Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Πολιτικές ευθύνες για τις προσλήψεις γιατρών!

Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - VIRUS.COM.GR

Πολλοί θεωρούν προεκλογικό πυροτέχνημα τις προσλήψεις γιατρών, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, στο ΕΣΥ μέσα στο 2014. Η αλήθεια είναι πικρή και κόλαφος για τις κυβερνήσεις πριν το 2011. Περίπου 850 προσλήψεις είχαν έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου, αλλά είχαν περιέργως καταχωνιαστεί στα συρτάρια των αρμοδίων!

Η ολιγωρία συνέβη όπως όλα δείχνουν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό φαίνεται και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, που ανακάλυψε τις «κρυμμένες» εγκεκριμένες προσλήψεις των γιατρών δεν το έκανε θέμα και απλώς προχωρεί στην υλοποίηση των προσλήψεων. 

Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, το παραδέχθηκε, απαντώντας πρόσφατα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Μαρίνας Χρυσοβελώνη. Είπε χαρακτηριστικά: «… είναι και 475 γιατροί πριν από το 2011 που ήταν «κρυμμένοι» και είναι στη διαδικασία του Γενικού Λογιστηρίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του δικού μας Υπουργείου ούτως ώστε να διοριστούν το 2014. Προχθές μας αποδέσμευσε και άλλες 372 θέσεις απ’ αυτές οι οποίες ήταν πριν από το 2011 για να διοριστούν το 2014».

Με απλά λόγια, οι προσλήψεις αυτές θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν γίνει, εφόσον είχαν εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών και να ανακουφίσουν τα νοσοκομεία από τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις γιατρών την περίοδο 2011-2013.

Εντάξει θα πει κανείς «τέλος καλό όλα καλά». Όπως και να έχει το θέμα, σημασία έχει ότι θα γίνουν επιτέλους οι προσλήψεις αυτές, δίνοντας ανάσα ζωής στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα οποία ασφυκτιούν λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, υλικά και πόρους.

Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα. Ο κ. Γρηγοράκος και το επιτελείο του αντιμετωπίζουν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα στην υλοποίηση των προσλήψεων πριν εκπνεύσει η χρονιά. Πολλές από τις θέσεις των γιατρών αφορούν προκήρυξη που χρονολογείται από το μακρινό 2009. Είναι επόμενο λοιπόν κάποιοι γιατροί είτε να μην ενδιαφέρονται πλέον να εργαστούν στο Δημόσιο (ειδικά με τους σημερινούς μισθούς) είτε να έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Έτσι, τις τελευταίες ημέρες, οι υπηρεσίες των νοσοκομείων κάνουν αγώνα δρόμου, προκειμένου να εντοπίσουν τους γιατρούς και να διερευνήσουν τις προθέσεις τους. Διαδικασία που έχει αποδειχτεί χρονοβόρα. 

Χρόνος όμως δεν υπάρχει. Αν οι προσλήψεις δεν γίνουν μέχρι τις 31-12-2014, τότε ουσιαστικά θα καταχωρηθούν στη νέα χρονιά, αφαιρώντας ισάριθμες θέσεις από τις εγκεκριμένες προσλήψεις του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου