Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Βορίδης: Ναι στην ευρεία χρήση γενοσήμων, η Ελλάδα Κέντρο Αναφοράς & ενίσχυση των αδειοδοτήσεων



"Το κράτος θέλει απέναντί του μια σοβαρή και ζωηρή φαρμακοβιομηχανία. Πιστεύουμε πολύ στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία θέλουμε να μακροημερεύει και να είναι κερδοφόρα."

Τα λόγια αυτά χρησιμοποίησε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση της ΠΕΦ στο Badminton για το ελληνικό φάρμακο. Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν εκτός έδρας, όπως είπε, προσπάθησε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έθεσαν τα μέλη της ΠΕΦ, πολλά από τα οποία ίσως και να τον έφεραν σε δύσκολη θέση. Πάντως, ευχαρίστησε για τον πλούτο όλων των απόψεων.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Βορίδης ξεκίνησε την ομιλία του με μια συμβολική αναφορά στους δημιουργούς της ΒΙΑΝΕΞ κ.κ. Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο, "τους πατριάρχες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας", όπως τους χαρακτήρισε.

"Ναι, πράγματι πιστεύουμε πολύ στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία", τόνισε ο κ. Βορίδης, όταν λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΦ ζητούσαν εναγωνίως συγκεκριμένες θέσεις για το μέλλον του κλάδου. Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Βορίδης, θα πρέπει να σταθμίσουμε το συμφέρον του ασφαλισμένου, του φορολογούμενου και του ασθενούς.

Επεσήμανε ότι, παρά το γεγονός ότι έχουμε ελεύθερη αγορά, η αγορά του φαρμάκου είναι υπερβολικά ρυθμισμένη, ωστόσο στο κέντρο των ενεργειών και δράσεων πρέπει να είναι πάντα ο ασθενής.

Αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη των 2 δις ευρώ -την οποία οι επικεφαλής της ΠΕΦ χαρακτήρισαν προβληματική- ο υπουργός αναρωτήθηκε, εάν φθάνει για να απαντήσει, ότι αυτή ανέρχεται στο 1% του συνόλου του ΑΕΠ και αγγίζει το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Θύμισε ότι το Μεσοπρόθεσμο αρχικά προέβλεπε φαρμακευτική δαπάνη της τάξης των 1,96 δις ευρώ, η οποία ανέβηκε στα 2 δις ευρώ. Θα πρέπει να δούμε τον προϋπολογισμό, όπως είπε, αλλά με ορθολογικό τρόπο και να μπορέσουν να δουλέψουν και τα άλλα διαθρωτικά μέτρα.

Στόχος μας είναι η αύξηση των γενοσήμων, συνέχισε ο κ. Βορίδης, φθάνοντας στο 60%, και ήδη σήμερα η πολιτική αυτή προχωρά καλά, έχοντας αγγίξει το 25% από το 19% που ήταν πριν λίγο καιρό. Είμαστε υπέρ της ευρείας χρήσης γενοσήμων, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, επεσήμανε ότι έχουν ξεκινήσει και λειτουργούν τα διαρθρωτικά μέτρα του Ιουνίου (όπως πλαφόν) με αποτέλεσμα από 21 εκατ. ευρώ που ήταν η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης το καλοκαίρι, το Σεπτέμβριο να έχει μειωθεί στα 6 εκατ. ευρώ. Η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθε σε 127 εκατ. ευρώ, ενώ το δεύτερο εξάμηνο τα πράγματα πάνε καλύτερα, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, φθάνοντας τα 50 με 55 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα χαράτσια clawback και rebate, ο κ. Βορίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το clawback να καταργηθεί, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργήσουν όλα τα διαρθρωτικά μέτρα.

Για τις τιμές και το δελτίο τιμών, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να γίνεται τιμολόγηση κάθε μήνα, ενώ επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι ανοικτός σε ένα διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία για τον τρόπο υπολογισμού των τιμών, με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι η δαπάνη θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και δε θα αυξηθεί. Πάντως, παραδέχθηκε ότι το δελτίο τιμών που αναμένεται να εκδοθεί με τα 600 γενόσημα καθυστέρησε υπερβολικά.

Ανέφερε, ακόμη, ότι μπορούν να γίνουν εκπτώσεις εκ του νόμου, ανάλογα με τον όγκο των σκευασμάτων, αλλά αυτό αποτελεί προϊόν συνεννόησης με τη φαρμακοβιομηχανία.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει κέντρο αναφοράς και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τις αδειοδοτήσεις. Για τις Κλινικές Μελέτες σημείωσε: "Συμφωνούμε με τη βιομηχανία και βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα".

Τέλος, για τα ληξιπρόθεσμα τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για να βελτιωθεί το πλαίσιο, ενώ για τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία επεσήμανε πως θα πρέπει να μην αδικηθεί κανείς και να σταθμιστούν τα συμφέροντα των ασθενών και του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου