Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Μία τρύπα στο νερό το ΠΕΔΥ

Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - VIRUS.COM.GR

Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τη… μεταρρύθμιση του ΠΕΔΥ και όλα δείχνουν ότι κάναμε μία τρύπα στο νερό. Μάλιστα, σε πολλές πόλεις, καταφέραμε να πετύχουμε το αντίθετο απ’ ότι επιδιώκαμε: Οι ασθενείς στράφηκαν στα νοσοκομεία!

Ενδεικτικό είναι το ρεπορτάζ για όσα συμβαίνουν στην πόλη της Καλαμάτας, που δημοσιεύτηκε στον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο:http://www.tharrosnews.gr

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Στην πρώην τοπική μονάδα του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ και σήμερα ΠΕΔΥ υπάρχουν πλέον 19 γιατροί έναντι 46 πριν τη… μεταρρύθμιση. Επίσης, δεν πραγματοποιείται καμία εξέταση, ενώ υπάρχει ο αντίστοιχος εξοπλισμός.

Δεν εκτελούνται ακτινολογικές εξετάσεις καθώς δεν υπάρχουν ακτινολόγοι. Μέχρι πέρσι υπήρχαν 2 ακτινολόγοι και γίνονταν μια σειρά εξετάσεων: κλασικές ακτινογραφίες, υπέρηχοι οργάνων, triplex αγγείων, μέτρηση οστικής πυκνότητας, πανοραμική. 

Επίσης, δεν υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο, ενώ πριν υπήρχαν 3 μικροβιολόγοι και 2 βιοχημικοί, και πλέον δεν εκτελούνται αιματολογικές, βιοχημικές, ανοσολογικές και ορμονολογικές, μολονότι υπάρχει ο αντίστοιχος εξοπλισμός.

Έτσι, οι ασθενείς απευθύνονται είτε σε ιδιωτικά εργαστήρια είτε στο οικείο νοσοκομείο. Με δεδομένο ότι στα ιδιωτικά εργαστήρια υπάρχει συμμετοχή 15%, είναι προφανές ότι όσοι ασθενείς έχουν οικονομικό πρόβλημα απευθύνονται στο νοσοκομείο, όπου τα ραντεβού για εξετάσεις έχουν αυξηθεί.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί σε όλες ανεξαιρέτως τις πόλεις. Οι περισσότεροι γιατροί των εργαστηριακών ειδικοτήτων επέλεξαν να μην μείνουν στο ΠΕΔΥ, με συνέπεια αφενός ο υφιστάμενος εξοπλισμός των μονάδων να μένει αναξιοποίητος και αφετέρου οι ασθενείς για να κάνουν εξετάσεις απευθύνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια και στα νοσοκομεία.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. 
Το ΠΕΔΥ ήταν ένα έξυπνο τρικ της κυβέρνησης και του Άδωνι Γεωργιάδη για να ωθήσει μερικές χιλιάδες γιατρούς του πρώην ΙΚΑ εκτός του δημόσιου συστήματος. 

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πλήρη αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και αναβάθμιση των υπηρεσιών. Ένα χρόνο μετά ελάχιστα έχουν γίνει. Και τελικά, καταφέραμε να στρέψουμε τη ζήτηση για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες στα νοσοκομεία. Δηλαδή, το αντίθετο απ΄ ότι επιδιώκαμε!

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και χρειάζεται εθνικό στρατηγικό σχέδιο δράσης. Υποτίθεται ότι κάτι τέτοιο φτιάχνεται μήνες τώρα σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά απ’ ότι βλέπω δεν είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης.

2 σχόλια:

  1. Μεγαλε τωρα τα γραφεις σωστα ! Τοτε αλλιως μας τα ελεγες και εγκωμιαζες τον μεγα Αδωνι ! Αχ βρε Ελλαδιτσα μου δεν γινεσαι κρατος ποτε για τον απλουστατο λογο οτι ο καθε ασχετος αυτοβαπτιζεται ειδικος περι την υγεια και αφενος γραφει οτι αρλουμπα του ερθει στο αδειο του κεφαλι, αφετερου δεν υπολογιζει και δεν σεβεται τη γνωμη και την αποψη των πραγματικα ΕΙΔΙΚΩΝ δηλαδη των ιατρων !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. νεγκης αιμιλιος..........τωρα είναι αργα για κλαματα .........ο πρωην υπουργος σου ακομα φωναζει.............................. οι ασφαλισμένοι είναι καλα πληρονουω 5-10 ευρω (εχουν λεφτα) .............και το ΠΕΔΥ είναι ακομα μωρο.......................

      Διαγραφή