Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΘ: στήριξη προς εργαστηριακούς ιατρούς




Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στηρίζει τους εργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι, παρά την άδικη μεταχείριση που υφίστανται από τον ΕΟΠΥΥ, με μεγάλο οικονομικό κόστος, παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Η λειτουργία των ατομικών εργαστηρίων επιβαρύνεται διαρκώς καθώς οι εργαστηριακοί ιατροί καταβάλλουν προσπάθεια να διατηρούν την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων επιστημονικών υπηρεσιών και την ατομική φροντίδα των ασφαλισμένων σεβόμενοι την ιατρική τους ιδιότητα και αποστολή.

Σ' αυτή την προσπάθεια καλούνται να συνδράμουν όλοι οι κλινικοί ιατροί αφ’ ενός ενημερώνοντας τους ασφαλισμένους για τους περιορισμούς που θέτει ο ΕΟΠΥΥ και αφ’ ετέρου στηρίζοντας την προσπάθεια των ατομικών εργαστηρίων με αντίστοιχη τεκμηριωμένη ζήτηση εξετάσεων από αυτά.


Η απαράδεκτη αρπαγή των αμοιβών από τον ΕΟΠΥΥ και η μη εφαρμογή επιστημονικά αποδεκτών μεθόδων περιορισμού της δαπάνης, ευνοούν τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού, που σε συνδυασμό με τον πενιχρό κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ οδηγούν τα ατομικά εργαστήρια σε μαρασμό.

Ο ΙΣΘ υποστηρίζει ότι για τις διαγνωστικές εξετάσεις θα πρέπει να αποζημιώνονται οι ασθενείς από τα ασφαλιστικά τους ταμεία και όχι τα συμβεβλημένα εργαστήρια, που ήδη «εισπράττουν» όλη τη ζημία από τις αυθαίρετες και αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate) αλλά και τις περικοπές αμοιβών (claw back) που επιβάλλει το αρμόδιο Υπουργείο, μέτρα για τα οποία έχουν ήδη γίνει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σχεδιάζει ήδη το επόμενο βήμα του που θα είναι η κατάθεση μηνυτήριων αναφορών για τα εξοντωτικά μέτρα του «claw back» και του «rebate», που επιβάλλουν εξοντωτικές περικοπές στις αμοιβές των διαγνωστικών εργαστηρίων, της τάξης έως και του 60%.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου