Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Όταν και η ΝΔ ζητά κατάργηση του clawback και του rebate



Στο στόχαστρο και των βουλευτών μπαίνουν τώρα τα χαράτσια με τα οποία έχει πληγεί η φαρμακοβιομηχανία clawback και rebate, τιμωρητικά χαράτσια, τα οποία δημιουργούν πραγματική ασφυξία στον κλάδο και δεν δίνουν ελπίδα για ανάπτυξη.

Η βουλευτής της ΝΔ κυρία Τάνια Ιακωβίδου ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την κατάργηση του rebate, του clawback και της παρακράτησης καλής εκτέλεσης 10% στις καταβολές του ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους μη κερδοσκοπικούς φορείς.

Όπως αναφέρει σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, «το επαχθές μέτρο της εφαρμογής του rebate και του clawback από τον ΕΟΠΥΥ αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας και του ιδιωτικού τομέα της υγείας αλλά και για την επιβίωση των ιδρυματικών φορέων υγείας και πρόνοιας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Ειδικά οι μη κερδοσκοπικοί φορείς, που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, όπως είναι τα πιστοποιημένα Ιδρύματα και οι πιστοποιημένες αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, που αναπληρώνουν τα κενά της κρατικής κοινωνικής προστασίας, πλησιάζουν στο σημείο αδυναμίας λειτουργίας, τονίζει.

Σύμφωνα με την κυρία Ιακωβίδου, «η κατάσταση όλων των σχετικών Ιδρυμάτων και φορέων είναι πολύ επιβαρυμένη από τις μειωμένες κατά 40-50% καταβολές του ΕΟΠΥΥ, που οφείλονται στα άδικα μέτρα του rebate, του clawback και της παρακράτησης καλής εκτέλεσης 10%, ενώ κακώς δεν επιτρέπεται ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων με τις δικές τους απαιτήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ και το Δημόσιο».

Μεταξύ άλλων, ερωτά τον υπουργό εάν προτίθεται να καταργήσει την εφαρμογή του rebate, του clawback και της παρακράτησης καλής εκτέλεσης 10% τουλάχιστον στις καταβολές του ΕΟΠΥΥ προς τα Ιδρύματα και τους μη κερδοσκοπικούς φορείς.

Να θυμίσουμε πάντως, ότι και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας έχει παραδεχθεί το άδικο των μέτρων αυτών (clawback και rebate) σημειώνοντας πως εάν λειτουργήσουν όλα τα διαρθρωτικά μέτρα για τον εξορθολογισμό και την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, τότε δεν θα υπάρχει λόγος να υφίστανται. «Θα πρέπει να πολεμήσουμε το clawback», έχει τονίσει χαρακτηριστικά στο on Med ο κ. Μάκης Βορίδης.

3 σχόλια:

  1. Όπως διαπιστώνετε συνάδερφοι, το άγχος των βολευτών είναι το RB-CB των φαρμακείων και των φαρμακοβιομήχανων. Δε λέω, κρίμα είναι οι βιομήχανοι... Για τους εργαστηριακους όμως τίποτα; ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 14. 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ..ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΤΕ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε για τα ιδρύματα και τους μη κερδοσκοπισκούς φορείς μιλάνε, όχι για εμας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή