Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Τα αντιβιοτικά που ταξιδεύουν από την Ελλάδα στην Κίνα

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR

Στην Κίνα έφθασε η πρώτη παρτίδα αντιβιοτικού φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος βανκομυκίνης της LILLY που παρασκευάζεται στην Ελλάδα.

Τα 10 εκατομμύρια φιαλίδια ετησίως έως το 2019 αναμένεται να φθάσουν τα ενέσιμα αντιβιοτικά ιδιοσκευάσματα που θα κάνουν το ταξίδι από την Ελλάδα, όπου θα παράγονται, έως την Κίνα.

Η τριμερής συμφωνία που υπεγράφη πριν από 16 μήνες προβλέπει έως το τέλος του 2014 θα εξαχθούν στην Κίνα 2 εκατομμύρια φιαλίδια βανκομυκίνης της Lilly, 6 εκατομμύρια το 2015 και 6,3 εκατομμύρια το 2016. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού προγραμματίζεται η παραγωγή και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα για εξαγωγή προς τρίτες χώρες. Στόχος είναι τα 10 εκατομμύρια φιαλίδια βανκομυκίνης να αποτελούν το 50% του μεριδίου της αγοράς της κίνας, ενώ τα 6 εκατομμύρια εκτιμάται ότι θα αφορούν στο 40%.

«Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί μεγάλο οικονομικό και τεχνικό επίτευγμα, ενώ είναι και παράδειγμα που θα το μιμηθούν και άλλες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες», εκτίμησε ο πρόεδρος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-LILLY Δ. Φιλιώτης.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις κ. Υπουργέ δεν ζητάνε προνόμια για να εξασκήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα αλλά να αρθούν τα εμπόδια και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να τηρούνται διατάξεις και προθεσμίες», τόνισε ο κ. Φιλιώτης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε απευθείας σύνδεση με την εγκατάσταση της Lillyστη Σαγκάη της Κίνας και τον αντιπρόεδρο LillyFinance, R. Parsons, oοποίος υποστήριξε πως η βανκομυκίνη είναι το σωστό προϊόν για να καλύψει ανεπάρκειες άλλων φαρμάκων στον τομέα τις βακτηριακές λοιμώξεις και «εκτιμώ ότι θα θεραπεύσουμε πάνω από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους». Υπογράμμισε, δε, ότι η Llillyτο 2013 έγινε η 2η μεγαλύτερη φαρμακευτική δύναμη στην αγορά.

Μαζί του ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλαδας στη Σαγκάη, Δρ. Ευγένιος Καλπύρης σημείωσε πως με την ενέργεια αυτή θα λειτουργήσει ως μέσο αναγνωρισιμότητας των ελληνικών φαρμακευτικών προϊόντων στην Κίνα, προσελκύοντας κινεζικές επενδύσεις στον ελληνικό φαρμακευτικό τομέα.

Την εξωστρεφή διάθεση των ελληνικών επιχειρήσεων και την πρόθεση, ιδιαίτερα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της χώρας αποτελεί αυτή η προσπάθεια, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι επιβεβαιώνει και ενισχύει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί προορισμός επιλογής παρασκευής φαρμάκων και διενέργειας κλινικών ερευνών.

«Ακόμη δημιουργεί προοπτικές για τόνωση οικονομίας, ενώ είναι ακόμα ένα έναυσμα ώστε η πολιτεία και οι επιχειρήσεις να διαμορφώσουν ευνοϊκότερο πλαίσιο για αναγέννηση οικονομίας».

«Μια τέτοια στιγμή δεν θα έπρεπε να είναι ξεχωριστή αλλά μια συνήθης στιγμή», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης. Πρόσθεσε, πάντως, πως δυστυχώς στη χώρα μας είχε αναπτυχθεί ο λεγόμενος παρασιτικός καπιταλισμός, δηλαδή μια στρεβλή σχέση ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. «Από τη μια υπήρξε η εχθρότητα όσων ήταν εξαρτημένοι από το δημόσιο τομέα, ενώ αλλοι είδαν την προσαρμογή ως πρόκληση», σημείωσε και παραδέχθηκε πως η Φαρμακοβιομηχανία υπέστη μια γρήγορη και βίαιη προσαρμογή αλλά ανταπεξήλθε.

Στον επικείμενο νέο αναπτυξιακό νόμο αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, εκτιμώντας ότι θα μπορέσει να ακολουθήσει τις ανάγκες της αγοράς, με στόχο τη μείωση του κόστους στις εξαγωγές κατά 20% και του χρόνου κατά 50%.

Στην προστιθέμενη αξία για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δ. Λιντζέρης, διευκρινίζοντας ότι το έργο ξεπερνάει κατά πολύ τους αριθμούς «καθώς συμβολίζει τη δυνατότητα της χώρας να βγει στο φως».

«Η άφιξη της πρώτης παρτίδας της βανκομυκίνης στην Κίνα είναι πολύ σημαντική για τη Lilly, αλλά εξόχως σημαντικότερη για τους κινέζους ασθενείς», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της LillyEurope, AndrewHotchkiss.

Στη συνεργασία LILLYκαι ΒΙΑΝΕΞ αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, Δ. Γιαννακόπουλος. «Η ΒΙΑΝΕΞ διαβλέποντας τη συνεχή αυξητική τάση για παραγωγή αντιβιοτικών λυόφιλων προϊόντων, άρχισε πριν από 10 χρόνια να επενδύει στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών», τόνισε και ανέφερε πως, μόνο για τις ανάγκες της παραγωγής βανκομυκίνης προσελήφθησαν 20 εξειδικευμένα άτομα, με πρόβλεψη για άλλα τόσα τα επόμενα χρόνια. «Ήδη έχουν επενδυθεί 11 εκατ. ευρώ και άλλα στα επόμενα 2 χρόνια θα χρειαστούν άλλα 2 εκατομμύρια», σημείωσε.

«Την ίδια ώρα που εμείς κάνουμε εξαγωγές, το ελληνικό κράτος προμηθεύεται σκευάσματα από χώρες όπως η Ινδία και μάλιστα σκευάσματα, των οποίων η κυκλοφορία έχει απαγορευθεί. Μας εμπιστεύονται οι ξένοι καιρός να μας εμπιστευτούν και οι Έλληνες», κατέληξε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Στα επόμενα βήματα της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-LILLYείναι, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της εταιρείας, Σπ. Φιλιώτη, η επέκταση της συνεργασίας με τη ΒΙΑΝΕΞ με στόχο την παραγωγή περισσοτέρων φαρμάκων στην Ελλάδα και εξαγωγή τους σε μεγάλες διεθνείς αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου