε επιτακτικές ανάγκες με λύσεις οι οποίες δεν οδηγούν σε ένα μέλλον με σχεδιασμό και όραμα».

1 σχόλιο:

  1. Παρακαλω εαν γνωριζει ο συλλογος οποιοι δεν εχουν αποδεχτει ελεκτικη εταιρεια για ελεγχο [απ οτι γνωριζω ειναι αρκετοι] μπορει να κοψει πιστωτικο τιμολογιο το ποσο που ζητητε να επιστραφει ,λογω του οτι εως τελος του Δεκεμβρη εχει περιθωριοκαι τα λεφτα ειναι αρκετες χιλιαδες ευρω.Ευχαριστω .Ενας καρδιολογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή