Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Αλλάζουν όλα στη συνταγογράφηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού



Αλλάζει ο τρόπος συνταγογράφησης και αποζημίωσης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που χορηγούνται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Πλέον, εφαρμόζεται "ηλεκτρονικός κόφτης" σε γυαλιά οράσεως, ακουστικά βαρυκοΐας, νάρθηκες και άλλα ορθοπεδικά υλικά, αναπηρικά αμαξίδια κ.α., ενώ καθιερώνεται και παρατηρητήριο τιμών για τα εν λόγω προϊόντα.

Η συνταγογράφηση θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες, για συγκεκριμένες ενδείξεις και διαγνώσεις, ενώ η προμήθεια θα γίνεται αποκλειστικά από πιστοποιημένους παρόχους.

Αντίστοιχος περιορισμός ισχύει και για τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία επιτρέπεται να συνταγογραφούνται υποχρεωτικά από συγκεκριμένους γιατρούς.

Ήδη στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ) έχουν καθοριστεί οι ενδείξεις και διαγνώσεις (με βάση την κωδικοποίηση ICD-10) για τη συνταγογράφησή τους, ενώ σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει τη Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.

Οι αλλαγές αυτές κρίθηκαν αναγκαίες προκειμένου να ελεγχθούν οι σχετικές παροχές που στοιχίζουν στον ΕΟΠΥΥ 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει στην πιστοποίηση των ειδικευμένων γιατρών που θα μπορούν να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά και μόνο τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στους ασφαλισμένους του. Παράλληλα, προχωρεί και η πιστοποίηση των προμηθευτών αυτών των προϊόντων, ώστε να γνωρίζει ο ΕΟΠΥΥ με ποιους συναλλάσσεται.

Πηγή: εφημερίδα "Ημερησία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου