Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΕΕΚΕ: Όχι στην αναίτια σπίλωση των Ιατρών – Ναι στον έλεγχο βάσει της Ιατρικής δεοντολογίας

ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Χαρ.Τρικούπη 12 & Καρνεάδου 1 Ηλιούπολη
Τηλ.: 210-9924980-9959181
Fax: 210-9916854
email: enosielke1@gmail.com

​ ΑΘΗΝΑ 13/11/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Όχι στην αναίτια σπίλωση των Ιατρών – Ναι στον έλεγχο βάσει της Ιατρικής δεοντολογίας.

Μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΕΟΠΥΥ για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων από Ιατρούς η Ένωσή μας θέλει και πάλι να επισημάνει την πάγια θέση της για εξορθολογισμό και έλεγχο των δαπανών που πρέπει όμως να γίνεται μέσω της Ιατρικής δεοντολογίας και των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και όχι με αμιγώς λογιστικά κριτήρια, που δυστυχώς είναι απότοκα της υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ.

Στα πλαίσια αυτά μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΕΟΠΥΥ ζητούμε την άμεση εφαρμογή των πρωτοκόλλων ως κριτήρια ελέγχου της συνταγογράφησης, μέρος των οποίων έχουμε παραδώσει από τον Μάιο του 2014 στο Υπουργείο Υγείας δια του ΠΙΣ , αλλά και προσφάτως αναλυτικά διαγνωστικά πρωτόκολλα έστειλε και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και άλλες Επιστημονικές Εταιρείες. Ως προς το ατυχές παράδειγμα υπερσυνταγογράφησης με αναγραφή από Καρδιολόγο δοκιμασίας κοπώσεως σε 11 χρονο θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει αντένδειξη για αυτό λόγω ηλικίας του ασθενούς, αρκεί να αξιολογείται επαρκώς από τον θεράποντα Ιατρό, ιδίως στα πλαίσια διερεύνησης αρρυθμιολογικών επεισοδίων και ελέγχου αθλητικής δραστηριότητας, ζητούμε δε και την θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας επί αυτού του θέματος για να μην σπιλώνονται αδίκως οι Ιατροί.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος             Ο Γεν. Γραμματέας

Φ.Ν.Παταουράκος    Δημόπουλος Βασίλειος

2 σχόλια:

  1. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΕΣ.ΑΠΛΑ Ο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΠΟΥ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΣΧΕΤΟΣ.ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΩ.Ο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΤΟΥΝ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ.ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ Η ΝΑ ΒΡΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΕΔΥ Η ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή