Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Μέτρα για τη διαφθορά στην Υγεία και το φακελάκι ανακοίνωσαν Βορίδης, Γεωργιάδης και ΣΕΥΥΠ

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, διαμορφώνεται νομοθεσία με την οποία θα μεγιστοποιούνται οι ποινές για διαφθορά που προβλέπει ο ποινικός κώδικας, όταν η παράβαση αφορά το χώρο της υγείας.

IATRONET
Δημοσίευση: 18 Νοεμβρίου 2014


Το πακέτο των μέτρων που αναμένεται να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα, με σκοπό την πάταξη της διαφθοράς, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, παρουσία του προκατόχου στο υπουργείο Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, διαμορφώνεται νομοθεσία με την οποία θα μεγιστοποιούνται οι ποινές για διαφθορά που προβλέπει ο ποινικός κώδικας, όταν η παράβαση αφορά το χώρο της υγείας.

Ο υπουργός Υγείας και ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής καθηγητής Νίκος Κλαμαρής (φωτό δεξιά) τόνισαν ότι όποιος πέσει θύμα διαφθοράς στο χώρο της υγείας, είναι σημαντικά πιο ευπαθής σε σχέση με τη διαφθορά σε οποιοδήποτε άλλο χώρο της δημόσιας διοίκησης.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα υπάρξει διάταξη με την οποία όποιος προβαίνει σε πράξη δωροληψίας στο χώρο της περίθαλψης θα οδηγείται στο μέγιστο της ποινής που έχει ορίσει ο νομοθέτης για το συγκεκριμένο πλημμέλημα.
Χειρουργεία

Για να περιοριστεί το φαινόμενο της διαφθοράς και της πελατειακής σχέσης στα χειρουργεία των δημόσιων χειρουργείων, αναμένεται να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ασθενών οι οποίοι χρειάζονται επέμβαση.

Το σύστημα θα είναι προσβάσιμο, ώστε να μπορεί κανείς να ελέγχει εάν παρακάμπτεται η ‘’προτεραιότητα’’ ή όχι.

Ο κ. Βορίδης εκτιμά ότι εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα καταβολής ‘’γρηγορόσημου’’, θα περιοριστεί και το φαινόμενο της οικονομικής συναλλαγής.
‘Ελεγχος

Ο επικεφαλής του σώματος επιθεωρητών υγείας (ΣΕΥΥΠ) κ. Ευαγγελάτος (φωτό αριστερά) έδωσε έμφαση στη διαφθορά που υπάρχει στο χώρο των χειρουργείων.

Προανήγγειλε προληπτικό έλεγχο του μέσου χρόνου νοσηλείας σε όλες τις χειρουργικές κλινικές του ΕΣΥ.

Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση για μια επέμβαση που πρέπει να γίνει, χρησιμοποιείται από χειρουργούς ως μέσο πίεσης των ασθενών για να καταβάλουν φακελάκι.

Δ.Κ

Επιπλέον Πληροφορίες

3 σχόλια:

  1. ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ
    ΟΤΑΝ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΨΙΧΟΥΛΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ
    ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΩΘΟΎΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ
    ΘΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ Η ΟΧΙ .........
    ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΙΑΤΡΟΥΣ ΣΙΓΟΥΡΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ......???

    ΑπάντησηΔιαγραφή