Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Απεργούν την Πέμπτη γιατροί και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και υπηρεσίες Πρόνοιας



Στις 10 το πρωί της Πέμπτης, γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

IATRONET

Μόνον επείγοντα και έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετηθούν την Πέμπτη από τον δημόσιο τομέα της Υγείας.

Γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τις προνοιακές δομές συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) καλεί τα μέλη του και στον ιδιωτικό τομέα να μετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Στις 10 το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ τα απεργιακά αιτήματα – ανά κλάδο – είναι τα εξής:

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ζητεί την κατάργηση της ανώνυμης εταιρείας αμοιβών Υγείας (ΕΣΑΝ), της αξιολόγησης του προσωπικού και των μνημονίων που διαλύουν το ΕΣΥ και την Πρόνοια.

Διεκδικεί επαρκή χρηματοδότηση για στελέχωση των υπηρεσιών, ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών του προσωπικού, διασφάλιση των συνταξιοδοτικών του δικαιωμάτων και δωρεάν και καθολική πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ.

ΟΕΝΓΕ

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) χαρακτηρίζει την απεργία κορυφαίο πολιτικό γεγονός, καθώς το επόμενο διάστημα εκπονούνται από την κυβέρνηση νέα μέτρα σε βάρος της κοινωνίας

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι η ανεργία, η φτώχεια, η ανθρωπιστική κρίση, η εξαΰλωση μισθών και συντάξεων, η φορολογική λεηλασία συνοδεύονται από ολοσχερή διάλυση δημόσιων αγαθών.

Το ΕΣΥ ταλανίζεται από έλλειψη πόρων και αποψίλωση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει κατά 22,9% μειωμένες λειτουργικές δαπάνες για νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, πράγμα που σημαίνει σχεδόν πλήρη αδυναμία παροχής υπηρεσιών σε πολίτες που θα βρεθούν στην ανάγκη να απευθυνθούν σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, είτε είναι ασφαλισμένοι, είτε –ακόμη χειρότερα- ανασφάλιστοι.

Οι γιατροί διεκδικούν ποιοτικό, δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας για όλους τους πολίτες που ζουν στη χώρα, προσλήψεις γιατρών με μόνιμη εργασιακή σχέση και αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου.

ΠΙΣ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ΠΙΣ) συμμετέχει στη γενική απεργία, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το διοικητικό του συμβούλιο.

Ζητεί αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το ΕΣΥ και αποκατάσταση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου του δημόσιου τομέα.

Ζητεί, επίσης, άμεση αποπληρωμή των οικονομικών υποχρεώσεων του δημοσίου και του ΕΟΠΥΥ προς τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς παρόχους Υγείας, επαναπρόσληψη των απολυθέντων γιατρών και άμεση στελέχωση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) σε όλη τη χώρα, αποκατάσταση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και δωρεάν, καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου