Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία


Πριν από λίγες ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε για πρώτη φορά προς δημόσια διαβούλευση τις θέσεις του κόμματος για την Υγεία. Δυστυχώς, παρότι θέλει να λέγεται ριζοσπαστικό κόμμα, στις 26 σελίδες του δεν είδα τίποτε ριζοσπαστικό. Εκτός φυσικά από τη σταδιακή «κατάργηση» του ιδιωτικού τομέα υγείας. Μόνο που αυτό, εγώ θα το χαρακτήριζα παλαιοκομμουνιστικό…

Το κείμενο δημοσιεύεται αυτούσιο στο νέο τεύχος του περιοδικού Pharma & Health Business, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε σε ψηφιακή μορφή στη διεύθυνση: www.phb.com.gr. Όπως ανέφερα και στην αρχή, είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποιεί θέσεις για την υγεία προς διαβούλευση. 

Αυτό από μόνο του έχει μεγάλη σημασία, αν σκεφτεί κανείς ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και με διαφορά έναντι της ΝΔ και αν γίνουν εκλογές, τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε κυβέρνηση της Αριστεράς. Συνεπώς, είναι σημαντικό να δούμε τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία.

Το γενικό μου σχόλιο είναι το πρόγραμμα είναι γεμάτο θεωρία, αλλά λίγα πρακτικά ζητήματα. Πρώτα πρώτα, ακολουθεί την πεπατημένη των άλλων δύο κυβερνητικών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) και δεν υπάρχει πουθενά ένας στόχος για την Υγεία των Ελλήνων. Π.χ. ένας στόχος θα μπορούσε να είναι η μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά. 

Ειρήσθω εν παρόδω, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που οι θάνατοι αυτοί συνεχίζουν να αυξάνονται. Γι’ αυτό βέβαια δεν φταίνε η κρίση και το Μνημόνιο, αλλά το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Ειδικά, για το τσιγάρο, δεν υπάρχει ούτε λέξη, ενώ είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος των Ελλήνων. 

Από ωραία λόγια, βέβαια, το πρόγραμμα σκίζει. Σταχυολογώ:

«Προτείνουμε την κατάργηση της τριμερούς χρηματοδότησης – που θεωρούμε ότι συμβάλλει στην εμπέδωση αντιλήψεων ανταποδοτικότητας – μετά από μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία θα γίνει πράξη η δέσμευσή μας για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα καθώς και για ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας».

«Η κατάκτηση της ποσοτικής και ποιοτικής επάρκειας του δημόσιου τομέα και όχι η εφαρμογή διοικητικών μέτρων θα οδηγήσει σταδιακά στο στρατηγικό στόχο της «αποδέσμευσης» του δημόσιου τομέα από την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα».

«Η ορθολογική διαχείριση των πόρων αποτελεί συστατικό στοιχείο της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, υποτάσσεται όμως στην αρχή της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών».

«Είναι καταρχάς προφανές και προαπαιτούμενο ότι η πρόσβαση στο σύνολο των δημόσιων δομών υγείας θα αποκατασταθεί για το σύνολο του πληθυσμού από την πρώτη μέρα και θα είναι πλήρης, ισότιμη και δωρεάν».

Μόνο στα φάρμακα, είδα μερικές πρακτικές και ενδιαφέρουσες θέσεις. Επιγραμματικά, τις αναφέρω:

Τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ), όπως και τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να χορηγούνται αυστηρά και αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Ενιαία τιμή στα φάρμακα – κατάργηση της ασφαλιστικής τιμής. Επειδή δεν είναι δυνατόν να εξαγγείλουμε μηδενική συμμετοχή, παρά μόνο σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, μπορούμε να υποσχεθούμε μείωση των ποσοστών συμμετοχής στα προ μνημονίων επίπεδα.

Αξιοποίηση του 16% της τιμής του φαρμάκου για την προώθησή του από τον ΕΟΦ και το υπουργείο υγείας για ενημέρωση των παρόχων στο χώρο της υγείας με κανόνες και προϋποθέσεις που θα βάζει η πολιτεία.

Οι αυστηρές κυρώσεις σε φαρμακεία που πωλούν συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς συνταγή. Να το δω και να μην το πιστέψω…

Την τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα την ασκεί η κυβέρνηση μέσω της συγκρότησης ανεξάρτητης ειδικής αρχής στην οποία συμμετέχει και ο ΕΟΦ.

Προσδιορισμός των τιμών των φαρμάκων βάσει των τριών χαμηλότερων τιμών της ευρωπαϊκής αγοράς.

Για τα πολύ ακριβά φάρμακα προτείνεται η δημιουργία επιτροπών σε κάθε υγειονομική περιφέρεια για την έγκριση της χορήγησης πολύ ακριβών φαρμάκων. Κριτήριο αν η συνταγογράφηση του φαρμάκου έχει γίνει με βάση το θεραπευτικό αλγόριθμο που έχει υιοθετήσει ο επιστημονικός θεσμός της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Μετά τη 10ετή προστασία κάθε πρωτοτύπου φαρμάκου, η τιμή του να διαμορφώνεται μέχρι το επίπεδο των μέσων τιμών αντιστοίχων γενοσήμων της κατηγορίας του στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πάλι καλά βέβαια, που στην Κουμουνδούρου «βάζουν και λίγο νερό στο κρασί τους»: Όπως αναφέρουν, «σε μεταγενέστερη φάση οφείλουμε να εξετάσουμε τις μεγάλης σημασίας στρατηγικές επιλογές για επανίδρυση εθνικής φαρμακοβιομηχανία, καθώς και κρατικής φαρμακαποθήκης»!

2 σχόλια:

  1. ολοι οι ιδιωτες συναδελφοι που εχουν εναποθεσει τις ελπιδες τους στο Συριζα, ας το ξανασκεφτουν : οσο κι αν προσπαθει να φορεσει "εκσυγχρονισμενο" μανδυα, προκειται ουσιαστικα για κομμουνιστογενες μορφωμα, πραγμα που σημαινει οτι εχει εξ ορισμου καχυποψια (αν οχι απεχθεια) για ο,τιδηποτε ιδιωτικο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Θεός να φυλάξει εμάς που για μια ακόμα φορά στοχοποιούμαστε κι αυτούς που δεν υπάρχει περίπτωση να μην εισπράξουν την οργή όλων για τις ανόητες φιλοσοφίες τους... Μόνο που αυτή τη φορά οι ανοησίες πληρώνονται και πολύ ακριβά μάλιστα....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή