Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Eκτίναξη καρδιοαγγειακών και νεοπλασματικών παθήσεων προβλέπουν οι επιδημιολόγοι

«ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΩΤΑ»: Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

http://www.ethnos.gr/

Είκοσι συγκεκριμένες προτάσεις-δράσεις για την Υγεία, οι οποίες μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα από μια νέα κυβέρνηση με την πολιτική βούληση να το πράξει, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η «Κοινωνία Πρώτα».

Ο καθηγητής Αρης Σισσούρας

Η εκδήλωση, «Η Υγεία στα χρόνια της κρίσης», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο της ΕΣΔΥ με συντονιστές τον καθηγητή Στέλιο Στυλιανίδη και την δημοσιογράφο Νανά Νταουντάκη. Μεταξύ των παρευρισκομένων, ο Γενικός Γραματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, οι βουλευτές Ανδρέας Ξανθός, Κώστας Ζαχαριάς, Χρήστος Μαντάς, Παναγιώτης Μελάς, Μίμης Ανδρουλάκης κ.α.

«Έξοδος από την κρίση με κοινωνία που λιμοκτονεί δεν υφίσταται. Γι' αυτό οφείλουμε να κατεδαφίσουμε την ανακριβή και επικίνδυνη αντίληψη που θέλει να επιβάλλει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα διότι σε περίοδο κρίσης πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες της υγείας», τόνισε στην ομιλία του ο Οδυσσέας Βουδούρης.

Συμπληρώνοντας ότι «η κατάρρευση στο χώρο της υγείας δημιουργεί μια εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση, όπου οι χειρότερες επιπτώσεις είναι ακόμη μπροστά μας διότι η κρίση και οι κακουχίες της δεν έχουν μόνο άμεσες επιπτώσεις (όπως η κατάθλιψη, οι αυτοκτονίες κλπ.). Οι επιδημιολόγοι περιμένουν εκτίναξη καρδιοαγγειακών και νεοπλασματικών παθήσεων 4 ή 5 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης».

Στο βήμα ο καθηγητής οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος

Στην 30ετή ιστορία του ΕΣΥ αναφέρθηκε ο καθηγητής Άρης Σισσούρας σημειώνοντας ότι «διέγραψε μια μετέωρη πορεία μεταξύ μιας εντυπωσιακής ανάπτυξης υποδομών από τη μια πλευρά, αλλά και θεσμικής και λειτουργικής ανεπάρκειας, χαμηλών αποδόσεων και μεγάλης δυσαρέσκειας των πολιτών από την άλλη».

Ο καθηγητής οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος επεσήμανε ότι «η θέση του ΕΣΥ στον ελληνικό πληθυσμό παραμένει ηγεμονική, ωστόσο η ιδιωτική δαπάνη για την Υγεία το 1980 ήταν 40% και μετά από σχεδόν 40 χρόνια παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα. Η Αριστερά θα πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά, να ανατρέψει την μικρό-διαχείριση τόσων χρόνων και να προχωρήσει σε ένα σύστημα πραγματικής καθολικής ασφάλισης».

Στο βήμα ο ανεξάρτητος βουλευτής, Οδυσσέας Βουδούρης

Ανέφερε επίσης εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με την αποδόμηση της δημόσιας υγείας, όπως το γεγονός ότι 3 εκατ. πολίτες σήμερα ζουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, ενώ από τις 97 εκατ. ετήσιες εργαστηριακές εξετάσεις, το δημόσιο σύστημα κάνει μόλις 3,5 εκατ.

Ο καθηγητής Κυριάκος Σουλιώτης σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπήρξε η μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη μείωση των κοινωνικών δαπανών. «Υπό τέτοιες συνθήκες το κοινωνικό κράτος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες. Το χειρότερο όμως είναι ότι πλέον το πρόβλημα της υγείας κατεβαίνει πολλές βαθμίδες στην ιεράρχηση των προβλημάτων από τους ίδιους του πολίτες» τόνισε ο κ. Σουλιώτης.

Ο Οδυσσέας Βουδούρης και ο Νίκος Νασιακόπουλος, ιατροί και μέλη του Συντονιστικού της Κοινωνίας Πρώτα, παρουσίασαν τις συγκεκριμένες προτάσεις και ο Στέλιος Στυλιανίδης, καθηγητής ψυχιατρικής, επίσης μέλος του Συντονιστικού, αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Οι 20 προτάσεις της «Κοινωνίας Πρώτα» αποτελούν μια σημαντική βάση συζήτησης, τόνισε στην εκδήλωση εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας ότι «η μεταρρύθμιση στο Σύστημα Υγείας που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση, είναι μια τεράστια απάτη διότι οι υποτιθέμενοι μεταρρυθμιστές δεν πιστεύουν στην δημόσια Υγεία. Ζούμε μια βίαιη αναδιάρθρωση με την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού και στον τομέα της υγείας. Με συρρικνωμένο το δημόσιο σύστημα υγείας, οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν κι έτσι ανοίγει η «αγορά» και αυξάνει η ιδιωτική κερδοφορία».

Στα ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της ψυχικής Υγείας στη χώρα μας, αναφέρθηκε με την τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή, για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι δομές ψυχικής υγείας, απαιτούνται άμεσα πάνω από 1.750 προσλήψεις.

Στην ανάγκη ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος Υγείας αναφέρθηκε με την τοποθέτησή του και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Α. Μακρένογλου.

Στην ανάγκη αξιολόγησης των γιατρών, αλλά και αναβάθμισης του ΕΚΑΒ, το οποίο σήμερα ουσιαστικά υπολειτουργεί, στάθηκε ο καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης. Ο εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ, Κώστας Λιβαδάς μίλησε για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και για το γεγονός ότι κάθε χρόνο οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων μειώνεται συστηματικά κατά 20%. Την εγκληματική μείωση των δαπανών που διατίθενται για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ περιέγραψε ο εκπρόσωπός του στην εκδήλωση, Γεράσιμος Παπαναστασάτος.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Οδυσσέας Βουδούρης ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μια αρχή σε μια διαβούλευση που θα συνεχιστεί.

Γιάννης Κρητικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου