Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Λιντζέρης σε Λουράντο: Μην δημοσιοποιείτε στα ΜΜΕ τις ελλείψεις των φαρμάκων...

IATRONET. Η προβολή από τα ΜΜΕ είναι δυνατό να επιτείνει το πρόβλημα – εάν υπάρχει – γιατί ωθεί τους ασθενείς στην αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων από ανασφάλεια, αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΦ.


Ερωτήματα προκαλεί η επιστολή του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) προς τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) σχετικά με τις ελλείψεις των φαρμάκων.

Ο κ. Λιντζέρης (φωτό αριστερά) ζητεί από τον κ. Λουράντο (φωτό δεξιά) να μην δημοσιοποιεί στα μέσα μαζικής επικοινωνίας τις ελλείψεις που εμφανίζονται στην αγορά, επειδή αυτό επιτείνει το πρόβλημα!

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, δηλαδή, ζητεί από τους φαρμακοποιούς να κρατούν για τον εαυτό τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ασθενείς που αναζητούν και δεν βρίσκουν τα φάρμακά τους.

Δεν γίνεται, επίσης, αντιληπτό το πώς επιτείνεται το πρόβλημα με τη δημοσιοποίησή του: Πηγαίνουν οι ασθενείς στα φαρμακεία και “σηκώνουν” όλα τα φάρμακα;

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί αφενός επειδή δεν μπορούν να πάρουν περισσότερες της μίας συνταγές και αφετέρου για το προφανές: Ποιός μπορεί να διαθέσει τόσα χρήματα, για να δημιουργήσει απόθεμα φαρμάκων;
Ελλείψεις

Στην επιστολή, που παρατίθεται πιο κάτω, ο κ. Λιντζέρης αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“...Οι ελλείψεις των φαρμάκων είναι ζήτημα που δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη και τη Διεθνή Κοινότητα γενικότερα.

Συχνά, παρουσιάζονται ελλείψεις σε προϊόντα που μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, φυσικές καταστροφές, μειώσεις στην προμήθεια πρώτων υλών, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης, εθελοντικές ανακλήσεις ή επιχειρηματικές αποφάσεις για διακοπή ενός προϊόντος από τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας”...
ΜΜΕ

Για το επίμαχο θέμα, αναφέρει:

“Οφείλουμε, επίσης, να αναφερθούμε στο γεγονός ότι η προβολή από τα ΜΜΕ ελλείψεων φαρμάκων είναι δυνατό να επιτείνει το πρόβλημα – εάν υπάρχει – γιατί ωθεί τους ασθενείς στην αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων από ανασφάλεια, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να διογκώνεται.

Αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους φορείς δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι οφείλουν να λειτουργούν με φειδώ και τεκμηρίωση”...

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, όταν ένα φάρμακο αναφέρεται σε έλλειψη, οι πολίτες μπορούν σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό τους ή τον φαρμακοποιό τους να προμηθεύονται ισοδύναμα φαρμακευτικά προϊόντα, επιλογή που συνάδει με τη συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει δραστικής ουσίας, η οποία καθιερώθηκε στη χώρα μας από το 2012.

Δ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου