Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Έτσι θα ανασάνουμε το 2015: Οι ευχές του υγειονομικού και φαρμακευτικού κλάδου για το νέο έτος



Την ευχή να υπάρξει ρευστότητα, ώστε να μην κινδυνέψουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, να διορθωθεί η φαρμακευτική δαπάνη σε ορθολογικά πλαίσια, να ξεμπλοκάρουν οι προσλήψεις τις οποίες τόσο ανάγκη έχει το σύστημα, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες εκείνες συνθήκες, ώστε το ΕΣΥ να μπορεί να υποστηρίξει τους ασθενείς με σωστούς προϋπολογισμούς, οι πολίτες να απολαύσουν μία αξιοπρεπή περίθαλψη όπως τους αξίζει και οι εργαζόμενοι του ιατροφαρμακευτικού κλάδου να πάψουν να αιμορραγούν, εκφράζουν στο ONMED.GR φορείς του υγειονομικού κλάδου.


Το νεογέννητο 2015 είναι ήδη εδώ και όχι μόνο οι πολίτες, αλλά και όλοι οι βασικοί κρίκοι της υγειονομικής αλυσίδας καταθέτουν την ευχή η νέα χρονιά να είναι καλύτερη, ασφαλής και δίκαιη για όλους. Κυρίως για την υγεία, η οποία στην κυριολεξία καταβαραθρώθηκε στα χρόνια του Μνημονίου με αποκορύφωμα το 2014.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων στην κορυφή των ευχών του, τοποθετεί το μείζον και ευαίσθητο θέμα της ρευστότητας. Όπως αναφέρει, "για εμένα προσωπικά ως θεσμικός φορέας αλλά και ως επιχειρηματίας, το θέμα της ρευστότητας είναι πολύ σοβαρό και πρώτο στην ατζέντα πολύ πιο μπροστά, ακόμη και και από τη φαρμακευτική δαπάνη. Δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο, να διακινδυνέψει η Ελλάδα, και ειδικότερα οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν σε εξέλιξη επενδυτικά προγράμματα και εξαγωγές. Η έλλειψη ρευστότητας θα έχει τεράστιες παρενέργειες σε όλη την οικονομική ζωή του τόπου, αναφέρει.

Ένα δεύτερο ζήτημα που θέτει ψηλά στην ατζέντα, είναι η φαρμακευτική δαπάνη, η οποία πρέπει να κινηθεί σε ορθολογικά πλαίσια και στα επίπεδα της ΕΕ και όχι σε μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Προσθέτει ακόμη δε: φυσικά μας απασχολεί η δυνατότητα πρόσβασης σε ποιοτικά φάρμακα με χαμηλή συμμετοχή των ασθενών, πράγμα που μπορεί να καλύψει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Γιάννης Μπασκόζος, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά, ενώ είναι βέβαιο ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες για την Υγεία και την περίθαλψη των πολιτών. Τέσσερις είναι οι άμεσοι άξονες στους οποίους αναμένεται ότι θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα υγείας εφόσον εκλεγεί, όπως τονίζει ο κ. Μπασκόζος: Ανασφάλιστοι, στελέχωση του ΕΣΥ και ΠΕΔΥ, αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Οι ανασφάλιστοι, αυτή η τεράστια υγειονομική βόμβα των 3 εκατ. πολιτών, θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα το 2015 και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στα πράγματα, τονίζει ο κ. Μπασκόζος και όλες μας οι δράσεις και οι ενέργειες θα γίνουν με βασικό μας μέλημα αυτήν την παράμετρο.

Αναφορικά με τις προσλήψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει ο συνομιλητής μας, έχει δεσμευθεί ήδη στο προεκλογικό του πρόγραμμα για 2.500 προσλήψεις γιατρών και 5.000 νοσηλευτών για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Τέλος, όσον αφορά την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, έχουμε δεσμευθεί για αύξηση κατά 360 εκατ. ευρώ η οποία θα προστεθεί στα 2 δις ευρώ, ποσό το οποίο θα κατευθυνθεί ωστόσο για την ευαίσθητη ομάδα των ανασφάλιστων και των άπορων. Θωρούμε το στόχο αυτό εφικτό, σημειώνει ο κ. Μπασκόζος εάν πάμε στην λογική, ελληνικά γενόσημα σε ποσοστό 70%.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος αναφέρει στο ONMED: «Εύχομαι το 2015 να φέρει την αισιοδοξία σε κάθε χειμαζόμενο πολίτη Έλληνα, στον χώρο της υγείας να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα ανατάξουν την ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει σήμερα, να ενδυναμώσουμε τις δημόσιες δομές, τόσο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, όσο και της νοσοκομειακής περίθαλψης, να εξορθολογίσουμε το σύστημα μέσα από σύγχρονα δεδομένα που εφαρμόζουν όλες οι χώρες, να δώσουμε προοπτική στο νέο γιατρό να εργαστεί στην χώρα του και όχι να μεταναστεύει και τέλος στον Έλληνα πολίτη, να νοιώθει απολύτως ασφαλής όταν προσέρχεται στις υπηρεσίες για την υγεία του».

Την βεβαιότητά του για καλύτερες ημέρες στην Υγεία και την περίθαλψη των Ελλήνων, καταθέτει στο ONMED και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), κ. Δημήτρης Βαρνάβας. Η ΟΕΝΓΕ, σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, συνεχίζει να διεκδικεί τους στόχους που έθεσε και στην πρόσφατη κινητοποίηση της 27ης Νοεμβρίου και ειδικότερα:

- Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ
- Αποκατάσταση Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου
- Αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για το δημόσιο σύστημα υγείας
- Δυνατότητα δωρεάν, ισότιμης και ποιοτικής πρόσβασης όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας.

Επίσης, η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη δικαίωση από το ΣτΕ σχετικά με το επίδομα βιβλιοθήκης, ζητώντας να υπάρξει μόνιμη λύση μέσω νομοθετικής ρύθμισης, ενώ συνεχίζει τη διαδικασία προσφυγών για αποκατάσταση του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού κ. Ηλίας Σιώρας αυτό που εύχεται για την νέα χρονιά, είναι να συνεχισθούν οι καλοί αγώνες για μία αξιοπρεπή και δίκαιη περίθαλψη όλων των πολιτών και για καλύτερες εργασιακές συνθήκες για το ιατρικό και νοσηλευτικό σώμα που έχει ματώσει. Ο έντονος προβληματισμός του, αφορά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας οι οποίες στην Ελλάδα σήμερα ανέρχονται σε 450 ωστόσο οι 150 κλίνες είναι ανενεργές. Και ακόμη, αυτό που εύχεται βαθιά, είναι να μπορέσουν τελικά να λειτουργήσουν τα 15 νέα χειρουργεία του Ευαγγελισμού που εγκαινιάστηκαν με τιμές και δόξες τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, τα οποία όμως μοιάζουν με φαντάσματα, αφού δεν υπάρχει το αναγκαίο εκείνο προσωπικό που θα τα λειτουργήσει.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντος μιλώντας στο ONMED.GR για το τι προσδοκά και εύχεται για την καινούρια χρονιά, αναφέρει: «Δεν τρέφω πολλές προσδοκίες για το 2015 ούτε είμαι πολύς αισιόδοξος αλλά βασίζομαι στο συναίσθημα του Έλληνα πολίτη. Εύχομαι κατ αρχάς να είναι καλοτάξιδο το 2015, γεμάτο θησαυρούς συναισθημάτων όπως υγεία, αισιοδοξία και τύχη και στους Έλληνες συστήνω να μην βλέπουν ειδήσεις το βράδυ».

Αναφορικά με τα ζητήματα του κλάδου, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, υπογραμμίζει ότι τώρα, μας δίνεται μία ευκαιρία να ζητήσουμε με σοβαρότητα, με πειθώ και με δύναμη, ένα μέρος αυτών που δεν χάσαμε αλλά μας έκλεψαν, όπως αξιοπρέπεια, εμπιστοσύνη και οικονομική αιμορραγία, Διότι είναι γνωστό, ότι οι φαρμακοποιοί και τα ελληνικά φαρμακεία, υπέστησαν την μεγαλύτερη αιμορραγία από κάθε άλλο εργαζόμενο.

Και με το γνωστό χαρακτηριστικό του ύφος ο κ. Λουράντος, τονίζει ότι οι φαρμακοποιοί θα πουλήσουν πολύ σοβαρά την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές. Η δήλωση αυτή δεν αποτελεί εκβιασμό σημειώνει, αλλά θα ζητήσουμε σαφείς εξηγήσεις από τα κόμματα και από αυτούς που θα έρθουν στην εξουσία, για το τι σκοπεύουν ακριβώς να κάνουν. Μάλιστα ο κ. Λουράντος αποκαλύπτει, ότι η δύναμη του κλάδου είναι τόσο μεγάλη, που έριξε στην κυριολεξία τον Άδωνι Γεωργιάδη από ... τον θρόνο της Αριστοτέλους. Κάποτε οι φαρμακοποιοί ήταν Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 80% και σήμερα ζήτημα είναι το ποσοστό αυτό να αγγίζει το 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου