Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ολόκληρη η ομιλία Βορίδη στην Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015

Από Βασίλη Βενιζέλο - YGEIA360.GR

Αφού έκανε αναφορά στο θέμα της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης προχώρησε στο κύριο μέρος της ομιλίας του για τις δημόσιες δαπάνες Υγείας, όπως αυτές εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η ομιλία του Μάκη Βορίδη για τις προϋπολογιζόμενες δημόσιες δαπάνες Υγείας του 2015 έχει ως εξής:

"Άκουσα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για μια ακόμη φορά, από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τα λίγο έως πολύ γνωστά. Κυρίως κρατώ το ότι θα αυξηθεί ο κοινωνικός προϋπολογισμός, όπως επίσης ότι θα αυξηθούν ειδικότερα οι δαπάνες για την υγεία.

Από εκεί και πέρα ξεκινούν οι απορίες μου. Βλέπω τους συναδέλφους ή ορισμένους από τους συναδέλφους που ασχολούνται με τα θέματα της υγείας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλετε να αυξήσετε τις δαπάνες για την υγεία, μάλιστα. Και ρωτάω, θέλετε να αυξήσετε τη φαρμακευτική δαπάνη; Η φαρμακευτική δαπάνη αυτήν τη στιγμή βρίσκεται διαμορφωμένη στα 2 δισεκατομμύρια. Στα 2 δισεκατομμύρια διατηρήθηκε το 2014, στα 2 δισεκατομμύρια θα παραμείνει το 2015. Μιλώ φυσικά για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα αίτημα από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Αλήθεια είναι, κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχει ένα τέτοιο αίτημα. Ζητείται μια αύξηση 300 εκατομμυρίων, δηλαδή τα 2 δισεκατομμύρια να πάνε στα 2,3 δισεκατομμύρια. Αυτό ζητάει η φαρμακευτική βιομηχανία. Σε αυτό αναφέρεστε; Είναι αυτή η αύξηση την οποία θέλετε;

Επόμενο ερώτημα: Αυτή την αύξηση πώς θα τη δικαιολογήσετε; Γιατί εμείς εκείνο το οποίο παρακολουθούμε σε αυτήν τη φαρμακευτική δαπάνη, είναι ότι από χρόνο σε χρόνο, μέσα από διαρθρωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες αρχίζουν να λειτουργούν, στην πραγματικότητα πλησιάζει σε αυτό το οποίο είναι ο στόχος του προϋπολογισμού.

Τι αναφέρουμε συγκεκριμένα; Επιτρέψτε μου να πω ορισμένα παραδείγματα. Γιατί ξέρετε στη λογική του ότι «τα χρήματα δεν είναι αρκετά», μέχρι πριν από λίγα χρόνια αυτή η φαρμακευτική δαπάνη ήταν στα 5,5 δισεκατομμύρια. Έχετε ένα κριτήριο με το οποίο θα συζητούσαμε την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης; Τα 2 δισεκατομμύρια δεν είναι επαρκή. Ποια είναι επαρκή; Τα 5,5 δισεκατομμύρια που δαπανούσαμε πριν από μερικά χρόνια;

Αυτή τη δαπάνη να αυξήσουμε και γιατί; Γιατί εμείς τι βλέπουμε; Παραδείγματος χάριν, μόλις μπήκε το πλαφόν της συνταγογραφήσεως -αυτό το δεύτερο που το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτό, όχι το πρώτο που απερρίφθη το Μάρτιο από το Συμβούλιο της Επικρατείας- βλέπουμε μια μείωση των υπερβάσεων στη φαρμακευτική δαπάνη της τάξης περίπου του 30% με 40%, ακριβώς επειδή λειτουργεί αυτό το πλαφόν, επειδή λειτουργούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, επειδή λειτουργούν τα φίλτρα ελέγχου της συνταγογράφησης. Εσείς, επειδή θα αναιρέσετε όλη τη μνημονιακή πολιτική, θα τα αφαιρέσετε αυτά; Θα επιστρέψετε στην εποχή της μεγάλης φαρμακευτικής δαπάνης;

Και δεύτερον, εγώ λέω το εξής. Υπάρχει ένα κριτήριο εδώ. Ποιο είναι το κριτήριο; Το κριτήριο είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος. Το 1% του ΑΕΠ είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος για τη φαρμακευτική δαπάνη. Αυτό ακολουθούμε. Εσείς θέλετε ένα άλλο; Ποιο είναι; Πρέπει να μας το πείτε.

Πάω όμως σε ένα δεύτερο το οποίο μπορεί να σκεφτεί κανείς όταν λέτε ότι θέλετε να αυξήσετε τη δαπάνη. Υπάρχει, παραδείγματος χάριν, η δαπάνη που γίνεται από πλευράς ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων. Υπάρχει μία τέτοια δαπάνη. Αυτή η δαπάνη για το σύνολο των ιδιωτών παρόχων είναι κοντά στα 900 εκατομμύρια. Αυτήν τη δαπάνη θέλετε να αυξήσετε; Θέλετε να αυξήσετε, παραδείγματος χάριν, τη δαπάνη για να καλυφθούν –λέω- οι ιδιωτικές κλινικές, τα κέντρα αποκατάστασης, οι φυσικοθεραπευτές ή τα διαγνωστικά κέντρα ή όσοι γιατροί έχουν διαγνωστικές συστάσεις; Θέλετε να αυξήσετε αυτήν τη δαπάνη; Η ερώτηση είναι με ποιον τρόπο. Πώς; Έχετε ένα κριτήριο για το πόσο θα αυξήσετε αυτή τη δαπάνη;

Επίσης, για την απόφαση, για παράδειγμα, να μπαίνουν και να ενσωματώνονται κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρήση των διαγνωστικών εξετάσεων, για την οποία τόση κριτική δεχθήκαμε από εσάς, σας λέμε τα εξής: Ξέρετε ποια είναι τα αποτελέσματα των πρώτων δύο μηνών σ' αυτή τη δαπάνη; Έχουμε 40% μείωση με τη χρήση των κατευθυντήριων οδηγιών.

Εσείς θέλετε να συνεχίσουμε να τα πληρώνουμε αυτά τα ποσά, να συνεχίσουμε να τα δίνουμε; Σας αφορά, για παράδειγμα, το φαινόμενο που λέγεται «προκλητή συνταγογράφηση»; Το έχετε σκεφτεί; Το έχετε αντιμετωπίσει; Έχετε τρόπους για να σταθείτε απέναντί του; Το έχετε σκεφτεί, αλλά δεν έχετε στηρίξει καμία απ' αυτές τις πρωτοβουλίες. Δυστυχώς, μένετε στη σκέψη.

Μιλάμε για παρεμβάσεις που –το τονίζω- χωρίς να αποκλείουν τον ασθενή από την ενδεικνυόμενη συνταγογράφηση, ταυτόχρονα θέτουν προϋποθέσεις και όρους, προκειμένου να ελεγχθεί η προκλητή συνταγογράφηση και η τεχνητή ζήτηση που έχει μαστίσει ουσιαστικά τη δημόσια δαπάνη. Εσείς θέλετε να τα αναιρέσουμε όλα αυτά; Εσείς θέλετε να τα αφαιρέσουμε από τους ελέγχους που κάνουμε;

Θα σας πω και κάτι άλλο που έγινε. Έγιναν οι αναδρομικοί έλεγχοι του 2013 στις δαπάνες που υπέβαλαν οι ιδιώτες πάροχοι. Τι έδειξαν αυτοί οι έλεγχοι; Έδειξαν διαφορές 30% στις υποβολές. Έδειξαν 30% διαφορές απ' αυτά που υπεβλήθησαν, απ' αυτά που κατεβλήθησαν. Είναι οι διαφορές που πρέπει σήμερα να ανακτηθούν. Θα το σταματήσετε αυτό;

Παρεμπιπτόντως, οι έλεγχοι έγιναν από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Είχατε διαφωνία μ' αυτό. Γιατί; Διότι, προφανώς, επί τόσα χρόνια αυτοί οι μηχανισμοί τους οποίους φαντάζεστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε, δεν είχαν ενεργοποιηθεί. Δεν επετύγχαναν αυτά τα αποτελέσματα.

Όσον αφορά τις ψυχιατρικές κλινικές, τα στοιχεία θα δημοσιευτούν. Ξέρετε πόσες ημέρες νοσηλείας παραπάνω έχουν χρεώσει; Έχουν χρεώσει ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες ημέρες νοσηλείας παραπάνω. Πότε; Στην προ του ΕΟΠΥΥ εποχή. Μιλάμε για εκείνη την εποχή που δεν υπήρχαν διασταυρούμενα στοιχεία και που κάποιος πήγαινε και δήλωνε εκατό κρεβάτια στον ΟΓΑ, εκατό κρεβάτια στο ΙΚΑ, εκατό κρεβάτια σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, την ώρα που όλα τα κρεβάτια που είχε ήταν εκατό.

Τι θα κάνετε μ' αυτά; Είναι σωστά; Θα τα αναγνωρίσετε; Θα επιστρέψετε στο προηγούμενο καθεστώς; Θα αρχίσετε να δίνετε σε όλους; Τι θα κάνετε; Άρα, λοιπόν, σας μίλησα για συγκεκριμένες παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, σε μία-μία από τις οποίες έχετε αντιταχθεί. Έχετε αντιταχθεί στο πλαφόν. Έχετε αντιταχθεί στις κατευθυντήριες οδηγίες. Έχετε αντιταχθεί στους ελέγχους.

Ρωτώ, λοιπόν, τι θα κάνετε μ' αυτά. Αναιρέστε όλο αυτό το πλαίσιο, ένα πλαίσιο εξορθολογισμού, ελέγχου και αποτελεσματικής ουσιαστικά λειτουργίας και ελάτε στο προηγούμενο καθεστώς. Διπλασιάστε τη δαπάνη στους ιδιώτες παρόχους. Διπλασιάστε τη. Αυτό ήταν πριν από λίγο καιρό. Τριπλασιάστε τις δαπάνες στα φάρμακα. Για να δούμε, θα μετράμε τα δισεκατομμύρια ευρώ.

Θα αναφερθώ, όμως και στα νοσοκομεία, για τα οποία γίνεται πολλή συζήτηση και για τα οποία μπορεί πράγματι να ανοίξουμε μία συζήτηση για το ύψος των δαπανών.

Όμως, έρχομαι πάλι να ρωτήσω για ποιες δαπάνες μιλάτε. Ρωτώ ξανά: Για ποιο πράγμα; Εκεί μπορεί να πει κάποιος ότι υπάρχουν θέματα που θα μπορούσε να δει κανείς. Όμως, εσείς για ποιο ακριβώς μιλάτε; Διότι οι δαπάνες οι οποίες προσαρμόζονται στα νοσοκομεία, είναι στην πραγματικότητα οι προμήθειες.

Άρα, σε ποιο θέμα θέλετε να μη γίνει παρέμβαση; Θέλετε να μη γίνει παρέμβαση, για παράδειγμα, στις προμήθειες των φαρμάκων; Δηλαδή ρωτώ το εξής: Δεν θέλετε να έχουμε κεντρικό σύστημα προμηθειών, το οποίο πράγματι κατ' αποτέλεσμα θα οδηγεί ουσιαστικά σε φθηνότερες προμήθειες;

Θα το καταργήσετε; Σας αρέσει καλύτερα το σύστημα προμήθειας ανά νοσοκομείο, με τη γνωστή παθογένεια, αλλά και με τα γνωστά οικονομικά αποτελέσματα; Εδώ μιλώ και για το φάρμακο, αλλά μιλώ και για τα λοιπά αναλώσιμα τα οποία πρέπει να προμηθευτεί το νοσοκομείο, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Επ' αυτού, λοιπόν, τι θα κάνετε; Σε τι αντιτίθεστε;

Όταν έρχεται κάποιος και λέει «εγώ θέλω αυξήσεις», είναι καλό να μας πει για ποιο πράγμα μιλά. Αυτό λέω.

Θα σας πω ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα προσλήψεων, αφού μου θέτετε το θέμα των προσλήψεων, που είναι σε εξέλιξη -το έχω πει πολλές φορές- και είναι κάτι το οποίο ήδη υλοποιείται.

Οι μειώσεις του προϋπολογισμού από πού είναι; Μπήκατε στον κόπο να δείτε; Μη μου το λέτε γενικά «μειώσεις». Από πού είναι; Είδατε άραγε από πού είναι οι μειώσεις; Σας ερωτώ ότι, εάν υπάρχει εξοικονόμηση η οποία προκύπτει από καλύτερες τιμές στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, εάν υπάρχουν μειώσεις οι οποίες προκύπτουν μέσα από την κεντρική προμήθεια των φαρμάκων, εσείς δεν τις θέλετε αυτές; Κοιτάξτε λίγο από πού είναι οι μειώσεις. Τι είναι; Είναι μειώσεις μισθών, για παράδειγμα; Αυτό είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνει και εκεί εγώ θέλω να ακούσω απόψεις, γιατί έχει μεγάλη σημασία να δούμε πώς τοποθετείται κανείς σε αυτά.

Προτείνατε, παραδείγματος χάριν, να συνεχίζουμε να αγοράζουμε ακριβό φάρμακο στο νοσοκομείο ή όχι; Αυτό θέλω να ακούσω. Μήπως καλά κάνουμε εάν περιορίζουμε δαπάνες από εκεί; Διότι, ξέρετε, η μεγάλη συζήτηση -και αυτές είναι μία σειρά από μεγάλες παρεμβάσεις οι οποίες έχουν γίνει- είναι να ενισχύσεις την αποδοτικότητα των χρημάτων των φορολογουμένων, να ενισχύσεις την αποδοτικότη-τα των χρημάτων των ασφαλισμένων. Σας έχει απασχολήσει πώς, ενώ καταστροφο-λογούσατε όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, το σύστημα υγείας άντεξε;

Άκουσα το εξής: «Σε εμάς δεν θα υπάρχει κανένας ο οποίος θα πληρώνει στο σύστημα υγείας». Τι εννοείτε ακριβώς; Εννοείτε ότι θα καταργήσετε τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στο φάρμακο; Διότι κανείς δεν το έχει πει αυτό. Αυτό εννοείτε;

Στους ανασφάλιστους λέτε ότι θα την καταργήσετε; Άρα, λοιπόν, οι ανασφάλιστοι θα βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τους ασφαλισμένους; Με συγχωρείτε πολύ, αλλά εμείς δεν καταργήσαμε τη συμμετοχή. Καλύψαμε, όμως, καθολικά τους ανασφάλιστους. Τους δίνουμε ακριβώς το ίδιο.

Θέλω, με μεγάλο σεβασμό στους συναδέλφους, να κάνω μία θερμή παράκληση. Επειδή έχω κάτσει χρόνια στα έδρανα που κάθεστε εσείς -δεν είναι διδακτικό αυτό αλλά είναι γόνιμος ο διάλογος- θέλω να ξέρετε ότι ετούτα τα έδρανα στα οποία κάθεστε, προϋποθέτουν κόπο. Τι κόπο; Μελέτης και ανάγνωσης στοιχείων.

Μην τα λέτε αυτά έτσι. Γιατί «μην τα λέτε αυτά έτσι»; Διότι, στην πραγματικότητα, ενώ μου λέτε ότι δεν καλύπτονται οι ανασφάλιστοι, έχω τους λογαριασμούς που πληρώνω για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων. Πώς λοιπόν δεν καλύπτονται οι ανασφάλιστοι; Πέντε εκατομμύρια τον ένα μήνα, πέντε εκατομμύρια τον άλλο μήνα. Εσείς λέτε ότι έπρεπε να δίνουμε περισσότερο; Από πού; Έχετε κάποια έμπνευση;

Σας λέω -και τελειώνω, κυρία Πρόεδρε- το εξής: Έχει τρύπες, κατά τη γνώμη σας, το θεσμικό πλαίσιο κάλυψης των ανασφαλίστων; Ποιο είναι; Διότι το έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Και προς τιμήν των συναδέλφων από το ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνται με το θέμα, αναγνωρίζουν ότι θεσμικές τρύπες δεν υπάρχουν. Έχουν επισημάνει κάποιες δυσλειτουργίες που μπορεί υπάρξουν στο άλφα νοσοκομείο ή στο βήτα, κάποιες διοικητικές δυσκολίες. Όμως, θεσμική κεντρική δυσλειτουργία δεν υφίσταται στην κάλυψη των ανασφαλίστων και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί.

Επίσης, λοιπόν, αυτό οδηγεί σε μία συγκεκριμένη κάλυψη. Έχετε σκεφθεί ποτέ πώς, παρά το ότι γίνεται η προσαρμογή που γίνεται στο σύστημα υγείας, παρά το ότι γίνεται ο εξορθολογισμός με τις παρεμβάσεις που γίνονται στο σύστημα υγείας, ταυτόχρονα αυτή η Κυβέρνηση έχει καλύψει και το σύνολο των ανασφαλίστων νοσοκομειακά και φαρμακευτικά; Πώς έχει συμβεί αυτό; Η απάντηση είναι ότι έχει συμβεί, γιατί ακριβώς γίνονται οι παρεμβάσεις εξορθολογισμού.

Εκείνο, λοιπόν, το οποίο μας περιμένει –και αυτό είναι το 2015- είναι στην πραγματικότητα η ενίσχυση των διαρθρωτικών μέτρων με τα οποία αυξάνουμε την αποδοτικότητα του συστήματος. Και αυτό είναι προς όφελος των ασφαλισμένων, των φορολογουμένων και των ασθενών.

Κύριε Τσακαλώτε, σε αυτό να απαντήσετε, γιατί το 38%, σε σχέση με το όποιο ΑΕΠ και σε σχέση με την κατασπατάληση των χρημάτων των φορολογουμένων από ένα Κράτος που μέχρι χθες ήταν ανίκανο να διαχειριστεί αποτελεσματικά αυτό το χρήμα, δεν θα έπρεπε να το κραδαίνετε. Από μόνο του δεν λέει απολύτως τίποτα.

Εκείνο που πρέπει να συζητήσουμε, είναι η απόδοσή του σε σχέση με το σύνολο του ΑΕΠ. Αυτή είναι η μεγάλη συζήτηση και εκεί θα περιμένω να ακούσω προτάσεις. Ευχαριστώ πολύ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου