Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΣΙΔΙΚ - Ανακοίνωση σχετικά με την επίσχεση

Αθήνα, 27/11/2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Μετά την εξαγγελία των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων για έναρξη επίσχεσης παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από την 1 Δεκεμβρίου 2014, ο Υπουργός Υγείας μας κάλεσε σε συνάντηση χθες το απόγευμα 26/11/2014 στο Υπουργείο Υγείας, η οποία και πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Δημ. Κοντού και του συμβούλου του Υπουργού κ. Αθ. Πλεύρη.

Εξετάσαμε αν μπορούν να ικανοποιηθούν τα τέσσερα αιτήματα μας, η επίλυση των οποίων σε κάποια από αυτά παρά τις επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις των Προέδρων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., των Υπουργών Υγείας αλλά και του ιδίου του Πρωθυπουργού, δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί και του θέσαμε το κυρίαρχο και αδιαπραγμάτευτο αίτημά μας, που είναι κατάργηση της επιβολής της αναγκαστικής επιστροφής χρημάτων (claw back), δηλαδή του ληστρικού μέτρου που αρπάζει πίσω στην κυριολεξία πάνω από το 50% του χρόνου μας, του κόπου μας και της αξίας των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούμε στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Ο Υπουργός Υγείας δεν δεσμεύτηκε στην κατάργηση του αλλά περιορίστηκε στην πρόβλεψη ότι με τα μέτρα περιστολής των δαπανών που έχει υπογράψει στην Υπουργική Απόφαση 2243/2014 και τα οποία ακόμη δεν τα έχουν εφαρμόσει όλα οι υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δεν θα χρειαστεί να καταφύγουμε για μία ακόμη χρονιά στην επιβολή αυτού του ληστρικού μέτρου.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, σήμερα το πρωί διεξήχθη προγραμματισμένη διαβούλευση του Συντονιστικού Οργάνου των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων της Αττικής, στο οποίο μεταφέρθηκε με λεπτομέρειες η συζήτηση με τον Υπουργό και αφού αναλύθηκαν τα θέματα και τοποθετήθηκαν όλοι αποφασίστηκε ομόφωνα, πλην μίας μονάδος που ο εκπρόσωπος της ζήτησε δικαίωμα να απαντήσει αύριο, αφού ο δεσμεύον την εταιρεία ήταν εκτός Ελλάδος, να ξεκινήσει από την προσεχή Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014 η επίσχεση παροχής των υπηρεσιών μας προς τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μέχρις ότου ικανοποιηθεί το παραπάνω κυρίαρχο και αδιαπραγμάτευτο αίτημα μας, που είναι το δικαίωμα άρνησης των υπηρεσιών μας προς τους ασφαλισμένους, όταν ο Οργανισμός δεν μπορεί να καλύψει αυτήν την δαπάνη.

Αμέσως μετά το πέρας της διαβούλευσης του Συντονιστικού μας Οργάνου και την λήψη της παραπάνω απόφασης μας, επικοινώνησαν μαζί μας από το Υπουργείο Υγείας και μας ανακοίνωσαν ότι ο Υπουργός κατάφερε να δεσμεύσει 24 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών και ότι αυτά θα τοποθετηθούν στον κωδικό των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων ώστε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτος και να μειωθεί κατά ένα μικρό ποσοστό η ζημία στους παρόχους.

Είναι μία μικρή καλή εξέλιξη, πλην όμως εάν δεν ικανοποιηθεί το κυρίαρχο αίτημα που ντροπιάζει τη Δημοκρατία μας, εκθέτει την Κυβέρνηση και το οποίο μετατρέπει τους παρόχους εργαστηριακής ιατρικής σε σκλάβους, δηλαδή η κατάργηση της αναγκαστικής επιστροφής χρημάτων από τους παρόχους (claw back) για το 2015, η επίσχεση δεν μπορεί να σταματήσει.

Όλα τα άλλα μπορούν να συζητηθούν στα πλαίσια της καλής διάθεσης που έχουμε για συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, υπηρετώντας πάντα το ορθό, το λογικό και το δίκαιο.

Ενωθείτε και άλλοι μαζί μας για να μην επιτρέψουμε αυτό το ανοσιούργημα να καταστρέψει εμάς και τις μονάδες μας.


Το Συντονιστικό Όργανο των Διαγνωστικών Κέντρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου