Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Τα επιστημονικά θέματα που μας τράβηξαν την προσοχή το 2014



Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που διεξήχθη το καλοκαίρι στη Βραζιλία κυριάρχησε στις διαδικτυακές αναζητήσεις, ενώ η Κιμ Καρντάσιαν έκανε πάταγο στο Instagram καθ' όλη τη διάρκεια του 2014.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι κοπιώδεις προσπάθειες των επιστημόνων πέρασαν απαρατήρητες από τους χρήστες του Διαδικτύου.

Ειδήμονες στην ανάλυση δεδομένων συγκέντρωσαν στοιχεία για τις πιο πολυσυζητημένες επιστημονικές μελέτες που κέρδισαν το ενδιαφέρον των χρηστών τους τελευταίους 12 μήνες.


Το αμφιλεγόμενο κοινωνικό πείραμα του Facebook τον περασμένο Ιούνιο βρέθηκε στην κορυφή της λίστας που συνέταξε η εταιρία Altmetric με έδρα το Λονδίνο.

Το Altmetric Top 100 παρακολουθεί και αναλύει τη διαδικτυακή δραστηριότητα των χρηστών, όπως αναφορές και κοινοποιήσεις στα κοινωνικά δίκτυα συγκεκριμένα για ακαδημαϊκές μελέτες. Τα δεδομένα της τελευταίας λίστας κάλυπταν περίοδο ενός έτους, ξεκινώντας από το Νοέμβριο του 2013. Για να βγουν τα τελικά αποτελέσματα, λήφθηκαν υπ' όψιν οι συνολικές αναφορές σε δημοφιλή διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης και blogs, αλλά και σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter, το Reddit και το Facebook.

Το Top 10 διαμορφώθηκε ως εξής:

1. Το πείραμα του Facebook - Πειραματικές παρατηρήσεις για την τεράστιας κλίμακας συναισθηματική μεταδοτικότητα μέσω των κοινωνικών δικτύων. Το Facebook εξέτασε πώς επηρεάζονται τα συναισθήματα ενός χρήστη από άλλες αναρτήσεις στο εν λόγω κοινωνικό δίκτυο.

2. Μελανισμός και προτιμήσεις του αρσενικού σε παραπλήσια αλλά οικολογικώς διακριτά περιβάλλοντα: Οι ερευνητές μελέτησαν γιατί τα ψάρια που ανήκουν σε διαφορετικά είδη διαθέτουν διαφορετικές χρωστικές στον οργανισμό τους.

3. Πώς επηρεάζουν τα τεχνητά γλυκαντικά τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

4. Κύτταρα του σώματος μετατράπηκαν σε βλαστοκύτταρα με τη χρήση οξέος από Ιάπωνες ερευνητές. Αποδείχθηκε αργότερα ότι οι ερευνητές είχαν παραποιήσει δεδομένα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

5. Οι σκύλοι αντιδρούν στις μικρές διαφοροποιήσεις του μαγνητικού πεδίου της Γης. Όχι μόνο ευθυγραμμίζουν το σώμα τους βάσει του κάθετου άξονα της Γης όταν αφοδεύουν, αλλά μάλιστα η θέση αυτή επηρεάζεται από ανεπαίσθητες αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.

6. Χριστούγεννα 2013 – Έρευνα: «Χρόνος επιβίωσης» για ένα κουτί σοκολατάκια σε μια πτέρυγα νοσοκομείου. Οι ερευνητές μελέτησαν αν και σε πόσο χρόνο καταναλώνεται ένα κουτί σοκολατάκια που δόθηκε σε ασθενή ως δώρο.

7. Επιδημιολογικό μοντέλο της δυναμικής των κοινωνικών δικτύων. Οι ερευνητές μελέτησαν πώς επηρεάστηκε η επισκεψιμότητα του MySpace την περίοδο που άνοιξε το Facebook.

8. Διαδικτυακές αναζητήσεις σχετικά με τα ταξίδια στο χρόνο. Οι επιστήμονες αναζήτησαν μέσω διαδικτύου πραγματικά περιστατικά ανθρώπων που ταξίδεψαν στην εποχή μας από το μέλλον, δεν βρήκαν όμως αυτό που αναζητούσαν!

9. Συνειδητή δια-εγκεφαλική επικοινωνία με τη βοήθεια μη-επεμβατικής τεχνολογίας. Δύο άνθρωποι που βρίσκονταν σε απόσταση 5.000 μιλίων μεταξύ τους κατάφεραν να μεταφέρουν ένα μήνυμα ο ένας στον άλλο .

10. Ο Τζέιμς Μποντ κινδυνεύει από πρόωρο θάνατο, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ! Διαβάστε εδώ τη σχετική μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου