Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Γρηγοράκος-Παπακώστα-Παπανικολάου: Ανάγκη να διαμορφωθεί μία νέα σχέση μεταξύ Πολιτείας & ασθενών



Στην ανάγκη να διαμορφωθεί μία νέα σχέση μεταξύ Πολιτείας, ασθενών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην υγεία, καθώς η εντολή του Πρωθυπουργού σε όλους εμάς, που υπηρετούμε στο υπουργείο Υγείας, είναι να θέσουμε στο επίκεντρο των δράσεων τον ασθενή, αναφέρθηκε ο υπουργός Αναπληρωτής Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών «Patients in Power Στρατηγική Υγείας: Σχεδιάζοντας Μαζί με τους Ασθενείς», την Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014.

Τα συστήματα υγείας περνάνε παντού δύσκολες στιγμές, τόνισε ο κ. Γρηγοράκος, σημειώνοντας, ότι έγιναν μεγάλες ανατροπές, ειδικά στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Όμως το σύστημα είναι έτοιμο να ισορροπήσει.

Τα θέματα υγείας των κοινωνιών δεν λύνονται από τη μια μέρα στην άλλη, συνέχισε, ενώ επανέλαβε, ότι το 2014 για τα νοσοκομεία αλλά και για το ΠΕΔΥ θα είναι σημαντικό. Μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε 2500 γιατρούς, εκ των οποίων 900 στο ΠΕΔΥ, 1.500 νοσηλευτές και θα έχουμε ολοκληρώσει όλες τις κρίσεις. Στόχος μας είναι το ΕΣΥ να αποκτήσει 1500 μόνιμους γιατρούς και 2500 νοσηλευτές, συνολικά. Επίσης έχουν προχωρήσει και οι 3.000 προσλήψεις από προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Από την πλευρά της η Υφυπουργός Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα, επεσήμανε ότι το υπουργείο θέλει να έχει ως πρώτο στόχο την προστασία των πολιτών, και οι ευπαθείς ομάδες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Έκανε λόγο για το μεγάλο πρόβλημα που θέτει η στενότητα πόρων, ωστόσο πρόσθεσε ότι στο παρελθόν όπου υπήρχε η αφθονία πόρων, δεν υπήρχε αντίστοιχη ποιότητα υπηρεσιών υγείας. Ανέφερε ότι έχει γίνει κατανοητό από την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι υπάρχει υποστελέχωση στο δημόσιο σύστημα υγείας και απαιτείται άμεσα στελέχωσή του με επαγγελματίες υγείας, προκειμένου το σύστημα να παρέχει τις υπηρεσίες που οφείλει στους πολίτες. Τόνισε ότι στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο περιλαμβάνονται: η ένταξη των ανασφάλιστων στην ομπρέλα του υπουργείου Υγείας, ώστε κανείς να μην στερείται περίθαλψης, ο σχεδιασμός ενός προγράμματος κατ΄οίκον παράδοσης φαρμάκων σε ασθενείς που δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, ενώ ιδιαίτερη πρόνοια λαμβάνεται για τους ψυχικώς πάσχοντες. Επίσης ανέφερε ότι μετά από συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας γίνεται προσπάθεια να λυθεί το θέμα των ΚΕΠΑ. Τέλος, ανέφερε ότι οργανώνονται σε όλη τη χώρα διαγνωστικές εξετάσεις για τις γυναίκες, με μαστογραφίες και τεστ ΠΑΠ, ώστε να υπάρξει πρόληψη στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας, Χριστίνα Παπανικολάου, τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη κρίσης και αναταραχής στα συστήματα υγείας. Η μεγάλη δημοσιονομική πίεση, τα φάρμακα που γίνονται όλο και πιο ακριβά και η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού απειλούν τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Χρειαζόμαστε νέες πολιτικές που να απαντούν σε αυτές τις προκλήσεις. Ανέφερε την πρωτοβουλία για τον ιατρικό φάκελο που έχει δημιουργήσει η ΗΔIΚΑ και από το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα λειτουργήσει πιλοτικά σε νοσοκομεία. Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει εφαρμοστεί σε όλα τα νοσοκομεία και πλέον θα γνωρίζουμε την κατάσταση των ασθενών σε όλη τη χώρα. Επίσης, ανέφερε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βρίσκεται ήδη ο μισός ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών της χώρας και εκεί θα προστεθούν στοιχεία ώστε να γίνει πλήρης ο φάκελος κάθε ασθενούς. Πρόσφατα δε, κατέληξε, δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το θεματικό δίκτυο καινοτομίας για τη γήρανση και τα χρόνια νοσήματα, ως μια ανεξάρτητη αρχή με τη συμμετοχή γιατρών και άλλων επαγγελματικών υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου