Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Απάντηση της Υφυπ. Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα, σε Επίκαιρη Ερώτηση για τους εμβολιασμούς

Γραφείο Τύπου Υφυπουργού

Παρασκευή, 7.11.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση Υφυπ. Υγείας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση για τους παιδικούς εμβολιασμούς.

Η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, μίλησε σήμερα στη Βουλή και απάντησε σε Επίκαιρη Ερώτηση, σχετικά με το θέμα των παιδικών εμβολιασμών.

Η Υφυπουργός επεσήμανε πως, δεν υφίσταται κανένας απολύτως κίνδυνος, όσον αφορά τους εμβολιασμούς των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων όσων οι γονείς έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Όπως τόνισε, το Υπουργείο Υγείας, για την εμβολιαστική κάλυψη άπορων και ανασφάλιστων παιδιών έχει προβεί στη διενέργεια ανοικτού διεθνή διαγωνισμού για την προμήθεια ορισμένων ειδών εμβολίων, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο εν λόγω διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επιπλέον, η Υφυπουργός σημείωσε πως, κατόπιν εντολής της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ζητήθηκε από το ΠΑΣΤΕΡ η προμήθεια ορισμένων ειδών εμβολίων, για τα οποία ο φορέας προέβη σε τρεις ανοικτούς διεθνείς διαγωνισμούς, οι οποίοι κηρύχθηκαν ως άγονοι. Εν συνεχεία, το ΠΑΣΤΕΡ, υπέβαλε αίτημα προς την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, προκειμένου να προχωρήσει σε διενέργεια διαδικασίας με διαπραγμάτευση για τη σύναψη συμφωνίας-πλαισίου για την προμήθεια εμβολίων και βιολογικών προϊόντων. Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων έκανε αποδεκτό το αίτημα του φορέα και η διαδικασία προχωρά κανονικά.

Αναφορικά με τον αντιφυματικό εμβολιασμό, η Υφυπουργός Υγείας σημείωσε ότι συνεχίζεται κανονικά στα σχολεία για το έτος 2014-2015. Όπως υπογράμμισε, το ΠΑΣΤΕΡ παρέδωσε 50.000 δόσεις φυματίνης και 75.000 δόσεις BCG από τη συνολική ποσότητα που του είχε ζητηθεί και ήδη έχουν διανεμηθεί στις περιφέρειες της χώρας για την κάλυψη των αναγκών τους, ενώ η διάθεση θα συνεχιστεί.

Επίσης, η Κατερίνα Παπακώστα τόνισε πως κανονικά εξελίσσεται και η διαδικασία για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν στους άπορους και στους ανασφάλιστους πολίτες, οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου από τις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ, δηλαδή της πρωτοβάθμιας φροντίδας, και από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, του δημοσίου συστήματος υγείας. Διευκρίνισε δε, ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα γνωμοδοτήσει για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας, παιδιών εφήβων και ενηλίκων. Αναρτήθηκαν στη ‘’Διαύγεια’’ οι σχετικοί εγκύκλιοι για τον αντιγριπικό και αντιφυματικό εμβολιασμό. 

Τέλος, αναφερόμενη στη δυνατότητα στελέχωσης των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας με παιδιάτρους, η Υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε πως ήδη έχουν προκηρυχθεί 900 θέσεις για τις μονάδες του ΠΕΔΥ, εκ των οποίων οι 148 αφορούν αμιγώς στην παιδιατρική ειδικότητα.

Δείτε το video της απάντησης:
Πρωτολογία:

Δευτερολογία:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου